Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så lever handbollslegendaren Magnus Wislander i dag – efter stroken

26 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
FotografTT
Magnus Wislander
För tre och ett halvt år sedan föll Magnus Wislander ner på jobbet efter att ha drabbats av en stroke.
I dag har en av tidernas bästa handbollsspelare återhämtat sig – så lever “Slangen” nu!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

Just nu spelas handbolls-VM i Sverige, och det gulblåa landslaget har tagit sig till semifinal, som spelas mot Frankrike på fredag.

Någon som vet hur det är att spela i mästerskap är Magnus “Slangen” Wislander. Han gjorde 384 matcher i Sverigetröjan, under vilka han gjorde 1 185 mål – mest någonsin i Sverige.

Mellan 1986 och 2004 tog han tre OS-silver, två VM-guld och fyra EM-guld – samt fem SM-guld med Redbergslids IK och med THW Kiel vann han tyska liga sju gånger.

Magnus Wislander vann VM två gånger: 1990 och 1999.
Magnus Wislander vann VM två gånger: 1990 och 1999.

Magnus Wislander utsågs också till 1900-talets bäste handbollsspelare, både internationellt och i Sverige. En karriär som heter duga, med andra ord!

Annons

Jobbar på Postnord och är förbundskapten

När han slutade som spelare tog han sin stora kunskap och blev tränare och assisterande tränare för Redbergslids IK. Där var han fram till 2019. Han har inte släppt handbollen helt, utan är bland annat expertkommentator i Radiosporten.

Nu är han också lokal produktionschef på Postnord, och vid sidan om det kör han folkrace.

“Slangen” har också varit med i Den stora hälsoresan, programmet där kändisar kör “16 weeks of hell” – ett koncept som går ut på att deltagarna genomgår ett stenhårt tränings- och kostprogram.

Wislander säger att det fick honom i bättre form som 58-åring än vad han var vid 23, men att det inte var därför han ställde upp.

– Jag ville komma i gång och bygga upp styrkan i min vänstersida, det var det som var mitt mål med det hela. Har man ett mål så kan det vara en vettig form, om man har koll på läget, sade han till Expressen då.

Annons

Livet efter stroken

Anledningen till att fysiken på hans vänstra sida är nedsatt är det faktum att han drabbades av en stroke i oktober 2019. Det skedde när han var på jobbet och skulle gå för att hämta sin matlåda.

Han kände att något inte stod rätt till, och gick ner på ett knä för att inte ramla och slå sig.

– Då gick det som en elstöt genom hela kroppen. Jag rullade runt och blev liggande och skakade. Folk kom springande. De ringde efter ambulans och de ringde min fru som hann komma dit innan vi åkte till Sahlgrenska sjukhuset, berättade Wislander för Expressen en vecka efter stroken.

Magnus och Camilla Wislander. Hon är också en gammal handbollsspelare, med bland annat två SM-guld i bagaget.
Magnus och Camilla Wislander. Hon är också en gammal handbollsspelare, med bland annat två SM-guld i bagaget.

I dag mår han bra och har återhämtat sig.

Förra året blev Magnus Wislander utsedd till förbundskapten för det svenska landslaget i goalball. Det är en lagidrott för personer med nedsatt eller ingen syn, och alla spelare bär ögonbindel så att alla ska kunna spela på lika villkor.

Annons

– När jag fick frågan tänkte jag först att fan, jag kan ju ingenting om det här. Men när vi väl pratade vidare så blev jag mer och mer lockad och även om det tar tid så tar det inte all tid i världen. Jag tycker att jag har möjligheterna att jobba med detta och det är en ny utmaning som lockar, sade han i en intervju med Expressen.

Magnus Wislander bor i Hisings Kärra i Göteborg tillsammans med hustrun Camilla. De har tre barn tillsammans: Therese, Veronica och Daniel.

Foto: TT

Annons