Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så gick det sen för skådespelarna i tv-serien Skärgårdsdoktorn

13 okt, 2023 
AvSaga Pettersson
Vi är många som minns den omåttligt populära tv-serien Skärgårdsdoktorn som hade premiär 1997.
Vad gör skådespelarna från serien i dag? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Se också: Så här ser skådespelarna i Skärgårdsdoktorn ut i dagBrand logo
Se också: Så här ser skådespelarna i Skärgårdsdoktorn ut i dag

Vi är väl inte ensamma om att minnas, och samtidigt sakna, den svenska tv-serien Skärgårdsdoktorn? Nja, antagligen inte, med tanke på att det är en av de mest populära tv-serierna genom tiderna. Den första säsongen av Skärgårdsdoktorn kom 1997, och tillsist blev det tre säsonger av serien.

Vad hände sen?

I serien fick vi följa läkaren Johan och hans dotter Wilma, som spelades av Samuel Fröler och Ebba Hultkvist Stragne. Och när serien var aktuell blev det även väldigt populärt att döpa sitt barn till just Wilma. Men inte bara det, försäljningen av garn gick även upp i samband med tv-serien, för att det blev så poppis att sticka en kopia av Johans tröja.

Annons

Nu är vi här, nära tre decennier efter det att den första säsongen av Skärgårdsdoktorn sändes. Vad sysslar egentligen skådisarna som medverkade i serien med i dag?

Ebba Hultkvist Strange och Samuel Fröler 1999.

Ebba Hultkvist Strange spelade Wilma Steen

Ebba Hultkvist Strange är i dag 40 år. Efter sin skådisdebut i Skärgårdsdoktorn så fortsatte hon att skådespela ett tag. Vi har bland annat sett henne i filmen Festival, som kom 2001.

Efter gymnasiet valde hon dock att utbilda sig till något annat, hon tog enexamen i civilekonomi på Handelshögskolan och i dag är hon delägare i ett företag som specialiserar sig på rekrytering inom pr och kommunikation.

Annons

Skådespelandet har hon däremot inte lagt helt på hyllan. 2019 medverkade hon i tv-serien Den inre cirkeln, och just nu har hon en roll i Eagles på SVT.

Vi har även sett henne i ett annat tv-format, där hon bara var sig själv. Tillsammans med Samuel Fröler tävlade hon i På Spåret 2018 och 2019.

Privat är hon gift, och mamma till döttrarna Greta och Hedda.

Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler i På Spåret.
Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler tävlade tillsammans i På Spåret 2019.

Samuel Fröler spelade Dr. Johan Steen

Samuel Fröler är i dag över 60 år, och han slog igenom redan innan rollen som Johan i Skärgårdsdoktorn. Under 90-talet medverkade han i tv-serierna Tre kärlekar och Den goda viljan.

Annons
Ebba Hultqvist Strange och Samuel Fröler i en scen ur Skärgårdsdoktorn.

Åren efter Skärgårdsdoktorn har för Samuel fortsatt i samma spår. Han har synts i tv-serier som Modus och Innan vi dör, och har gjort rösten till Shrek. Och ja, han har ju också medverkat som sig själv i På Spåret ihop med Ebba.

Han är även pappa till tre, Amanda, August och Jakob, som alla är över 30 år i dag.

Samuel Fröler och hustrun Anna-Stina tillsammans på röda mattan 2022.

Helena Brodin spelade Syster Berit

Helena Brodin som spelade sköterskan Berit är i dag 85 år, är i dag pensionär. Men innan sin pension, förutom att verka som skådespelare, skrev hon en bok om Shakespeare tillsammans med sin make Gösta Friberg, och hon har även läst in ett antal ljudböcker.

Annons

Och, en rolig kuriosa – Helena Brodin är kusin med ingen mindre än Christina Schollin.

Helena Brodin 2016, inför hennes 80-årsdag.

Sten Ljunggren spelade Axel Holtman

Axel Holtman, skärgårdsdoktorn som gått i pension, spelades av Sten Ljunggren. Sten är i dag över 80 år, men någon pension har han själv inte gått in i än. Trots sin ålder så skådespelar han än i dag.

Vi såg honom i den senaste julkalendern Mirakel på SVT, och i år fick han en Hedersguldbagge för sina 50 år som skådespelare.

Annons

Sten har tre barn, där ett av dem är en journalist. Petter Ljunggren jobbar just nu som programledare för Uppdrag granskning.

Sten Ljunggren och skådespelarkollegan Marika Lindström efter att de båda blivit nominerade för bästa manliga respektive kvinnliga biroll för filmen Bränn alla mina brev.

Göran Engman spelade Sören Rapp

Berits bror, Sören, spelades av Göran Engman, har efter Skärgårdsdoktorn ägnat sig åt teater. Han har främst synts till på Uppsala stadsteaters scen, i pjäser som Kung Lear och Farliga förbindelser.

Göran Engman (t h) och sonen Jim tillsammans på röda mattan 2016.

Marie Richardson spelade Eva Steen

Marie Richardson spelade Eva, som var fru till Johan och mamma åt Wilma. I många många år har hon varit en väletablerad skådis, och vi har bland annat sett henne i Johan Falk-filmerna.

Marie är gift med skådisen Jakob Eklund, och tillsammans har de barnen Klara och Leon.

Marie Richardson och maken Jakob Eklund 2022.
Annons