Roligaste skyltarna med särskrivning

På skyltar, lappar, rubriker, i annonser är syftet är att fånga uppmärksamheten. Och med en riktigt tokig, oavsiktlig särskrivning så gör den verkligen det. Kolla bara in dessa tokroliga budskap!

I de allra flesta fall blir en särskrivning något tokroligt eftersom den ursprungliga innebörden får en ny mening. Som exempelvis ”brun hårig sjuk sköterska” istället för brunhårig sjuksköterska. Eller ”skum kanin med ananas smak” istället för skumkanin med ananassmak.

Videon kunde inte hittas

Engelska sjukan

Det finns flera anledningar till fenomenet med felaktiga särskrivningar. En är engelskans inflytande på vårt språk under 1900-talet. I engelska språket är just särskrivning betydligt oftare det korrekta alternativet och på holländska kallas särskrivningsfenomenet just för ”engelska sjukan” (engelse ziekte).

Men framför allt är det i det offentliga rummet som det blir fel – på skyltar, lappar, rubriker, i annonser, där syftet är att fånga uppmärksamheten. Och med en riktigt tokig, oavsiktlig särskrivning så gör den verkligen det. Kolla själva:

Fler roliga särskrivningar hittar du här:

Kämpa mot särskrivningar

Vi som hatar särskrivningar

Förbjud särskrivningar

Sverige mot särskrivning

 

Sammanställt av Erika Svernström

Foto: Facebook

Läs också:

Sveriges roligaste ortsnamn