Patrick Ekwall tar fasta på Hannahs ord: ”Jag och Tindra måste leva vidare”

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Nu skapar han ett nytt liv tillsammans med dottern Tindra, 8 år.

Foto: Frida Funemyr, Charlotte Brunzell/TT

För sportjournalisten Patrick Ekwall går det inte en timme utan att han tänker på sin fru. Bara ett år efter att Hannah Ekwall fick sitt cancerbesked var hon borta. Åtta månader senare ligger det största fokuset nu på att skapa ett så bra liv för sig och dottern Tindra som möjligt.

Vi sitter på Patrick Ekwalls stammisfik några kvarter från hans gata i den charmiga stadsdelen Äppelviken i Stockholm. En efter en kommer människor fram och hejar eller frågar varsamt hur det är med honom. Patrick bemöter alla med ett leende och svarar att ”det går framåt, det måste det göra”.

Åtta månader har gått sedan hans fru Hannah gick bort. Patrick tar en tugga av sin kolasnitt och berättar om första gången de träffades. Det var på nattklubben Hells Kitchen på Stureplan.

– Det var en sen natt, eller egentligen hade det väl hunnit bli morgon. Inte helt optimalt kanske. Hannah var mer på än vad jag var, vilket jag i dag såklart är glad över. Men grejen var att jag egentligen helst ville vara singel. Jag tyckte att jag klarade mig väldigt bra själv, trivdes med singellivet och rent krasst var jag alltför egoistisk för att ha en annan person i mitt liv just då, berättar Patrick.

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Här möter de pressen två månader innan Hannahs död.

Patrick och Hannah valde att prata öppet om sjukdomen från början. Här möter de pressen i december 2020, bara ett par månader innan Hannah gick bort.

Foto: Anna-Karin Nilsson/TT

De träffades allt oftare, och enligt Patrick är det svårt att sätta ett exakt datum på när de blev ett par. Det dröjde ett tag innan de en dag insåg att de faktiskt var tillsammans. Lätt och väldigt okomplicerat gick det i alla fall, och det är även så Patrick definierar relationen han hade med sin Hannah.

– Vi var extremt lika, bar på samma driv och delade värderingar och åsikter. Vi har haft samma typ av uppväxt och sedan var hon bara så glad, trevlig och levnadsglad. Hannah jobbade som frisör och hade mer fasta tider än jag hade i mitt jobb som sportjournalist. Men redan från början fanns det en enorm acceptans från hennes håll – att jag kunde vara bortrest emellanåt och inte vara hemma när de flesta andra är hemma från jobbet. Ända in i det sista uppmuntrade hon mig. Hon brukade säga ”åk på det!”, ”gör det!” Det är en väldigt fin kärleksförklaring i sig, menar Patrick.

Knölar i bröstet som gjorde ont

I januari 2020 upptäckte Hannah en knöl i bröstet. Familjen var på semesterresa och dottern Tindra busade som vanligt med sin mamma.

– Det var i samma stund som Tindra råkade trampa på Hannahs bröst som Hannah fick så väldigt ont, och när hon kände efter så fanns där en knöl. Detta var mitt i pandemin och det var inte helt lätt att få en tid för undersökning. När vi pratade med vänner inom vården sa de flesta att så länge en knöl gör ont brukar det inte vara farligt, berättar Patrick.

Men Hannah stod på sig och fick till slut komma på en undersökning. Därefter dröjde det inte länge tills hon genom ett telefonsamtal fick läkarens utlåtande. Samtalet försatte både Hannah och Patrick i ett chocktillstånd.

– De sa bara kort att Hannah hade konstaterad cancer, och man hade inte bara hittat en, utan två tumörer. Och man sa att hon behövde åka in på en gång.

Patrik Ekwall

Ålder: 56 år.

Bor: I Bromma.

Familj: Döttrarna Wilma 22 år och Tindra 8 år.

Yrke: Sportjournalist.

Planen blev att Hannah skulle börja med cellgifter. Därefter skulle hon opereras och sedan strålas. Katastroftankarna fanns hela tiden där, men Patrick berättar att när chocken hade lagt sig så var de ändå väldigt hoppfulla.

– Hannah var en krigare och sa hela tiden att hon skulle fixa det här. Inte minst när hon hade klarat av cellgifterna och såg ut att svara bra på dem. Sommaren som följde mådde Hannah helt ok. Man hade fått bort båda tumörerna och hon levde på som vanligt så gott hon kunde, berättar Patrick.

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Nu skapar han ett nytt liv tillsammans med dottern Tindra, 8 år.

Att Patrick är ett känt ansikte tycker han inte är jobbigt, trots sorgeprocessen.
– Det är så många som kommer fram och vill prata, är förstående och vill väl, säger han.

Foto: Frida Funemyr

Men efter operationen började Hannah få ont på helt andra ställen i kroppen, speciellt fick hon smärtor i ryggen. Både Hannah och Patrick kände på sig att det var något som inte stämde. En ny röntgen gjordes. Och så kom dagen när de fick resultatet av röntgenbilderna.

