Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så gick det sen för den lilla Svensktoppsstjärnan med den stora rösten

01 jul, 2022 
Maud Holmberg Klyft
Collage ung och äldre Anita.
Kommer du ihåg det lilla charmtrollet med den stora rösten som gick in som den yngsta artisten någonsin på svensktoppen och charmade oss med låtar som Mitt sommarlov och Då är det skönt att finnas till? Så gick det sen för Anita Hegerland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Året var 1970 då den lilla lockiga norska tjejen med den enorma rösten slog igenom med dunder och brak. I Sverige, Norge och i Tyskland.

Anita Hegerland blev 1970 den yngsta artisten genom tiderna som legat på Svensktoppen – 9 år gammal – och det rekordet har hon än i dag!

Barnstjärnan Anita Hegerland sjunger.
Anita Hegerland uppträdde i Hylands Hörna 1970.

Mitt sommarlov hette låten som gick in på Svensktoppen där den låg i elva veckor, varav sju på förstaplatsen, och lilla Anita sjöng den på svenska.

Annons
Gammalt foto på Anita Hegerland som barn på en brygga.
En ung Anita njuter av sitt eget sommarlov.

Hennes sångkarriär hade började 1968 på en lokal julfest i norska Sandefjord där hon blev upptäckt. Hon deltog i många musikarrangemang och året därpå släppte hon sin första singel.

Anita Hegerland sjöng på många språk

1972 kom hennes nästa hitlåt i Sverige Då är det skönt att finnas till där hon sjöng duett med tyske megastjärnan Roy Black. Låten hade även släppts på tyska Schon ist es auf der Welt zu sein och blev känd på många håll i Europa.

Annons

Men vad hände sen med den hyllade barnstjärnan?

Hon höll på med musiken i några år, gjorde konserter, tv-shower och spelade med i filmer. 1976 tog hon en paus för att gå klart skolan. Som ung drömde Anita om att bli veterinär men musiken och kärleken kom emellan…

Anita Hegerland och Mike Oldfield unga och hand i hand.
Kärlek uppstod mellan Anita Hegerland och Mike Oldfield.

Hon tog upp sången igen och då rockartisten Mike Oldfield ringde och ville ha henne som sångerska på specialkomponerade Pictures in the Dark tackade hon ja.

Annons

Anitha Hegerland och Mike Oldfield blev ett par

Det slog gnistor både om musiken och privatlivet, Anita och Mike blev ett par och bodde och jobbade ihop i England 1985–1991. De fick två barn tillsammans, Greta och Noah. Anita medverkade på flera av Mikes album och paret turnerade ihop.

Artisterna Anita Hegerland och Mike Oldfield tillsammans.
Anita Hegerland och Mike Oldfield med dottern Greta.

– Med Mike fick jag sjunga det som passade mig. Hans musik var som en sagovärld, det var att komma hem, har Anita sagt i intervjuer.

Annons

Uppträder gärna med sonen

När kärlekssagan tog slut gjorde Anita ett uppehåll på några år med musiken. Så småningom träffade hon en ny man och fick sin andra dotter.

Anita Hegerland sjunger vid mikrofon.
Anita uppträder fortfarande med jämna mellanrum.

Än i dag sjunger och uppträder Anita Hegerland med jämna mellanrum, gärna ackompanjerad av sonen Noah, som också är musiker. Hon bor i lilla orten Sande inte långt från barndomens Sandefjord.

Se också: Sommar 2022: Festivalerna du inte vill missaBrand logo
Se också: Sommar 2022: Festivalerna du inte vill missa
Annons