Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Ryssland tog bort gay-scener ur Elton John-filmen

03 jun, 2019 
Sofia Börjesson
Scen ur Rocketman – filmen om Elton John
Elton John kritiserar Ryssland för att ha censurerat filmen Rocketman för att den innehåller "homosexuell propaganda". I den ryska versionen är filmen minst fem minuter kortare och saknar sexscener mellan män.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Musikalfilmen Rocketman om artisten Elton John har hyllats unisont sedan biopremiären förra veckan, men alla i världen har inte fått se samma version av filmen. I Ryssland har man nämligen valt att ta bort flera scener – för att de innehåller ”homosexuell propaganda”.

Elton John, som har kämpat för homosexuellas rättigheter i decennier, motsätter sig givetvis det ryska tilltaget å det grövsta. I ett gemensamt uttalande på Twitter kritiserar han tillsammans med filmskaparna Rysslands censur av filmen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Elton John och maken David Furnish på brittiska premiären av Rocketman.

”Att förvägra publiken filmen som den var tänkt att ses är en sorglig återspegling av den delade värld vi fortfarande lever i och hur den på ett så grymt sätt inte kan acceptera kärleken mellan två människor”, skriver han.

Annons

Kyssar har klippts bort

Enligt en rysk filmkritiker ska filmen ha blivit minst fem minuter kortare i den ryska versionen. Bland annat har en hel sexscen mellan huvudrollsinnehavaren Taron Egerton och en annan man försvunnit, men alla scener som innehåller kyssar eller intimitet mellan män ska ha klippts bort.

I slutet av filmen har även en autentisk bild på Elton John tillsammans med maken David Furnish klippts bort i den ryska versionen, tillsammans med en hyllning från Elton till maken.

Rocketman hyllas av kritikerna

Filmen Rocketman hade premiär i Sverige den 29 maj och har blivit flitigt jämförd med förra årets stora biopic, Bohemian Rhapsody, om Freddie Mercury. Bland annat filmkritikern Ronny Svensson var alldeles lyrisk efter att ha sett den, och gav den utan att blinka fem av fem möjliga i betyg.

Taron Egerton spelar Elton John i filmen Rocketman.

”Jag är helt förälskad i den här filmen faktiskt”, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Rocketman hyllas även i recensioner i bland annat Aftonbladet och SVenska Dagbladet där den får fyra av fem möjliga i betyg.

Av Sofia Börjesson/Baaam.se 

Foto: TT

Annons