Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Så lever skådespelarna från såpan Vänner och fiender idag

31 mar, 2022 
Saga Pettersson
FotografTT
Så lever skådespelarna från såpan Vänner och fiender idag
Vi minns storheten i de svenska såporna som vi alla följde slaviskt under 90- och det tidiga 00-talet. Vänner och fiender sände sitt sista avsnitt i mitten av 2000.
Så lever skådisarna från tv-serien idag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

Som vi älskade såporna på det ljuva 90- och tidiga 00-talet. Vi följde slaviskt dramat i Skilda världar, Vita lögner, Rederiet och Vänner och fiender, för att nämna några av dem. Den sistnämnda hade premiär i oktober 1996, och i juni 2000 kunde vi titta på det sista avsnittet av såpan.

Handlingen kretsade kring barndomsvännerna Kicki, Pernilla och Madde och deras familjer – med alla livets med- och motgångar. Så, hur lever huvudpersonerna från Vänner och fiender idag, 22 år efter att det slutade sändas? Vi kikar!

Annons

Här är Kicki, Pernilla och Madde från Vänner och fiender idag

Det tre vännerna Kicki, Pernilla och Madde spelades av Rachel Mohlin, Anna Hansson och Petra Hultgren. Petra som spelade Madde hoppade av serien 1997 och ersattes då av Sara Alström. Detta eftersom att såpan köptes upp av Kanal 5 – och Petra var tvungen att hoppa av på grund av sitt dåvarande kontrakt med TV3.

Rachel Mohlin är en av de i gänget som fortsatt i strålkastarljuset. Hon gjorde sin skådisdebut i Vänner och fiender, och än idag jobbar hon som skådis. Vi känner nu främst igen henne från komediserien Kvarteret Skatan där hon spelar singeltjejen Jenny.

Hon är även imitatör, och har för Sveriges radios räkning bland annat gjort imitationer i radioprogrammet satiren Public Service. I fjol gav hon ut boken Dungen.

Privat har Rachel varit gift med Carl Cederström, som hon skilde sig från 2018. Tillsammans har de två barn födda 2010 och 2013.

Även Petra Hultgren, idag Petra van de Voort, ägnade sig åt skådespeleriet efter Vänner och fiender. Vi har sett henne i flera tv-serier, som Andra avenyn, Mäklarna och Irene Huss. Men skådiskarriären fick en vändning 2007, när Petra Hultgren fick en roll i den tysk-svenska produktionen Komissarien och havet.

Annons

På plats i Tyskland träffade hon en holländsk filmarbetare, något som gjorde att hon stannade kvar i Tyskland för att satsa på karriären där – och leva ihop med filmarbetaren som idag är hennes make. Hon och maken lever fortfarande i Tyskland, nu mer sina två söner.

sara alström vänner och fiender
Sara Alström var 21 när hon hoppade av Rederiet och ersatte Petra Hultgren i Vänner och fiender.

Sara Alström ägnar sig inte alls åt skådespelande idag. Förutom Vänner och fiender såg vi henne också i såporna Rederiet och Vita lögner, och till en början gillade hon uppmärksamheten hon fick genom att vara igenkänd. Men det var just efter Vänner och fiender som hon tyckte att det blev för mycket. Det fick henne att byta bana helt.

Annons

– Jag känner mig mer harmonisk nu och har bytt karriär helt. I dag jobbar jag som säljare och allt i allo och jag marknadsför ekologiska hudvårdsprodukter. Med barn behöver jag regelbundna arbetstider och veta att pengarna kommer varje månad. Det roligaste med jobbet är kontakter med människor, berättade hon i en intervju med UNT 2015.

sara alström vänner och fiender
Sara Alström fotad 2015.

Även Anna Hansson, som spelade Pernilla, lämnade skådespelandet. Hon gick under radarn strax efter inspelningarna av såpan, och lever idag ett helt anonymt liv.

Annons

Skådisarna i Vänner och fiender

Andra som efter sin medverkan i såpan fortsatt sin karriär i skådisvärlden är bland annat Anki Lidén som spelade Karin, Niklas Engdahl som spelade Toni, Sara Sommerfeld som spelade Susanna och Sussie Eriksson som spelade Bitte.

Skådisarna från Vänner och fiender.
Skådisarna från Vänner och fiender.
Annons