Priscilla Presley: Jag har aldrig slutat älska Elvis

elvis priscilla presley
Priscilla var bara 14 år när hon blev hembjuden till Elvis första gången. Föga anade hon då att livet med rocklegendaren skulle utplåna hennes egen personlighet. 60 år senare erkänner hon att han trots allt var hennes livs största kärlek.

Hösten 1959 satt den 14-åriga Priscilla Beaulieu och deppade på en hamburgerbar i den västtyska staden Wiesbaden. Hon brukade gå dit efter skolan med sin lillebror och dricka coca-cola, spela på jukeboxen och drömma sig tillbaka till USA.

Hemma i Texas hade hon blivit vald till skolans skönhetsdrottning, hon var omsvärmad och livet lekte. Så kom skräckbeskedet: Priscillas styvfar, som var officer, hade blivit förflyttad till en militärbas i Västtyskland. Hela familjen var tvungen att flytta med. Som tröst påpekade en väninna att Elvis Presley gjorde lumpen i Västtyskland. ”Kan du fatta det? Du kommer att vara i samma land som Elvis Presley” utbrast hon. I sin självbiografi Elvis och jag berättar Priscilla hur hon skrattande svarade: ”Jag åker över dit och träffar Elvis!” Hon visste inte hur rätt hon hade.

På hamburgerrestaurangen i Wiesbaden stegade militären Currie Grant fram till Priscilla och frågade om hon gillade Elvis. ”Klart jag gör, vem gör inte det”, svarade hon förvånat.

Elvis var ju den stora stjärnan med hittar som Blue suede shoes, Jailhouse rock och Hound dog bakom sig. Tonårstjejer världen över bar Elviströjor och tapetserade flickrummen med planscher på idolen. Killarna försökte få till Elvis-vågen i håret och lät polisongerna växa.

Ett varningens finger

Den främmande militären var vän med Elvis och hade spanat in Priscilla sedan tidigare. Hon var ju påfallande vacker, såg ut som en liten porslinsdocka, och han tänkte att hon kanske skulle vara i Elvis smak. I nästa ögonblick frågade han om Priscilla ville följa med hem till rockstjärnan. Hon blev betänksam.

Rockkungen hade delat världen i två. Tonårspubliken älskade honom och när Elvis uppträdde skapades masshysteri. Samtidigt höjde vissa ett varningens finger.

Tidningen Daily News menade att hans musik var ett lågvattenmärke och att Elvis var talanglös (!). Med sitt ”roterande bäcken” ansågs han vulgär och barnfamiljer rekommenderades inte att titta på tv när han framförde sina sånger.

Priscilla Presley tonåring

Priscilla Beaulieu var ung tonåring vid första mötet med Elvis. Foto: Stella Pictures

Telefonkontakt i två år

Till belackarna hörde även Priscillas mamma som menade att Elvis hade ett dåligt inflytande på tonåringar, och ”väckte sådant som inte bör väckas”.

Skulle Priscilla föräldrar verkligen tillåta ett möte? Hon var tvungen att be dem om lov och till hennes förvåning sade de ja. Två veckor senare stod Priscilla utanför huset där Elvis bodde, iklädd sedesam sjömansklänning och vita skor.

Det blev upptakten på ett förhållande som skulle sträcka sig i nästan 15 år framöver.

Elvis befann sig i en känslig period, eftersom hans älskade mamma Gladys nyligen dött, endast 41 år gammal. Trots sin popularitet kände han sig ensam, och uppskattade Priscillas vänskap. Åtminstone var det så han förklarade sitt intresse för tonårsflickan inför hennes föräldrar. Så mycket mer än heta kyssar och delade förtroenden i hans rum blev det inte, och efter ett halvår återvände Elvis till USA igen.

Men även om rockidolen kunde välja och vraka bland hundratusentals trånande kvinnor hade han inte glömt Priscilla. De höll telefonkontakt och två år senare, 1962, bjöd han över henne till Los Angeles i ett par veckor. Nu hade Priscilla hunnit bli 16 år och under förespegling att hon inte skulle sova under samma tak som sin pojkvän, gick hennes föräldrar motvilligt med på besöket.

Hon lovade att varje dag skicka ett brev hem till Tyskland med redogörelse för hur de tillbringat tiden. Om hon höll sitt löfte? Nja. Redan första dagen förslog Elvis att de skulle resa till Las Vegas och Priscilla fick sitta och skriva brev i förskott för hela vistelsen och bad en vän posta dem från Los Angeles.

Förvandlades

Det var under detta första besök hos Elvis som Priscillas förvandling började, från skolflicka till femme fatale. Från början gällde det utseendet, men snart nog skulle även hennes personlighet påverkas på ett allvarligt sätt. Elvis gillade inte alls Priscillas ”alldagliga” look. Han tog med henne till en exklusiv boutique och efter två timmar av provande kom hon ut ur butiken, inte bara med ett svart fodral, utan också ett antal långa siden-, brokad- och chiffongklänningar med matchande väskor och skor.

