Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Py Bäckman: Jag hittade min okände pappa efter alla år

04 maj, 2021 
JOAKIM LÖWING
Py Bäckman firar 50 år som artist.
Py Bäckman firar 50 år som artist och längtar efter att möta publiken igen, kanske blir det turné till hösten.
Efter ett långt liv i ovisshet hittade artisten och låtskrivaren Py Bäckman sin pappa via dna-test. Det är inte alla som vid 72 års ålder plötsligt får två syskon. Lillasystern visade sig dessutom vara ett fan av hennes musik…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Py Bäckman firar 50 år som artist och låtskrivare genom att i höst ge ut sin första skiva på fem år.

Men förra hösten var hon extra het i samband med Så mycket bättre på TV 4.

Där medverkade nämligen både Tommy Körberg och Helen Sjöholm – vars största hitlåtar är skrivna just av Py.

Tommy Körberg vann Melodifestivalen 1988 med Stad i ljus – och sedan 2006 ingår den även i psalmbokstillägget Psalmer i 2000-talet.

Gabriellas sång från filmen Så som i himmelen med Helen Sjöholm låg inte mindre än 68 veckor på Svensktoppen mellan 2004 och 2006. Musiken till den gjordes av Stefan Nilsson.

– Många känner inte till att det är jag som skrivit dem, eftersom de blivit så starkt förknippade med Tommy och Helen. Men båda sjunger verkligen låtarna med den äran, jag är glad och stolt över att de blivit så pass stora. Stad i ljus är ju också garanterat den enda schlagerlåten i psalmboken, säger Py med ett skratt.

Eftersom pandemin satt stopp för alla inbokade spelningar har hon under det senaste året haft tid att skriva nya låtar till sig själv för en gångs skull.

Annons

– Men jag hoppas kunna åka i väg på en turné någon gång under hösten. Även om det har varit skönt att få lite tid för annat är det klart att jag har saknat mötet med publiken. Vid sidan av mina pop- och rocklåtar har jag ju även skrivit ett tiotal psalmer och brukar uppträda en hel del i olika kyrkor.

Py Bäckman hittade två syskon i jakten på sin pappa

Något Py sysselsatt sig en hel del med sedan förra sommaren är också att leta upp mer fakta om sina rötter.

Under hela sitt liv fram till dess hade hon ingen aning om vem hennes pappa var.

Py Bäckman med katten Snoken.
Py Bäckman med katten Snoken.

Men så plötsligt fick hon sommaren 2020 inte bara svaret på sin långa undran. Utan dessutom två syskon på köpet.

Annons

– Det är inte alla som får en lillebror och en lillasyster på en gång vid 72 års ålder. Det känns fantastiskt roligt och vi har redan fått en jättebra kontakt. Min syster Maria-Lena, som är 63 år och bor i Stockholm, har jag träffat många gånger. Min bror har jag på grund av pandemin inte hunnit träffa ännu, men pratat mycket med i telefon.

Py föddes i Solna, då hennes mamma Inga arbetade i Stockholm i mässen på Karlbergs – men växte upp i Iggesund i Hälsingland tillsammans med sin mamma, mormor Maria och morfar Erik.

– När mamma blev gravid visste hon inte vem som var fadern, så han var aldrig med i bilden överhuvudtaget. Men det var inget jag saknade – för det blev ju som att jag växte upp med tre föräldrar. Mormor var den som bestämde, morfar den lugna och förståndiga och mamma den roliga. De kompletterade varandra väldigt bra.

Redan som treåring uppträdde Py Bäckman solo

Som 17-åring flyttade Py tillbaka till Stockholm, för att plugga på Kalle Flygares teaterskola – innan i stället musiken tog fart.

Annons

Men tv-debuten som sångerska hade kommit långt innan. Nämligen 1957, då den nioåriga Py fick vara med i Lennart Hylands program Stora famnen.

