Roger Pontare om sin hudsjukdom runt ögonen

Roger Pontare om mystiska hudsjukdomen runt ögonen.
Roger Pontare har drabbats av en hudåkomma som varken läkare eller professorer kan diagnosticera. Han har sökt svar i nära två år nu, utan resultat. "Man vill visa sig stark och frisk och inte visa att man har några åkommor när man står i offentlighetens rum", säger han i Malou efter tio.

Roger Pontare, 66, började sin musikkarriär tidigt och deltog i Melodifestivalen för första gången redan 1994. Sedan dess har han varit med återkommande gånger i landets största musiktävling, den senaste gången i år då han tävlade med bidraget Himmel och hav.

Då fick alla mello-fans se en Roger Pontare med glasögon – något som han har burit en längre tid för att täcka en mystisk sjukdom.

Roger Pontare i Melodifestivalen 2017. Bild: IBL

Roger Pontare i Melodifestivalen 2017. Foto: IBL

För snart två år sedan vaknade Roger Pontare efter en natts sömn och ingenting var sig likt. Kvällen innan hade han gjort en ansiktsbehandling och var väldigt fräsch, berättar han i Malou efter tio i TV4.

– När jag skulle gå ner och äta frukost var jag totalt uppsvullen. Ovanför ögonen var det väldigt stora påsar och under lite mindre påsar, berättar Roger Pontare i programmet.

Provat flera behandlingar

Trots att han under åren har besökt otaliga läkare, så är det ingen som kan säga vad det är för hudåkomma som har drabbat honom. De har gjort allergitester, blodprov och omfattande hälsotester där man har undersökt njurar, lever och sköldkörtel. Även två professorer, en specialiserad på hud och en på ögon, har undersökt honom – men utan resultat.

– Nu i slutet när jag har gått till så många läkare så känner man direkt om de kan göra något eller inte. Då börjar jag nästan våndas för deras skull för att de ska kunna känna att de kan göra något.

Roger Pontare tar av sig glasögonen några sekunder hos "Malou efter tio" Bild: TV4

Roger Pontare tar av sig glasögonen några sekunder hos Malou efter tio Bild: TV4

Artisten har också provat en rad olika behandlingar, inklusive cortison- och antibiotikabehandling.

– Det har inte funkat någonting. Man får ta det halmstrå man får och så testar man det under en lång tid, men det har inte gjort någon skillnad. Då vänder man sig mer mot alternativmedicin.

– Man hoppas verkligen att det ska vara något fel, men det har det inte varit.

Påverkas på scen

Som artist står Roger Pontare mycket på scen. Under december i år ska han för fjärde året ut på turné där han sjunger i en rad av landets kyrkor. I kyrkorna möter han en ny kör som han uppträder med.

Men han tycker det har varit jobbigt att stå på scen med sin bulor under ögonen och vill inget hellre än att bil återställd.

– Man vill visa sig stark och frisk och inte visa att man har några åkommor när man står i offentlighetens rum.

Läs också:

Roger Pontare: ”Jag är så dålig på förväntningar”

Här är alla deltagare i Stjärnornas stjärna