Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Nya bilden på prinsessan Sofia som vårdbiträde

09 dec, 2020 
Helena Wiklund
Den nya bilden på prinsessan Sofia som vårdbiträde på Sophiahemmet.
Hur har prinsessan Sofia det på jobbet? Och vad gör hon egentligen? Svaret får vi i TV4:s nya dokumentär Kungahuset 2020.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prinsessan Sofia som vårdbiträde. Klädd i den klassiska marinblå bussarongen, och med en namnskylt där det bara står ’Sofia’. Ingen titel och inget efternamn.

5 saker du kanske inte visste om prinsessan SofiaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

Ja, när TV4 på juldagen sänder sin dokumentär Kungahuset 2020 är det i en helt ny roll som vi får möta Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Sofia, nyss fyllda 36. Programledaren Rania Shemoun Olsson har fått hänga med henne under ett av arbetspassen på sjukhuset Sophiahemmet i Stockholm, en inspelning som gjordes nu under hösten.

Prinsessan Sofias deltidsjobb i vården

TV4:s Rania Shemoun Olsson och prinsessan Sofia på Sophiahemmet i Stockholm.
Prinsessan Sofia med TV4:s Rania Shemoun Olsson som vi annars ser i TV4-Nyheterna och Nyhetsmorgon.

Sophiahemmet grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia och det är alltså här, på en av de vårdavdelningar som delvis avlastar den övriga sjukvården inom Region Stockholm, som prinsessan Sofia tillbringar två dagar i veckan, bland annat med att städa, desinficera och hjälpa till i köket. Ett deltidsjobb som hon har haft sedan i april.

Annons

Intervjun sänds på juldagen, men redan nu får vi en förhandsglimt från programmet – och på bilden ser prinsessan Sofia aningen matt ut på blicken. Att jobba i vården under dessa coronatider är tufft och utmanande för alla, även om Sofia inte har direktkontakt med några patienter som har fått diagnosen Covid-19.

Sophiahemmet i Stockholm där prinsessan Sofia arbetar som vårdbiträde då och då.
Sophiahemmet ligger vid Valhallavägen i Stockholm. Här finns 40 vårdplatser och sju operationssalar.

Det var också på Sophiahemmet som prinsessan Sofia befann sig i tjänst en eller två dagar innan hon och prins Carl Philip den 25 november insjuknade i bekräftad Covid-19. En nyhet som slog ner som en bomb och där smittspårningen inbegrep både kungaparet och kronprinsessparet.

Oron var stor, men Sofia och Carl Philip klarade sig undan med lättare influensasymptom och i går måndag, tretton dagar efter att de blev sjuka, kom det goda nyheter från hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Prinsparet har i dag testats negativt för Covid-19. De är friskförklarade och inte längre i karantän.

Kungahuset 2020 sänds den 25 december kl 20.00 i TV4.

Annons