Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Peter Jöback och Ola Salo: ”Äntligen står vi på samma scen – tillsammans”

04 jan, 2022 
Joakim Löwing
Peter Jöback och Ola Salo är aktuella som Jesus och Judas i rockmusikalen Jesus Christ Superstar.
Peter Jöback och Ola Salo är aktuella som Jesus och Judas i rockmusikalen Jesus Christ Superstar som skrevs 1970 av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Turnén startar i Stockholm den 12 maj och avslutas i Göteborg den 18 juni.
Första gången de jobbade i samma produktion möttes de aldrig på scen. Ola Salo var inhoppare för Peter Jöback i Kristina från Duvemåla och fick bara chansen att glänsa när Peter var sjuk. Nu möts de på riktigt i Jesus Christ Superstar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att Peter Jöback och Ola Salo egentligen inte känner varandra särskilt väl är inget som märks när vi testar deras kunskaper om varandra (se resultatet lite längre ner). Ola får dessutom en extra pluspoäng av Peter.

– Imponerande att han visste att min hund heter Rocky Regnbågssmula, samt inte minst att mina två döttrar valt varsitt namn, berömmer Peter Jöback, 50, med ett skratt.

Peter Jöback och Ola Salo är båda sånger och spelar nu i samma musikal.
Peter och Ola har en del gemensamt, bland annat är de båda gifta och har två döttrar vardera.

De har båda följt varandras långa karriärer, men bara jobbat tillsammans en gång tidigare när de var programledare för Andra chansen i Melodifestivalen 2016.

– Antingen blir det inte så bra, eller så lyfter man varandra. Och det gjorde vi. Kemin mellan oss var väldigt bra. Därför bestämde vi oss för att göra något tillsammans i framtiden, berättar Ola Salo, 44.

Annons

Nu står de för första gången på samma musikalscen tillsammans, i Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices klassiska rockmusikal Jesus Christ Superstar, som de turnerar med i Sverige, med start i Stockholm den 12 maj och slut i Göteborg den 18 juni.

Olika karriärer efter Kristina från Duvemåla

På ett sätt jobbade de tillsammans redan för 27 år sedan – men ändå inte. Året var 1995 och Peter Jöback, då 24 år, fick sitt stora genombrott som Karl-Oskars bror Robert i musikalen Kristina från Duvemåla på Malmö musikteater.

Se också: Fem saker om Peter Jöback du kanske inte visste

5 saker om Peter Jöback som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Peter Jöback som du kanske inte visste

18-åriga Ola var inhoppare för Peter, och drömde förstås om att få chansen att stå på scenen så många gånger som möjligt…

Annons

– Men det blev bara tre före-ställningar för min del, Peter var ju aldrig sjuk. Nu slipper jag hoppas att han ska missa en föreställning för att själv få vara med, säger Ola och skrattar.

Peter Jöback och Emmi Christensson i The Phantom of the Opera.
Peter Jöback med sin motspelerska Emmi Christensson i The Phantom of the Opera.

Efter Kristina från Duvemåla tog deras karriärer lite olika vändningar. Peter kombinerade sin popkarriär med att agera på de stora musikalscenerna i världen. Låten Higher år 2000 gjorde succé, och genom åren har han sålt över en miljon skivor. Peters julskiva är den bäst säljande svenska jul-skivan genom tiderna.

Efter att ha spelat Fantomen i West End-uppsättningen av The Phantom of the Opera på Royal Albert Hall i London 2012 fick han den stora äran i Broadwayuppsättningen av samma musikal på The Majestic Theatre i New York.

Annons

Ola slog igenom ordentligt med rockbandet The Ark, som vann Melodifestivalen 2007 med låten The worriyng kind, och även hade stora internationella framgångar.

Mikael Jepson, Ola Salo, Martin Axén, Lars Ljungberg, Sylvester Schlegel och Jens Andersson i The Ark som vann Melodifestivalen 2007.
The Ark vann Melodifestivalen 2007. Fr. vä: Mikael Jepson, Ola Salo, Martin Axén, Lars Ljungberg, Sylvester Schlegel och Jens Andersson.

Efter att The Ark bestämde sig för att lägga ner 2011 har Ola både satsat på sin solokarriär och inte minst medverkat i fler musikaler än innan. Framför allt i Jesus Christ Superstar som han varit med i fem olika uppsättningar av.

