Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Patrick Swayzes sista tid i livet – handskrivna brevet till hustrun Lisa

07 dec, 2022 
Ebba S. Dahlman
FotografTT
Patrick Swayze träffade sitt livs kärlek Lisa Niemi redan som tonåring.
De var gifta ända fram till hans tidiga död år 2009.
I ett hjärtskärande handskrivet brev tog han ett sista farväl av själsfränden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022

Den framlidna skådespelaren Patrick Swayze, mest känd för succérollerna i kultfilmer som Dirty dancing och Ghost, var bara 18 år när han träffade sitt livs kärlek Lisa Niemi.

Under skådespelarens 57 år i livet var paret dessutom äkta makar från 1975 och fram till hans död den 14 september år 2009.

Men trots stora framgångar i karriären och ett blomstrande äktenskap, fanns det ändå en stor dröm som stjärnan och hustrun aldrig fick se slå in; de fick aldrig bli föräldrar.

En av hans sista handlingar innan döden var att skriva ett starkt och kärleksfullt brev till hustrun. Lisa berättar om Patricks sista tid på dödsbädden i hennes självbiografi. Framför allt har hon burit med sig tre viktiga ord.

Annons

Swayzes stora sorg över att aldrig få bli pappa: ”Krossad”

År 1990 hade filmen Ghost premiär i biosalongerna runtom i världen. Patrick Swayze, Demi Moore och Whoopi Goldberg är några av de skådespelare som stod för enastående insatser i den hyllade dramathrillern.

Samtidigt gick Patrick igenom en känslomässig berg- och dalbana på hemmaplan. Hustrun Lisa hade nämligen blivit gravid. Men lyckan över hennes tillstånd förvandlades till förödande sorg när hon fick missfall.

– Det krossade hans hjärta. Han ville vara pappa mer än någonting annat. Han hade färdigheterna, kunskapen, vänligheten och kärleken att ge – allt som ett barn skulle vilja ha, berättade Swayzes långvariga vän och livvakt Frank Whiteley enligt Nöjeslivet.

Patrick Swayze spelade mot kollegan Jennifer Grey (Frances "Baby" Houseman) i den ikoniska dansfilmen Dirty dancing.
Patrick Swayze spelade mot kollegan Jennifer Grey (Frances "Baby" Houseman) i den ikoniska dansfilmen Dirty dancing.

Efter en tid och ytterligare ett missfall började sorgen landa hos paret. Åren passerade och de fick aldrig uppleva glädjen.

Annons

– Det var alltid ett av våra största mål i livet. Jag vet inte varför det inte fungerade och jag ångrar att vi aldrig utredde våra chanser hos fertilitetsläkare, har hon sagt enligt brittiska tidningen Express.

I dokumentären I am Patrick Swayze minns Lisa tillbaka på den tuffa tiden och ett samtal hon hade med maken:

– Hur kunde någon ana att den fysiska smärtan att förlora ett barn, också gjorde minst lika ont känslomässigt. Det krossade mitt hjärta. Jag sa ”Hur skulle du känna angående adoption?”. Men han hade bestämt sig: ”Jag vill ha barn med dig”, berättar hon.

Patrick och Lisa var bara tonåringar när de träffades för första gången. De gick båda på samma dansskola.
Patrick och Lisa var bara tonåringar när de träffades för första gången. De gick båda på samma dansskola.

Patrick Swayzes sista tid i livet: Ville inte dö

År 2007 diagnostiserades Dirty dancing-skådespelaren med bukspottkörtelcancer. En cancertyp som har en låg överlevnadsprocent, eftersom den är så svår att upptäcka i tid. Enligt Cancerfonden blir 10-25 procent botade.

Annons

– Två år verkar troligt om du ska tro statistiken. Jag vill överleva tills de hittar ett botemedel, men det innebär att jag måste få dem att snabba sig ordentligt, berättade stjärnan i en intervju i amerikansk tv-intervju enligt Expressen.

Han fortsatte:

–Jag har aldrig sprungit från en utmaning. Du kan ge dig sjutton på att jag går genom ett helvete och jag har bara sett början på det.

Filmen The beast, som släpptes 2009, blev Patrick Swayzes sista.

Handskrivna brevet till hustrun Lisa – stjärnans sista farväl

Drygt två år efter cancerdiagnosen lämnade Patrick Swayze jordelivet. Hustrun Lisa fanns vid hans sida när han drog det sista andetaget. I hennes biografi Worth fighting for berättar hon om det hjärtskärande ögonblicket:

Annons

”Mina sista ord till Patrick? ”Jag älskar dig”, och det var hans sista ord till mig”, skrev hon.

”Efter att jag tog hem honom gick det väldigt fort. Jag tog in varje sekund av vår tid ensamma, höll hans hand, lyssnade på musik, sov med min arm runt honom, mitt huvud på hans axel”.

Patrick efterlämnade ett handskrivet brev till kärleken. Något som hon bär med sig än i dag. Efter hans död släpptes en ljudfil, från en intervju i Good morning America, där man hör stjärnan berätta om brevets innehåll.

– Hur tacksam jag är för att du valde att älska mig. Jag vet att på grund av dig har jag hittat mitt lugn. Jag såg mannen jag ville bli. Du är min kvinna, min älskare, min vän och min kärlek. Jag älskar dig nu och för alltid, läste han från brevet.

Lisa, som fem år efter makens död gifte om sig med Albert DePrisco, har sedan dödsfallet berättat att hennes och Patricks utbyte av frasen ”Jag älskar dig” har stor betydelse för henne. Hon minns hur de uttalade frasen om och om igen. Aldrig var ett ”Jag älskar dig” tillräckligt för att uttrycka den kärlek de hade till varandra.

Foto: Shutterstock Editorial

Annons