– Jag blev upptäckt av ett turnerande radioprogram som jag fick sjunga i. Sedan hörde Hyland av sig och jag fick göra en spännande resa med tåg från Iggesund till Stockholm med mormor. Det var jättestort att bara få åka dit. Och ett alldeles speciellt minne att få vara med i tv förstås.

Se också: Titta i på kändisarnas sommarställen

Titta in i kändisarnas sommarställenBrand logo
Titta in i kändisarnas sommarställen

– Men första gången jag uppträdde solo inför publik var jag faktiskt bara tre år gammal. Det var i kyrkan i Nianfors, nära Iggesund. Kyrkomusiken var en del av min uppväxt, då jag sjöng i kyrkokör och kom tidigt i kontakt med alla de gamla klassiska tonsättarna som Mozart, Händel, Brahms och Bach. Så att jag även skriver psalmer är kanske inte så märkligt.

Annons

Funderingarna om pappan växte sig starkare

Åren sprang i väg, Py gjorde karriär inom musiken samtidigt som hon blev mamma till dottern Helena och senare mormor till Otto och Harry.

Det här är Py!

Namn: Py Bäckman

Född: 5 juli 1948 i Solna – men uppvuxen i Iggesund i Hälsingland.

Familj: Dottern Helena , 53 år, barnbarnen Otto, 23 år, och Harry, 18 år. Har en katt som heter Snoken.

Bor: I hus i Stavsnäs på Värmdö, har även en lägenhet i Järfälla.

Intressen: Läsa, se på film, var ute och pyssla i trädgården, måla och annat kreativt.

Aktuell med: . Ska medverka i Bingolotto den 30 maj. Kommer med en ny skiva i höst och om pandemin tillåter en efterföljande turné.

Med tiden har funderingarna om vem hennes pappa egentligen var vuxit sig allt starkare.

– Jag tänkte mycket på hur han såg ut, hur han var som person, var han bodde, om jag hade fler syskon och en massa annat sådant. Men av mamma kunde jag ju inte få någon hjälp eftersom hon inte visste och hon gick sedan bort 1997 efter att ha fått tre stora hjärtattacker.

I fjol bestämde sig Py för att göra ett dna-test och se om hon kunde hitta något den vägen.

Och det visade sig att en kvinna vid namn Veronica hade väldigt likt dna. Något som talade för att hon är en nära släkting.

Annons

– Jag kontaktade henne och hon hade av en slump också nyligen gjort samma test. Hon hade fått det i julklapp. Annars skulle vi inte vetat om varandra i dag. Det var efter att hennes mamma Maria-Lena och hennes bror även gjort dna-tester vi fick svaret att vi alla tre är halvsyskon med samma pappa. Veronica är med andra ord min systerdotter.

Py fick veta att hennes far hette Arne och gick bort 1999. Maria-Lena hade vuxit upp med honom. Han var helt ovetande om att han hade en dotter till.

– Jag har fått svar på många frågor som jag undrat över, sett pappa på bilder och läst brev som han skrivit. Han var väldigt duktig på att uttrycka sig på ett bra sätt.

Trivs bra i stugorna på Värmdö

Något som också kommit fram är att lillasyster tycker om Pys musik.

Faktum är att de träffats en gång för flera år sedan – givetvis utan att ha en enda susning om att de skulle vara släkt...

Py Bäckman trivs på Värmdö.
Py Bäckman trivs på Värmdö där hon har ett pat stugor från början på 1900-talet.

– Min syster och hennes pojkvän var och tittade på en konsert med mig och Janne Bark, utanför Falkenberg. Vi möttes i kön till toaletten, då hennes pojkvän sa till mig att jag är hennes stora idol. Det blev lite pinsamt för Maria-Lena den gången, då hon tyckte det kändes som att hon var en tonåring, haha.

Annons

Hennes bror kände till Py som artist, men han lyssnar hellre på en annan typ av musik.