I samtliga gestaltade han Jesus och alla har varit på svenska. Till skillnad från den nya upp-sättningen, där talet är på engelska. Eller talet förresten… det är faktiskt enbart sång.

– Jag älskar verkligen musiken i den här rockoperan och det blir fantastiskt storslaget i större arenor. Att spela Jesus är en stor utmaning, särskilt att få honom levande och trovärdig, och är det bara att önska Peter lycka till med det, säger Ola med ett stort skratt.

Annons

Första gången Peter Jöback gör Jesus Christ

När duon nu står på sammamusikalscen byter nämligen Ola karaktär från Jesus till Judas.

– Jag kan ju allt som Peter ska sjunga, så jag får se upp så jag inte kommer in på fel ställen och kör hans nummer i stället, haha.

– Jag har ju varit med i flera olika musikaler genom åren, säger Peter, men aldrig denna. Därför ska det bli väldigt roligt, även att få arbeta ihop med Ola igen förstås.

Det här är Ola Salo

Ola Salo spelar Judas i Jesus Christ Superstar.
–Jag får se upp så jag inte kommer in på fel ställen och kör Peters nummer, säger Ola Salo som spelat Jesus flera gånger förut.

Född: 19 februari 1977 i Grytnäs församling, Avesta.

Familj: Hustrun Anneli Pekula, döttrarna Judith, 11, och Miriam, 6.

Bor: Lägenhet i Malmö och hus på skånska landsbygden.

Aktuell: Som Judas i rockmusikalen Jesus Christ Superstar som skrevs 1970 av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice. Turnén startar i Karlstad den 4 februari och avslutas i Stockholm den 20 mars.

Ola om Peter: ”En ärlig, modig och ganska känslig person – med en väldigt stark karisma och utstrålning som jag verkligen ser upp till.”

Rockoperan berättar historien om Jesus Kristus, men inte bara ur hans synvinkel, utan framför allt Judas Iskariots. Historien tar sin början under intåget i Jerusalem och slutar med korsfästelsen.

– Peter passar perfekt in i rollen. Jag lärde mig mycket av honom under Kristina från Duvemåla, och något jag alltid varit fascinerad över är hans starka driv att fortsätta utvecklas. Jag ser upp mycket till honom och beundrar hans mod att följa sitt hjärta i det han vill göra, säger Ola.

Annons

Spelade i 20 år med The Ark

För egen del framhåller Peter resan han gjort som det han är mest stolt över i karriären.

– Jag var bara tio år när jag medverkade i min första musikal, Sound of music, och efter 40 år i branschen känns det fortfarande i allra högsta grad som att jag är på väg någonstans. På senare år har jag bland annat spelat in en långfilm och skrivit en självbiografi. Det finns alltid något nytt att upptäcka och testa på, säger Peter.

Det här är Peter Jöback

Peter Jöback spelar Jesus i Jesus Christ Superstar.
– Jag var bara tio år när jag medverkade i min första musikal, säger Peter som nu gör ”Jesus Christ” för första gången.

Född: 4 juni 1971 i Stockholm.

Familj: Maken Oscar, döttrarna Vega Lee, 8, och Iggy Lou, 7. Har en hund som heter Rocky Regnbågssmula.

Bor: I ett hus på Värmdö, Stockholm.

Peter om Ola: ”En väldigt snäll och intelligent person – samt en mycket duktig sångare som blivit en allt bättre entertainer med åren.”

Ola gillar det här med att våga gå sin egen väg och inte bry sig så mycket om vad alla andra tycker.

– Jag och The Ark lyckades slå igenom med en musik som helt och hållet baserades på vad vi själva tyckte om och ville göra. Inte efter vad som var trendigt och populärt just då, som är väldigt lätt att lockas av. Vi passade in lite varstans – vare sig det var folkligt eller smalt, seriöst eller tramsigt, menar han.

Annons

Något som skilt dem åt en hel del i karriärerna är att Ola Salo mestadels ingått i ett band, medan Peter Jöback varit soloartist när han gett ut skivor.

