Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Pernilla August har gift sig med Isac Larsson: ”Tredje gången gillt”

11 jan, 2023 
Skådespelaren Pernilla August når snart den svenska pensionsåldern, men har inga planer på att sakta ner.
I en ny intervju med Femina berättar hon om det kommande Kerstin Ekman-projektet – och avslöjar dessutom att hon är nygift!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 saker om Pernilla AugustBrand logo
6 saker om Pernilla August

Året var 1999 när Pernilla August spelade Anakin Skywalkers mamma i Star Wars: Episode I – The phantom menace, som är den första filmen i den andra triologin om George Lucas omåttligt populära och kultförklarade rymduniversum.

När Pernilla tackade ja till rollen, så visste hon inte ens vad Star Wars var för något, men filmerna tillsammans med de internationella framgångarna med Bergmanfilmerna blev hennes biljett till en karriär utanför landet lagom.

– Barnen kom tätt och ett par år där när jag ”skulle till Hollywood” fick jag säga "tyvärr, jag kan inte, jag är på teatern". Men jag åkte dit med Asta och Alba en period. Jag hade Star Wars i bakfickan och tänkte ”okej, då har jag i alla fall ett visitkort”, säger skådespelaren till tidningen Femina i en ny, stor och djupgående intervju.

Annons

Pernilla August om att jobba med döttrarna Asta och Alba

Om några veckor fyller Pernilla 65 år och bli då ”folkpensionär på pappret”. I intervjun förklarar hon att den insikten fick henne att häpna. Hon är nämligen så pigg att hon inte kan identifiera sig med ordet pensionär – och kärleken till konsten, skådespeleriet, brinner fortfarande stark i henne!

Hon har många projekt på gång, men det mest prestigefulla, som också är en dröm för Pernilla sedan länge, är att hon medverkar i filmatiseringen av Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten.

Pernilla August tillsammans med dottern Asta August vid SVT:s pressträff för Händelser vid vatten i november 2022.
Pernilla August tillsammans med dottern Asta August vid SVT:s pressträff för Händelser vid vatten i november 2022.

Romanen gavs ut, för första gången, för 30 år sedan och har sedan dess varit många filmmakares våta dröm. Nu blir berättelsen en SVT-serie i sex delar signerad regissör Mikael Marcimain och manusskribent Maren Louise Käehne.

Annons

Men det är inte bara Pernilla som fått en roll i Kerstin Ekman-projektet. Nej, på rollistan står även de två döttrarna Asta August, 31, och Alba August, 29.

Den kreativa branschen ligger alltjämt i blodet hos alla tre döttrar.

– Det kanske låter konstigt men det är inte det för mig. Båda mina barn är utbildade skådespelare. De har gått på scenskolan i Danmark och min äldsta dotter Agnes är scenograf och kostymör. Den här världen har funnits i vår familj jämt, berättar Pernilla för tidningen.

Pernilla förkroppsligar karaktären Annie och Alba spelar hennes dotter Mia i den kommande serien Händelser vid vatten. Asta delar rollen som Annie med Pernilla, men spelar henne som ung.

Projektet är det första i vilket mamma Pernilla provade på hur det var att jobba tillsammans med döttrarna. Erfarenheten gav henne definitivt blodad tand.

Pernilla August och dottern Alba August på Guldbaggegalan år 2012.
Pernilla August och dottern Alba August på Guldbaggegalan år 2012.

– Det är verkligen jättekul. Jag vill bara göra mer med dem. De är smarta och intelligenta. Nu spelar vi inte så mycket mot varandra i den här serien. Asta och jag sågs knappt under inspelningarna, men Alba och jag har några scener ihop. Sen är man alltid mor och dotter ändå på något sätt, säger hon.

Annons

På frågan om vilken av döttrarna som är mest lik henne, svara hon:

– De har bitar av mig båda. Asta är mer porträttlik men Alba och jag är väldigt lika i sinnet. Yrkesmässigt har båda ärvt det här med att ta yrket på allvar, att inte slarva. Vi har alltid pratat mycket om att lita på sin intuition, att känna efter vad som är bra och viktigt.

Pernilla August medverkade i totalt två av tre filmer i den andra Star Wars-triologin, som är de första filmerna i kronologisk ordning.
Pernilla August medverkade i totalt två av tre filmer i den andra Star Wars-triologin, som är de första filmerna i kronologisk ordning.
Se också: Alba August och Björn Gustafsson om seperationenBrand logo
Se också: Alba August och Björn Gustafsson om seperationen

Pernilla August har gift sig med Isac Larsson: ”Tredje gången gillt”

Under intervjun med tidningen avslöjar skådespelaren Pernilla August att även privatlivet innehållit spännande saker på sistone. Hon avslöjar nämligen att hon och kärleken Isac Larsson gifte sig i fjol.

Annons

Under ceremonin ska hon har burit en klänning från det danska modevarumärket Stine Goya och matchande strumpbyxor. Hon beskriver sin nya make som ”en underbar man”.

Äktenskapet är Pernillas tredje. Mellan åren 1982 och 1989 var hon gift med författaren Klas Östergren. De fick dottern Agnes tillsammans. Mellan åren 1991 och 1997 var hon gift med danska filmfotografen Bille August, med vilken hon fick döttrarna Asta och Alba.

Hon berättar att hon bestämt sig för att äktenskapet med konservatorn Isac kommer att vara längre än de respektive sju år som hennes tidigare äktenskap varade.

– Det är tredje gången gillt, nu får det vara bra. Det är absolut inte hemligt men jag basunerar inte ut saker om mitt privatliv. Men jag är väldigt lycklig, allt är väldigt lugnt, säger Pernilla och avslöjar därefter en detalj om relationen:

–Jag kan berätta att vi har känt varandra sedan vi gick på småskolan här i Gamla stan.

Pernilla August och Isac Larsson på biopremiären av filmen Bränn alla mina brev, i vilken Asta spelar en av huvudrollerna, i september 2022. Kanske var paret nygifta när den här bilden togs?
Pernilla August och Isac Larsson på biopremiären av filmen Bränn alla mina brev, i vilken Asta spelar en av huvudrollerna, i september 2022. Kanske var paret nygifta när den här bilden togs?

Fast besluten att hennes och nya maken Isacs förhållande ska hålla livet ut, reflekterar hon vidare över hennes tidigare skilsmässor.

Annons

– Ja, men du vet hur det är. Det är ju livet på något vis. Jag är bra på att kavla upp ärmarna, eller var i alla fall. Men hur pallar man? I dag när jag tittar tillbaka kan jag inte begripa hur jag ensamstående med tre barn gick och spelade teater på kvällarna. Hela lönen gick åt till att ha en barnflicka, och mitt i allt skulle jag bygga hus också. Jag köpte en tomt i Skåne när jag skilde mig från Asta och Albas pappa Bille och de fick börja i skola där.

– När man är mitt inne i livsforsen så pågår man bara, men det är kanske inte så konstigt att man behöver vila mellan varven i dag haha, skrattar hon avslutningsvis.

Foto: Anders Wiklund/TT

Annons