Povel Ramel, Olof Palme och kungen – här är Bosse Parneviks bästa imitationer

Bosse Parnevik lade karriären på fyllan för 20 år sedan, men hans humor lever kvar än i dag.
Här några av de mest ikoniska imitationerna genom åren.
5 saker om Mia Parnevik som du kanske inte visste
0:47

Efter reklamen: 5 saker om Mia Parnevik som du kanske inte visste

(0:47)

Slå på ljud

Under måndagen den 20 mars fyller Bosse Parnevik 85 år. Han har framför allt gjort sig känd som imitatör, och i hans repertoar finns en lång rad kända personer.

När Parnevik gästade Stjärnorna på slottet berättade komikern att han upptäckte sin förmåga att härma personer tack vare sin stamning.

Hans förskolelärare hade nämligen sagt åt honom att läsa sina läxor högt och långsamt för att bli av med stamningen. Men det var så tråkigt att höra sin egen röst att han började imitera andras.

– Så om ni ska imitera, börja stamma först, säger han i programmet.

Här är några av Bosse Parneviks mest ikoniska ”gubbar”.

Povel Ramel

Bosse Parnevik gjorde tv-debut 19-åring, i ett program från Nalen i Stockholm. Och en av de allra första personerna han efterhärmade var artisten Povel Ramel.

TT

Revylegenden hängde med Parnevik under karriären, och han gjorde ofta parodier på hans låtar.

Olof Palme

Komikern har imiterat flera politiker under åren, och en av de oftast förekommande var Olof Palme.

TT

Bosse Parnevik har tidigare berättat att Palme sagt att det fanns en mänsklig värme bakom imitationerna som gör att man inte känner sig sårad.

– Han var ju väldigt tacksam och han sa faktiskt att han tyckte att det var roligt, det var inte så att han kände sig misshandlad utan det var kul, har Parnevik sagt till Expressen.

Tage Erlander

En annan politiker som Bosse Parnevik ofta återvände till med sina imitationer var Palmes statsministerföreträdare Tage Erlander.

TT

1965 träffades originalet och kopian i Ulf Thoréns tv-program Hvar fjortonde dag.

Kung Carl XVI Gustaf

Även Hans majestät konungen fick sig en släng av sleven från ”Kungen av gubbar”, bland annat i filmklassikern Göta kanal.

TT

Under Cancergalan 1995 framförde Bosse Parnevik en trudelutt framför drottning Silvia som skrattade gott åt imitationen av hennes make.

Cornelis Vreeswijk

Povel Ramel var inte den enda artisten som blev förärad med en imitation av Bosse Parnevik, det blev även vissångaren Cornelis Vreeswijk.

Och den gubben fick komikern framföra i norsk tv, närmare bestämt i Narrespeillet 1980.

Foto: TT