– Vi fick veta att cancern hade spridit sig till både skelettet och levern. Man skulle inte kunna bota sjukdomen. Nu handlade det bara om att bromsa den så länge som möjligt, säger Patrick.

Cancern tog över Hannahs kropp

Han förklarar att de inte fick något tidsspann alls. Det kunde röra sig om två veckor eller 20 år – de visste inte alls hur länge Hannah skulle kunna leva med den aggressiva cancern.

Se också: Karin blev änka vid 33 års ålder – förlorade sin man i cancer

5:29

Efter reklamen: Karin blev änka vid 33 år - förlorade sin man i cancer

(5:29)

Slå på ljud

Men ändå tappade Hanna aldrig någonsin sin livsglädje. Vid årsskiftet var det som att hon fortfarande tänkte att under kan ju ske. Men bara någon månad senare fick de veta att de aggressiva cancercellerna tog över bromsmedicinerna. Nu fungerade inget alls.

– Den elfte februari blev Hannah jättedålig. Hon kräktes och var frånvarande. Hennes tillstånd blev inte bättre och dagen efter ringde vi efter en ambulans. Jag var kvar med Tindra medan Hannahs mamma och bror åkte med till sjukhuset.

Patrick pekar bortåt, en bit upp mot gatan.

– Precis där gick jag när telefonen ringde senare på kvällen. Det var en professor som vi varit i kontakt med tidigare. Jag glömmer aldrig hans ord. Han sa: ”Nu måste jag tyvärr meddela att ni får förbereda er på dagar. Cancern har tagit över hela hennes kropp.” Dagen därpå dog hon, säger Patrick.

Förloppet, framför allt på slutet, gick otroligt fort.

Rörande gesten från Patrick Ekwalls grannar efter Hannahs död

– Jag fick inte ens chansen att ta ett riktigt avsked. När jag fanns hos henne sista dagen i hennes liv var hon helt borta. Det var som att cancern tagit sig in i hjärnan, för hon var inte där. Det är en sorg i sig att vi inte fick de där sista orden. Hannah ville aldrig prata om vad som skulle hända om hon faktiskt dog. Det fanns inte i hennes tankevärld. Hon krigade ända in i slutet och tänkte att detta var något vi skulle lösa, berättar Patrick.

Patrick hade tre mardrömmar. Den första var att Hannah skulle dö. Den andra att berätta för deras dotter att hennes mamma inte längre var vid liv.

– Jag minns att vi satt i sovrummet, Tindra och jag. Jag började med att säga att jag hade något hemskt att berätta. Stunden som följde är den värsta jag varit med om. Det där tillfället river sår i mitt inre så fort jag tänker på det och jag kommer för alltid leva med den bilden på näthinnan.

Andra cancerdrabbade och anhöriga hörde av sig

Patrick berättar hur Tindra reagerade genom att gråta och ropa efter en ny mamma, en ny Hannah. Och att hon, precis som sin pappa, bara ville att allt skulle vara en mardröm.

Vid ett tillfälle frågade Patrick sin terapeut hur ofta Tindra kan tänkas fundera på Hannah. När terapeuten svarade ”säkert lika ofta som du”, knöt det sig i magen på honom.

– Jag tänker ju på Hannah minst en gång varje timme. Så det är klart att jag tänker på att detta är en livslång sorg för vår dotter. Hur ska hon kunna leva utan sin mamma?

Den tredje mardrömmen Patrick hade var Hannas begravning. Den hölls i Västerleds kyrka tre veckor efter hennes bortgång. Patrick beskriver den som fin.

– Hur fint det nu kan bli att begrava sin fru? Det var vackra sånger och allt sånt där, men jag mådde otroligt dåligt. Begravningen, att sitta där med Tindra tätt intill mig, var en otrolig prövning. Hannah blev bara 39 år. Hon var alldeles för ung, det var för tidigt och det är bara orättvist.

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Nu skapar han ett nytt liv tillsammans med dottern Tindra, 8 år.

– Det viktigaste är att bara vara tillsammans, säger Patrick om livet med dottern Tindra, här en bild från 2018.

Foto: Karina Ljungdahl/TT

Patrick och Hannah pratade i ett tidigt skede av sjukdomen om att de ville berätta om sjukdomsförloppet för andra. Då visste de inte hur slutet skulle bli, men de ville vara öppna om vad de gick igenom för att slippa en massa tissel och tassel.

– Hannah fick många cancersystrar under sjukdomens gång, inte minst genom sociala medier. Det är så många som har hört av sig till både henne och mig, som berättar om sina resor och vad de går igenom, både direkt drabbade och anhöriga. För mig har det hjälpt att prata om sorgen, speciellt när jag ser vilken otroligt fin respons jag får.

