Rickard Söderbergs glädje över speciella gåvan från äldreboendet

Rickard Söderberg sjunger på en innergård i Malmö i april 2020.

Foto: Johan Nilsson/TT

Operasångaren Rickard Söderberg har inte slutat sjunga och uppträda på grund av coronapandemin. Trots att operan håller stängt håller han konserter – om än i en något annorlunda form. I dagarna uppträdde han utanför ett äldreboende i Landskrona, och som tack fick han en minst unik gåva!

Coronapandemin har slagit hårt mot hela kultursektorn. Att folksamlingar på 50 personer eller fler är förbjudna, har ställt till det för många verksamheter. Malmö opera är en av alla kulturinstanser som har ställt in samtliga föreställningar. Men för operasångaren Rickard Söderberg krävs det mer än ett virus och en stängd arbetsplats för att han ska sluta sjunga.

– Vi har bytt ut framträdanden på operan mot annat. Jag sjunger live på Facebook och lägger ut sånglektioner på internet varje dag. Vi måste hitta nya sätt att möta vår publik, har han tidigare sagt till allas.se.

Rickard Söderberg sjunger på äldreboenden

Genom Facebooksändningarna hoppas han också nå en ny publik, sådana som normalt inte besöker operan.

Rickard Söderberg uppträder på en innergård i Malmö.

Här uppträder Rickard Söderberg på en innergård i stadsdelen Holma i Malmö, under en av Malmö operas allsångskonserter. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det känns så spännande. I den bästa av världar kan detta öppna för något nytt för operakonsten. Vi har aldrig sänt så mycket som vi gör nu, och detta kommer vi absolut att fortsätta göra även framöver. Jag tror att sändningarna når både vår vanliga publik men antagligen några nya också som annars aldrig sett opera.

Se skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96:

Skolklassens oväntade hyllning när Inga fyllde 96
Slå på ljud

Förutom att han tar ton på Facebook, har Rickard Söderberg också gett publiken virtuella rundturer på Malmö opera. Och så har han börjat ge konserter utanför äldreboenden runt om i Skåne.

– Då har vi konserter utanför balkonger. Det kommer att krävas mer än ett coronavirus för att stoppa mig från att möta min publik. Om det krävs så får man ta högtalaren under armen och ta sig till dem. Och det är extra viktigt på seniorboenden just nu, det är så många som är ensamma. Om jag bara kan stå en liten stund utanför och ge dem det så hämtar jag min kraft där, berättade han för allas.se i april.

Rickard Söderberg om nya livsstilen – efter tuffa beskedet

Rickard Söderberg visar upp kransen på Instagram

Och visst uppskattas hans framträdande. Att en av Sveriges främsta operasångare kommer och ger en specialkonsert direkt utanför fönstret är ett givet framgångskoncept – och seniorboendena är inte sena med att visa sin uppskattning.

Nyligen uppträdde Rickard Söderberg för de boende på ett äldreboende i Landskrona. Som tack fick han en blomsterkrans formad som ett fredstecken och dekorerad med blommor i regnbågens alla färger.

Instagram visar Rickard Söderberg stolt upp sin fina gåva – och visst blir man glad av att se den?

"Fick den vackraste blombuketten nånsin efter dagens sång utanför ett äldreboende i Landskrona. TACK!", skriver han under bilden.

Och även hans följare på Instagram verkar uppskatta den vackra skapelsen.

"Vilken vacker bukett. Och du är lika fin", skriver en av hans följare.

"Så omtänksamt av boendet att beställa en sån sagolikt vacker krans till dig Rickard", tycker en annan.

Rickard Söderberg: ”Vi måste hitta nya sätt att möta varandra”