Fast denna förvandling räckte inte. Priscilla skickades till en stylist som tuperade hennes hår i 60-talets typiskt höga frisyr. Som kronan på verket sminkades hon med så mycket mascara och eyeliner att hennes blå ögon knappt syntes under svärtan. Elvis älskade massor av makeup. Inom kort skulle hon också färga håret korpsvart, som hans. Hon blev en kvinnlig kopia av honom.

Drogade sig för att orka

Detta var inte någon ljuv askungesaga. För att orka med festandet i Las Vegas med alla shower och spel på kasinon, räckte det inte med att man sov hela dagarna för att samla kraft. I ett försök att göra natt till dag och dag till natt gjorde Priscilla precis som Elvis och hans vänner. Hon började ta sömnmedel för att snabbt komma till ro när hon klev i säng, och piller med amfetamin för att orka med det snabba tempot när hon väl stigit upp.

Priscillas föräldrar i Wiesbaden anade inte att deras lilla flicka drack och drogade sig. Aldrig hade de kunnat föreställa sig något sådant. Värsta farhågan gällde om dottern skulle bli med barn. Med det hade de inte behövt oroa sig för. Trots att Priscilla och Elvis delade säng och åtrådde varandra till vanvett, ville Elvis att hon skulle behålla sin oskuld. I sin biografi berättar Priscilla hur hennes livs kärlek avvisade henne med orden ”Jag tänker inte förstöra dig. Jag vill behålla dig precis som du är just nu”.

Efter ytterligare ett besök hos Elvis julen 1962, var Priscilla åter tillbaka i skolbänken i Tyskland. Men nu hade hon fått nog. Hon började skolka, dricka öl och pratade nätterna igenom med sin stora kärlek i telefon. Hon stod inte ut med att vara borta från Elvis. I hennes frånvaro kunde vem helst dyka upp och ta honom ifrån henne!

Förstod inte hennes föräldrar att de måste låta henne flytta till honom?

Till slut gav mamma Ann och pappa Paul med sig. Under förutsättning att hon bodde hos Elvis pappa Vernon och avslutade sin skolgång i en katolsk flickskola i Memphis, fick hon till sist tillstånd att återvända till Elvis. Naturligtvis dröjde det inte många veckor förrän Priscilla flyttat in på Graceland, Elvis palatsliknande 23-rumshem i Memphis.

En sluten värld

Livet blev inte så rosenskimrande som den nu 17-åriga Priscilla tänkt sig. Tillvaron på Graceland var som en bubbla, här levde man i en egen sluten värld, utan normal kontakt med omvärlden. Umgänget bestod av Elvis släktingar som arbetade för honom, och hans övriga vänner och deras familjer. Priscilla har på senare år berättat i intervjuer att hon alltid fick dela Elvis med andra och att hon ofta kände sig ensam

Eftersom Elvis var så omåttligt populär kunde han inte vistas ute på bland folk utan att det blev uppståndelse. Istället hyrde han nöjesparker, biografer och isbanor så han och vännerna kunder roa sig ifred. En kväll när Elvis och Priscilla sett en skräckfilm på bio frågade han om hon kände sig modig, och när hon svarade ja tog han med henne till traktens bårhus. De gick från rum till rum och såg döda män kvinnor och barn.

– När man ser på ett lik så ser man hur flyktigt allting är, hur allt kan vara slut på några ögonblick, sa Elvis enligt Priscillas självbiografi.

Elvis kunde gå i pyjamas dagarna i ända. Priscilla dämpade belysningen, såg till att kocken lagade till läckerheter och att sovrummet var iskallt – precis som han önskade.

Han hade också synpunkter på hur hans hustru gick, talade och tänkte. En gång hade hennes nagellack på ena tån fått en skråma. Snabbt lovade hon att göra pedikyr dagen därpå.

– Bra, för det där ser inte ut som min lilla flickas söta fossingar, svarade Elvis, enligt Priscillas memoarer.

elvis priscilla presley

Elvis och Priscilla gifte sig i Las Vegas. Foto: IBL

Stolar kom flygande

När något inte passade Elvis hamnade Priscilla i skottlinjen. ”Varför är inte biffen stekt?” kunde han gorma. Och om hon bara var vänlig mot någon man i Elvis stora hov blev han misstänksam och svartsjuk. Hon var hans och skulle så förbli. Att det ständigt ryktades om kvinnoaffärer kring Elvis, bland annat med svenskan Ann-Margret verkade inte höra dit.

Efter avslutad skolgång ville Priscilla ägna sig åt dans eller studier på en konstskola, men Elvis sa nej. Han ville kontrollera henne fullt ut, hennes plats var hos honom. Samtidigt njöt Priscilla av sin kärestas generositet, humor och värme.

I början av 1960-talet sålde rockstjärnans musik inte alls som förr och han bedövade sig med piller. Nedgången påverkade humöret. När han rådfrågade Priscilla kring en nyinspelad låt och hon ärligt sa att hon inte gillade den, kom en stol flygande i luften mot henne.

– Jag hade inget eget liv. Jag levde hans liv, såg hans filmer, lyssnade på hans musik, gjorde vad han ville, berättade Priscilla långt senare i en tv-intervju.