– Klart att jag ibland känt att jag står ensam och kan sakna ett band att bolla saker och uppträda tillsammans med. Då är det ju skönt och kul att jag haft det nära samarbetet som uppstår i musikaler, säger Peter.

– Vi höll på i 20 år med The Ark och givetvis saknar jag det övriga gänget, kontrar Ola, vi hade mycket roligt ihop och massor av härliga minnen. Men det var lättare att spela ihop när vi var yngre. Nu har alla fem medlemmar familjer och det är mycket som ska tas hänsyn till för att få ihop det.

Vad kan Peter Jöback och Ola Salo om varandra?

Vad kan Peter om Ola?

 1. Vad hette låten som Ola och The Ark vann Melodifestivalen med 2007?
  – The worrying kind. (Rätt)
 2. Vilket tävlingsprogram på TV 4 blev Ola tvåa i finalen på 2018?
  – Stjärnornas stjärna. (Rätt)
 3. Vad heter Olas barn?
  – Hm, han har sagt det, men minns tyvärr inte … (Fel: Judith och Miriam)
 4. Vilket yrke har Olas pappa Lars?
  – Präst. (Rätt)
 5. I vilken småländsk by är Ola uppvuxen?
  – Rottne. (Rätt)
 6. Vilken känd komiker skrev manuset till Olas soloshow It takes a fool to remain sane 2019?
  – Henrik Schyffert. (Rätt)

Resultat: 5/6

Vad kan Ola om Peter?

 1. Vilket är namnet på julfilmen som Peter spelade huvudroll i 2019?
  – En underbar jävla jul. (Fel: Jag kommer hem igen till jul)
 2. Vad heter Peters hund?
  – Rocky Regnbågssmula, hans barn kom på varsitt namn.
  (Rätt)
 3. Vilken Disneyfilm dubbade Peter 1992, som fått mycket uppmärksamhet?
  – Aladdin. (Rätt)
 4. Peter har nyligen släppt en självbiografisk bok, vad heter den?
  – Att bära sig själv. (Rätt)
 5. Nämn namnet på en av de två låtar Peter tävlat i Melodifestivalen med?
  – Driver dagg faller regn. (Fel: En sensation och Hollow)
 6. Vilken musikal spelade Peter först på West End i London, sedan på Broadway i New York?
  – The Phantom of the Opera. (Rätt.)

Resultat: 4/6

Annons

Däremot blir det faktiskt en tillfällig comeback i sommar när The Ark drar i väg på turné.

– Även om turnén blev uppskjuten på grund av pandemin är tanken att vi ska fira att det var 30 år sedan bandet bildades, och tio år sedan vi lade av. Det är i vilket fall något jag ser emot mycket, säger Ola och ler.

Har båda varit med i Så mycket bättre

Peter och Ola har en hel del annat gemensamt – båda är gifta och har två döttrar, och de har både varit med i Melodifestivalen, Så mycket bättre och haft egna sommarprat i P1.

– När det gäller Melodifestivalen har jag svårt att se mig själv vara med där igen. Det känns mer som ett program för unga artister att slå igenom i och få fart på sina karriärer. Och jag antar att du Ola inte vill förstöra din statistik där, frågar Peter sin kollega och skrattar.

– Nej, jag är ju hundraprocentig vad gäller vinster där, haha. Sedan är det ju lite så att man har mer att förlora som etablerad och känd artist där, menar Ola.

Ola Salo och Peter Jöback som programledare i Melodifestivalen 2016.
En gång tidigare har de faktiskt stått på samma scen tillsammans, men då som programledare i Melodifestivalen 2016.

Först ut av dem i Så mycket bättre på TV4 var Ola som med-verkade 2014. Peter var med den senaste säsongen, 2021.

Annons

– Jag tror att många fick en annan bild av mig än den de sett på scenen, menar Ola. Som person är jag betydligt lugnare och behöver inte alls ta samma plats.

– Jag har alltid tyckt om att samarbeta med andra artister och det blir ofta väldigt spännande mix av äldre och yngre i programmet, säger Peter. Det var exempelvis häftigt att se hur Siw Malmkvist och bröderna Gustaf och Viktor Norén fann varandra. Och jag upptäckte Cherrie, som jag knappt hade hört talas om innan och visade sig vara en fantastisk sångerska.

Annons