Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så gick det för skådespelarna i Vi hade i alla fall tur med vädret

09 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografSVT PLay.
Vi hade i alla fall tur med vädret har blivit en riktig kultklassiker i svensk filmhistoria.
Men hur har det gått för skådespelarna bakom familjen Backlund i filmen?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: 10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmerBrand logo
Se också: 10 ikoniska outfits från filmer du aldrig glömmer

När komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret, i regi av Kjell Sundvall, hade premiär 1980 hade ingen räknat med att den skulle bli en stor succé – den visades inte ens på bio. I stället hade den premiär på SVT den 27 februari, och alla tv-tittarna kunde se hur familjen Backlunds efterlängtade husvagnssemester bara blir värre och värre.

En scen som många minns är den i biltvätten, där pappan Gösta Backlund råkar bli tvättad själv när de ska tvätta bilen. Claire Wikholm, som spelade frun Gun, har berättat hur skärrad hon var under inspelningen – och att det var nära att gå fel.

Annons

– Jag var så rädd. Därför att han skulle ha kunnat dödas av den där biltvätten. Och så är det en bild av mig när jag sitter i den där bilen. Jag är så äkta skräckslagen, berättade Claire Wikholm i Stjärnorna på slottet.

2008 kom också en uppföljare – Vi hade i alla fall tur med vädret igen.

Det har gått 41 år sedan filmen kom, men Vi hade i alla fall tur med vädret har blivit en riktig kultklassiker bland svenska komedifilmer, tillsammans med filmer som Sällskapsresan och Göta kanal. Så här har det gått för skådespelarna!

Rolf Skoglund – Gösta Backlund

Rolf Skoglund påbörjade sin skådespelarkarriär redan i början av 1960-talet, och hade hunnit vara med i en rad filmer, tv-produktioner och teateruppsättningar innan han fick rollen som den otursdrabbade Gösta Backlund. Men trots att han fick en lång resumé även efter humorfilmen från 1980 – han har bland annat varit med i Livet är en schlager, Jönssonligan spelar högt och 2019 års julkalender Panik i tomteverkstan – så är det rollen som Gösta som många fortfarande förknippar honom med.

Annons

Rolf har också varit på Dramaten under nästan hela sin karriär, samt har lånat ut sin röst till både tecknad film och ljudböcker.

Den 28 juni 2022 somnade Rolf Skoglund in, 81 år gammal.

Rolf Skoglund.

Claire Wikholm – Gun Backlund

Claire Wikholm, i dag 76, började även hon skådespela redan på 60-talet, efter att först ha studerat teaterhistoria. Under många år har hon hört till den fasta ensemblen på Stockholms stadsteater, och utöver Vi hade i alla fall tur med vädret har hon också haft roller i Lasse Hallströms film En kille och en tjej och Susanne Biers Pensionat Oskar. Wikholm är också skribent som bland annat skrivit krönikor i Aftonbladet, samt gjort flera program med deckartema.

Annons

Claire Wikholm har emellanåt synts mycket i media. 2005 berättade hon att hon drabbats av lungemfysem på grund av många år av rökning, och 2015 var hon med i SVT:s Stjärnorna på slottet. Där berättade hon om sin tuffa uppväxt, och hamnade också i ett väldokumenterat bråk med Morgan Alling, då hon tyckte att han var självupptagen.

– Det är upp till honom, jag har försökt klappa på honom. Jag står för vad jag sagt och det är inget elakt. Jag sa ”är du inte självupptagen?”. Han pratade oavbrutet om sig själv i två timmar, sa Claire Wikholm till Aftonbladet.

Gunnar Lindkvist – Morfar Rudolf Johansson

Gunnar Lindkvist spelade morfar Rudolf i kultfilmen, och trots ett gediget cv som sträckte sig från 1948 till 1985 blev rollen i Vi hade i alla fall tur med vädret hans mest kända. Född 1916 i Stockholm hade Gunnar först planer på att bli präst, innan han började engagera sig i Socialdemokraternas ungdomsförbund på 30-talet.

Under andra världskriget började han hålla på med revy, och jobbade parallellt som journalist. Under 50- och 60-talen gjorde 30 filmroller, varav flera i filmerna om Åsa-Nisse. Han arbetade också flitigt på teatrar runt om i Stockholm.

1990 gick Gunnar bort, 73 år gammal. Han ligger begravd på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm.

Gunnar Lindkvist, tvåa från vänster.
Annons