Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Patrik Lundberg sommarpratar om sin mamma: ”Hon åt inte ens lunch på jobbet”

06 aug, 2020 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns journalisten och författaren Patrik Lundberg med en blomsterkrans på huvudet. Till höger är Patrik Lundberg som barn tillsammans med sin mamma Birgitta Lundberg.
I sitt sommarprat i P1 berättar journalisten och författaren Patrik Lundberg historien om sin mammas liv. Hon vars livsförutsättningar försämrades för varje årtionde. Hon som blev fattigpensionär och dog i förtid. Hon som delar livsöde med så många andra svenska kvinnor.
– Allt som enligt statistiken drabbar lågutbildade kvinnor, drabbade också min mamma, säger Patrik Lundberg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Patrik Lundberg fick telefonsamtalet med frågan om man vill vara en av årets sommarpratare i P1, blev han inte särskilt förvånad. Däremot fick han be om att få återkomma med sitt svar.

– Jag tänkte ”har jag något att säga”? Jag kan tänka mig att de flesta som får frågan bara svarar ja direkt, men jag var tvungen att fundera. Jag gjorde det en eftermiddag, sedan ringde jag tillbaka och sa ja.

Patrik Lundberg med en blomsterkrans på huvudet framför en grön trävilla.
Patrik Lundberg sommarpratar den 6 augusti 2020.

Berättar om sin mammas liv

Det visade sig att han faktiskt hade något att säga, och det stod tidigt klart för honom att hans sommarprat skulle handla om den person som stått honom närmast i livet – hans mamma.

Annons

Birgitta Lundberg gick bort 2018, bara 67 år gammal. I krönikor och kulturtexter har Patrik Lundberg ofta skrivit om sin mamma och det som blev hennes liv. Det senaste året har han ägnat helt åt att djupdyka i sin mammas livsöde och det har nu resulterat i en bok, Fjärilsvägen, som ges ut den 17 augusti. Och när han nu får chansen att göra ett eget Sommar i radion, tar han sin utgångspunkt i den.

– Sommarpratet handlar om min mamma, men till skillnad från i boken berättar jag om hennes liv baklänges. Många sommarprat handlar om någon som har det svårt när de är små och sedan får det bra, men med min mammas liv var det tyvärr tvärtom. För när jag skrev boken märkte jag att för varje årtionde jag gick bakåt från hennes död, såg hennes förutsättningar lite bättre ut. Så det blir ungefär som filmen Benjamin Button, fast i radion då, säger Patrik Lundberg.

Annons

Här är alla sommarpratare 2020:

Här är alla sommarpratare 2020Brand logo
Här är alla sommarpratare 2020

Handlar om tusentals kvinnor i Sverige

På ett sätt är boken – och sommarpratet – en kärleksförklaring till hans mamma på ett personligt plan. Men samtidigt är hennes livsöde ett livsöde som tusentals kvinnor i Sverige delar.

– Det finns svensk statistikforskning som visar att alla grupper i samhället har fått en längre förväntad medellivslängd – förutom lågutbildade kvinnor. Deras medellivslängd sjunker, och forskarna kan inte svara på varför. Allt som enligt statistiken drabbar lågutbildade kvinnor, drabbade också min mamma. Så berättelsen om henne är egentligen en berättelse om alla de här kvinnorna.

Patrik Lundberg tillsammans med sin mamma Birgitta Lundberg och lillasyster Paula Lundberg. Bilden är tagen på 1980-talet i Sölvesborg.
Patrik Lundberg tillsammans med sin mamma Birgitta Lundberg och lillasyster Paula Lundberg. Bilden är tagen på 1980-talet i Sölvesborg.

Påverkad av politiska beslut

Patrik Lundberg skildrar bilden av en ensamstående mamma som gjorde allt för att ge sina barn en bättre framtid, men alltid på bekostnad av sina egna drömmar och behov. Hennes liv påverkades också av politiska beslut och samhällsförändringar som låg utanför hennes kontroll, men som fick stor effekt på hennes liv. Finanskriser, sänkt barnbidrag, höga räntor, jobbskatteavdrag och införandet av två karensdagar nämner han som några exempel.

Annons

Utanpå det kom en skilsmässa, deltidsjobb och återkommande sjukskrivningar. När hon blev äldre sviktade hennes fysiska och psykiska hälsa och hon blev sjukpensionär med en blygsam pension.

– När vi kom och hälsade på skämdes hon över sig själv. Det var jättejobbigt att se, men hur jobbigt det än har varit för mig, var det ju jobbigast för henne.

Köpte sällan något till sig själv

År 2018 gick hon bort och lämnade ett stort hål av sorg och saknad efter sig. Även om barndomen var tuff rent ekonomiskt, har Patrik Lundberg många varma och kärleksfulla minnen kvar. Vissa av dem delar han med sig av i sitt sommarprat.

Journalisten och författaren Patrik Lundberg som barn tillsammans med sin mamma Birgitta Lundberg.
Patrik Lundberg tillsammans med mamma Birgitta.

– Mamma åt inte ens lunch på jobbet eftersom hon ville lägga de pengarna på mig och min syster istället. Vi sa ofta att hon skulle unna sig något, men det var svårt för henne. Hon köpte nästan aldrig några kläder, men en gång på Sölvesborgs sommarmarknad hittade hon en t-shirt som hon var tvungen att köpa. Det var en bild av en ängel på den och texten ”snälla flickor kommer till himlen, men vi andra kan komma hur långt som helst”. Den tyckte hon var riktigt rolig att ha på sig.

Annons

Patrik Lundbergs Sommar i P1

Patrik Lundbergs Sommar sänds i P1 den 6 augusti 2020 klockan 13.00 och finns därefter också tillgängligt på Sveriges radios hemsida. Boken Fjärilsvägen (Albert Bonniers förlag) ges ut den 17 augusti.

Fakta: Det här är Patrik Lundberg

  • Namn: Patrik Lundberg
  • Ålder: 37 år
  • Bor: i Stockholm. Uppväxt i Sölvesborg.
  • Familj: ”En liten i Norge, en stor i Sydkorea”.
  • Intressen: Laga mat och äta mat, samt kultur och fotboll.
  • Gör: Jobbar som journalist och författare. Han skriver regelbundet krönikor och kulturtexter i Expressen och har tidigare gett ut flera böcker, bland annat Gul utanpå (2013), Onanisterna (2014), Berättelsen om Sverige: texter om vår demokrati (2018).
  • Aktuell: Med boken Fjärilsvägen (Albert Bonniers förslag) som kommer ut den 17 augusti 2020, samt med Sommar i P1 som sändes den 6 augusti och som finns tillgängligt på Sveriges radios hemsida.
Annons