Enligt Patrick finns det inga generella tips eller råd att ge till alla som hör av sig. Inte minst på grund av att alla människor är olika. Men för honom har det hjälpt att prata. Han menar att det inte är fel att prata om sorg och hemskheter, men man behöver inte prata om cancer och död hela tiden. Det viktiga är att överhuvudtaget prata.

– Jag har pratat med människor i min närhet, kollegor och även min terapeut som gett mig både stöd och hjälp. Det är svårt att ge råd till andra i samma situation, men generellt är det ett helvete man går igenom. Men man går vidare för att man måste. Det kanske låter lätt att säga, men på detta vis går jag i alla fall igenom min sorg.

Insamling till Cancerfonden i Hannah Ekwalls namn

På frågan om Patrick tycker det är extra jobbigt att bli igenkänd på stan i en sådan här sorgeprocess, svarar han att det snarare ger energi.

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Hans dotter Wilma har samlat in över 1,3 miljoner till Cancerfonden i Hannahs namn. Här tillsammans med döttrarna Wilma och Tindra.

Patricks äldsta dotter Wilma har samlat ihop över 1,3 miljoner kronor till Hannah Ekwalls minne på Cancerfonden.se.

Foto: Jackeline Perez/TT

– Det är så många som kommer fram och vill prata, är förstående och vill väl. Kanske har det bara varit en fördel för mig i just den här situationen, säger han och menar att det här med kändisskapet är ju något som kommer med yrket, att det är en del av hans jobb.

Patrick berättar att det inte var helt lätt för Hannah och honom att få dottern Tindra.

– Det var en stor kamp för Hannah att bli gravid och för henne var det första barnet, så när Tindra väl kom var jag nästan mer glad för Hannahs skull än min egen. Hannah och Tindra var extremt tajta, de satt liksom ihop, förklarar Patrick.

Och även om Hannah inte var mamma till Patricks nu vuxna dotter Wilma så stod även de varandra nära.

– Wilma tyckte väldigt mycket om sin bonusmamma och när Hannah blev sjuk startade Wilma en insamling på Cancerfondens hemsida i hennes namn. Hon ville inte att någon annan familj skulle behöva gå igenom det som vi har gjort. Målet var att få ihop 5000 kronor, men hon är nu uppe i över 1,3 miljoner kronor, säger Patrick stolt.

Även Patrick vill göra vad han kan för att hjälpa och är därför numera stolt ambassadör för Bröstcancerfonden.

Vad saknar du mest med Hannah?

– Jag kan inte gradera vad jag saknar mest, det är hela livet vi hade, vardagen vi delade. Jag saknar henne extra mycket om vi gör saker som jag vet att hon gillade och hade velat vara med på. Innan jag träffade Hannah hade jag inga som helst problem med att leva som singel eller med ensamheten. Men det var ju för att den då var självvald. Nu hatar jag att sitta ensam hemma, vissa kvällar har varit helt vidriga.

Finns det några ljusglimtar i nuläget?

Sportjournalisten Patrick Ekwall förlorade sin fru Hannah Ekwall i cancer. Han har jobbat i över 20 år på TV4, nu är han knuten till Kanal 5.

Patrick Ekwall är sportjournalist och jobbade på TV4 i över 20 år. I dag jobbar han på Kanal 5. – Jag mår bra av att jobba och träna, säger han.

Foto: Frida Funemyr

– Bara att jag har mina två döttrar är en lyckoboost i sig. Att se Tindra komma framåt i sin sorgprocess känns bra. Då och då gråter hon efter sin mamma och det smärtar såklart att se, men ändå är det skönt att se henne få utlopp för sina känslor. Just nu har det varit många praktiska frågor. Jag har ju rätt obekväma tider i mitt jobb, men har i alla fall försökt att dra ner lite på resandet i jobbet. Sedan två månader tillbaka har vi haft en au pair som bor med oss. Hon är en stor hjälp. Jag mår även bra av att jobba och träna.

Hur ser du på framtiden?

– Hannah hade blivit vansinnig om vi rullat ner gardinerna och bara suttit och stirrat in i väggen. Hon ville inget hellre än att vi skulle leva. Då ska vi försöka göra det, så mycket vi kan. Jag ska göra allt för att ta mig och Tindra framåt. Det dippar väldigt mycket emellanåt och då sitter jag bara och gråter. Det kan vara i bilen, när jag tränar eller under högtidsdagar. Skolavslutningen med Tindra var hemsk.

– Det som hänt är oerhört svårt, det värsta jag någonsin upplevt, men jag står upp och jag lever fortfarande. Det liv vi har nu måste bli så bra som möjligt. Jag funderar på att köpa en lägenhet som jag och Tindra kan åka till emellanåt. Något som blir vår grej, något nytt och en plats där vi kan skapa nya minnen tillsammans. Annars tror jag att det bästa för mig och Tindra är att inte konstra till saker och ting. Vi behöver inte hitta på en massa extra saker, utan får lov att fortsätta att bara vara. Vi gillar båda saker som att shoppa, prata eller bada tillsammans i poolen. Det viktigaste är att bara vara tillsammans.