Roxette återuppstår – med Per Gessle och två nya sångerskor

Roxette, Marie Fredriksson och Per Gessle, fotograferade 1991.

Foto: Dan Hansson/TT

Roxette ska återuppstå under namnet PG Roxette – och frontfiguren Per Gessle värvar två nya sångerskor till gruppen.
– Det går inte att ersätta Marie och det är heller inget jag vill, säger han i ett pressmeddelande.

Roxette rönte enorma framgångar på den internationella popscenen under 80- och 90-talet och gjorde Per Gessle och Marie Fredriksson till världsstjärnor. Bandet har totalt sålt nära 75 miljoner album världen över, vunnit mängder av priser och utnämningar samt legat i topp på Billboard-listan inte mindre än sex gånger.

Men sedan Marie Fredriksson gick bort i slutet av 2019, i sviterna efter en tidigare hjärntumör, har Per Gessle inte riktigt kunnat bestämma sig för hur han skulle göra med bandet.

0:44

Efter reklamen: Se videon: Roxette återuppstår – med Per Gessle och två nya sångare

(0:44)

Roxette blir PG Roxette

Nu verkar han ha fattat ett beslut.

I ett pressmeddelande skriver han att Roxette ska fortsätta under namnet PG Roxette, det rapporterar Göteborgs Posten. Förutom Per Gessle ska sångerskorna Helena Josefsson och Dea Norberg dela på sången. Båda har sedan länge turnerat med Per Gessle och hans band Gyllene tider.

Per Gessle med sin gitarr på scen i november 2021.

Per Gessle.

Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

– Det går inte att ersätta Marie och det är heller inget jag vill. Det var en era och en fantastisk dröm vi fick dela tillsammans. Men det känns spännande att få fortsätta den här resan – fast på ett annat sätt. Hade Marie varit vid liv fortfarande så hade vi givetvis gjort det här tillsammans, säger Per Gessle i ett pressmeddelande.

Nytt album redan klart

Ett nytt album är redan klart, inspelat tillsammans med Roxettes gamla musiker.

– Det nya materialet känns verkligen fantastiskt. Det är inte alltid lätt att förnya sig när man hållit på så länge som jag. Ibland känner man att man upprepar sig men ibland hamnar man på otrampad mark och blir sådär härligt nyfiken och då känner jag att det här är mitt liv, att det är det här jag kan, säger Gessle.

Vem är Helena Josefsson i PG Roxette?

Sångerskan Helena Josefsson på scen.

Helena Josefsson.

Rickard Nilsson/Aftonbladet/TT

Artisten, låtskrivaren och musikproducenten Helena Josefsson föddes 1978 i Kalmar, men har under många år varit bosatt i Skåne. Hon började sjunga i bandet Plastic soul, men har sedan dess i många år uppträtt tillsammans med Per Gessle och medverkat på ett flertal av hans album. Hon har också körat bakom exempelvis Gyllene tider, The Ark och Andreas Johnson.

Helena Josefsson har dessutom bandet Sandy mouche tillsammans med sin man Martin, och har gett ut flera soloalbum. 2011 medverkade hon i dokumentärfilmen Jag är min egen Dolly Parton.

Vem är Dea Norberg i PG Roxette?

Dea Norberg på scen i Sommarkrysset 2018.

Dea Norberg.

Foto: Karin Törnblom/TT

Dea Norberg, eller Andrea Helena Norberg som hon egentligen heter, föddes 1974 i Bräkne-Hoby. Dea har körat bakom en stor mängd artister, bland annat ingick hon under flera år i Melodifestivalens huskör. Hon har också körat i Eurovision song contest sju gånger.

Hon har turnerat med Markoolio, sjungit ihop med Malena Ernman och deltagit i en stor och kändistät hyllningskonsert till Abba. Sedan 2018 är hon gift med Robert Pettersson, sångare i bandet Takida, och hon har även medverkat på en del av bandets låtar.