Så äntligen, strax före jul 1966, kom så frieriet och den första maj 1967 gifte de sig i en elva minuter lång procedur i Las Vegas med bara familjen och de närmaste på plats. Äntligen fick fru Priscilla Presley kliva fram ur gömmorna och visa upp sig för världen! Och äntligen, äntligen fullbordades förhållandet sexuellt.

Bantade under graviditeten

Vid den här tiden hade Elvis köpt en ranch och paret och vännerna ägnade all sin lediga tid åt hästar och ridning. Märkligt nog bodde Elvis och Priscilla inte i ett ståtligt hus på gården, utan i en trailer, alltså en typ av husvagn som i dag förknippas med de allra fattigaste av amerikaner. Hon njöt av att laga mat och pyssla om sin nyblivne man. Tills en dag, kort efter bröllopet, då det plötsligt kändes konstigt i kroppen. Priscilla var med barn.

Barnets födelse beräknades till exakt nio månader efter vigseln, men skänkte inte de blivande föräldrarna glädje till en början. Visst ville de ha barn, men inte så snart! Eftersom Elvis påstått att kvinnor använde graviditeten som en ursäkt ”att förfalla”, ville hon motbevisa detta genom att inte få tjock mage och svullna fötter. Hon åt bara ett mål om dagen, däremellan äpplen och hårdkokta ägg – smör och mjölk undvek hon. Resultatet blev att hon knappt gick upp i vikt alls.

Men även om Priscilla lyckades förbli attraktiv för sin krävande man hade Elvis kalla fötter. När hon var i sjunde månaden släppte han bomben: ”Det vore bra för oss båda två att ta lite ledigt, en sorts provseparation”. Det kommande livet som pappa skrämde Elvis, och han var orolig för hur fansen skulle reagera. Även om detta problem tegs ihjäl och aldrig nämndes igen, fortsatte bekymren när dottern Lisa Marie väl föddes den 1 februari 1968. Hans unga brud hade nu blivit moder, och därmed hade han svårt att attraheras av henne på samma sätt som tidigare.

Bristen på passion i äktenskapet ledde till att Priscilla började nosa på den omvärld som så länge varit stängd för henne. Hon sökte sig bort från hemmet och den instängda vänkretsen och började ta danslektioner.

Samtidigt började Elvis återigen få framgångar, först via en lyckad tv-show, därefter började hans framgångssaga med fullsatta spelningar i Las Vegas. När han var ledig från framträdandena drog han sig tillbaka med grabbarna till Palm Springs, där de mer eller mindre levde ungkarlsliv.

Priscilla Elvis Lisa Marie Presley

Nyblivna föräldrar till Lisa Marie.

Blev förälskad i en annan

Slutet på förhållandet kom 1972, då den 27-åriga Priscilla började träna karate och förälskade sig i sin tränare, Mike Stone. Året därpå var skilsmässan ett faktum.

Trots att Elvis snabbt gick vidare med en ny flickvän, sägs det att han aldrig glömde Priscilla.

I brev som Elvis ska ha skrivit till sin manager Joe Esposito erkänner stjärnan att han är skamsen över att inte kunna komma ur sitt drogmissbruk och att separationen från Priscilla är hans ”livs största misstag”. Det hävdas till och med att han dagarna före sin död hade ett möte med henne på Graceland, där han vädjade till henne att försöka på nytt. Men hans öde var då redan förseglat. Den forne sexidolen vägde 159 kilo och var gravt förstörd av all medicinering under åren. Till slut orkade inte hjärtat mer och han dog den 16 augusti 1977.

För Priscilla var livet utan Elvis som en pånyttfödelse. Nu fanns äntligen tid att ta reda på vem hon egentligen var – hon som mer eller mindre blivit skapad av Elvis. Hon började ett liv som skådespelare. Vi är många som minns hur hon trädde in i rollen som Jenna Wade, Bobby Ewings nya kärlek, i tv-serien Dallas år 1983. Riktigt känd blev Priscilla i filmsuccén Den nakna pistolen under slutet av 80-talet.

Vid samma tid tog hon också kontrollen över Graceland och såg till att huset blev ett inkomstbringande besöksmål, allt för att garantera dottern Lisa Marie större inkomster.

Under 22 år levde Priscilla tillsammans med Marco Garibaldi och när hon var 42 år gammal föddes deras son Navarone. Dottern Lisa Marie som också fastnade i missbruk under tonåren och under en kort period var gift med Michael Jackson är i dag frånskild fyrbarnsmamma.

Priscilla Presley

Idag säger Priscilla Presley att Elvis är hennes livs kärlek.

Och mormor Priscilla Presley, 73 år gammal, har öppet hus för sina barnbarn samtidigt som hon har fullt upp med arbete. Hon har just slutfört sin medverkan i en dokumentär, betitlad Elvis Presley – The Searcher som sänds på SVT i julhelgen.

Nära 60 år efter deras första möte menar Priscilla att Elvis var hennes livs största kärlek – och att hon aldrig slutat älska honom.

Dokumentären om Elvis Presley sänds i SVT1 den 25:e och 26:e december 2018 samt visas i SVT-Play till och med 24 januari 2019.

Av Kristina Ekero Eriksson