– Ja, där är det opera som gäller för hela slanten, skrattar Py.

7 snabba frågor

Vilken är din bästa respektive sämsta egenskap som person?

– Den bästa är att jag är en god lyssnare, som även kan ge råd om personen ber om det. Den sämsta vet jag inte…kanske att jag prioriterar annat än husmoderliga sysslor hemma. Män med gammaldags syn på hur hushållet ska skötas skulle nog inte trivas med mig, haha.

Vilken är din värsta fobi?

– Vet inte om det är så illa som en fobi, men jag gillar inte synen av ett led med stackmyror på väg mot mina fötter.

Vad hittar man aldrig i ditt kylskåp?

– Trots att jag är uppvuxen i Norrland är det faktiskt surströmming.

Hur ofta googlar du dig själv?

– Haha, jag vet ju redan allt om mig själv... Skulle vara om jag exempelvis vill komma åt något tv-program som jag varit med i eller läsa någon artikel om mig.

Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och var tvungen att spendera dem samma dag?

– Oj, jag är ju ingen slösare i vanliga fall…men en del skulle jag helt klart skänka till Svenska Djurambulansen, som jag brukar stötta ibland.

Vilken är din mest oanade talang?

– Eftersom jag är en kreativ person kanske det inte är så oväntat egentligen, men jag är duktig på att skapa och måla olika saker. Under pandemin har jag bland annat designat egna munskydd och t-shirts.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– Till då både min mamma, mormor och morfar fortfarande levde. Morfar dog redan 1970, det blev inte så många år som vuxen med honom. I dag hade vi kunnat ha helt andra diskussioner.

Maria-Lena och hennes familj hälsar ofta på i Pys hus på Värmdö i Stockholms skärgård.

Annons

Där bor hon tillsammans med katten Snoken, som från början tillhörde en annan familj i närheten.

– Men efter att ha sprungit hem till mig säkert 20 gånger och knackat på mitt fönster, bestämde de sig för att det är bättre att han bor hos mig. Min syster och jag är lika på många sätt – bland annat har båda en fäbless för katter.

Det märks hur bra Py trivs på Värmdö.

– Från början köpte jag tomten med de tre små kåkarna från 1907 att ha som en sommarstuga. Men ganska snart märkte jag att jag mycket hellre vill bo där än i lägenheten i Järfälla. Det är rena paradiset, speciellt på sommarhalvåret. Vintrarna kan vara lite hårda.

Py Bäckman vill inte enbart leva pensionärsliv

Hon gillar att pyssla i trädgården – och att ha gäster i den så kallade Holken.

– Haha, ja, där kan man sitta ute under tak – och får plats runt 18 personer. Den är döpt efter Povel Ramels roliga låt Tjo vad det var livat i holken. Hoppas vi kan samlas ett gäng nära och kära där i sommar och fira min födelsedag.

Annons

Den 5 juli fyller hon 73 år – men att sluta med musiken och enbart leva pensionärsliv är inget för henne…

Den har ju varit en stor del av hennes liv ända sedan början av 1970-talet.

– Jag arbetade faktiskt på en reklambyrå under ett par år i början av 90-talet, men då kontaktade Mats Wester i gruppen Nordman mig och ville att jag skulle skriva deras texter. Efter succén med Vandraren gav de ut flera skivor som totalt sålde i över en miljon exemplar.

Py Bäckman med dottern Helena Bäckman
Py Bäckman med dottern Helena Bäckman.

Något som gjorde att Py på heltid fortsatte skriva låtar inom både pop, rock, psalm, musikaler och film.

– I början av min egen karriär sjöng jag ofta covers eller låtar som andra hade skrivit. Men sedan blev det allt viktigare att kunna stå för texterna. Och det är något som lever kvar fortfarande. Jag har svårt att tänka mig ett liv där jag inte skriver och gör annat kreativt, berättar hon.

Annons