Sanna Nielsen leder Allsången för första gången som mamma: ”Gibson älskar när vi spelar musik”

2022 är året när Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen för sjunde gången och här berättar hon om sin karriär, hur det var att få barn, rollen som mamma och om livet med sambon Joakim Ramsell.

Foto: Stefan Jerrevång/TT och Magnus Wennman/TT

Sommaren blir Sanna Nielsens sjunde på raken som programledare för Allsång på Skansen – men den första som mamma. Sonen Gibson har redan fått uppleva turnélivet och hans namn skvallrar om att föräldrarna är musiker…

Efter Bosse Larsson och Lasse Berghagen är Anders Lundin den programledare som lett tv-sända Allsång på Skansen längst.

Nu kan vi även lägga till Sanna Nielsen där. För sedan hon tog över rollen efter Petra Marklund 2016 är antalet somrar i följd uppe i sju också.

– Det är svårt att fatta att tiden gått så enormt fort. Från början hade jag nog aldrig kunnat tro att jag skulle stanna kvar så länge. Det är alltid lika mäktigt att få inleda med Stockholm i mitt hjärta – men efter två pandemiår med knappt någon publik är jag sjukt taggad och längtar verkligen dit. Jag får ju också göra shownummer, dansa och vara med i komiska inslag. Sedan är jag så glad och tacksam över all uppskattning jag får, säger Sanna – som belönats med priset som årets kvinnliga programledare på Kristallen både 2018 och 2019.

Se videon: 5 härliga ögonblick vi minns från Allsång på Skansen
0:54

Efter reklamen: Se videon: 5 härliga ögonblick vi minns från Allsång på Skansen

(0:54)

Slå på ljud

Då spelar avsaknaden av semester mellan mitten av juni och mitten av augusti ingen roll.

– Jag har vant mig vid att jobba ungefär sex dagar i veckan under den perioden och hinner att njuta av sommaren också. Dessutom är det faktiskt så att så länge jag har varit programledare har det aldrig kommit ens en droppe regn under direktsändningen (skratt).

Med tanke på att de flesta av oss älskar sköna sommardagar med blå himmel kanske de önskar att SVT skrev livstidskontrakt med Sanna…

Detta är Sanna Nielsen

  • Född: 27 november 1984 i Edenryd, Bromölla.
  • Familj: Sambon Joakim Ramsell och sonen Gibson (född 24 oktober 2021). Mamma, pappa, tre syskon.
  • Bor: I en villa söder om Stockholm.
  • Intressen: Musik, inredning, familj, umgås med vänner, kolla på film, ut och gå i skogen.
  • Aktuell med: Sin sjunde säsong som programledare för Allsång på Skansen – som har premiär på SVT tisdagen den 28 juni 2022.

– Haha, ja, ganska otroligt egentligen att det inte har regnat någon endaste gång under programmet på sex somrar. Får hoppas att den statistiken håller i sig det här året också. Men framför allt ser jag så otroligt mycket fram emot att få träffa alla åskådare igen. Kan ju vara uppe emot 10 000 ibland. En viss skillnad mot 500 som fick vara på plats i fjol.

Först ska hon fira midsommar med familj och vänner. En trevlig och mysig helg – men även lugn för hennes del.

– Med tanke på att vi börjar repa inför allsången dagen efter midsommardagen och sedan har premiär på tisdagen är det inte så att jag är uppe till fem på morgonen. I fjol var jag gravid vid den här tidpunkten och nu har vi ju en liten son på åtta månader.

Sanna Nielsen förälder med sambon Joakim Ramsell

Efter tretton år som par blev Sanna och sambon Joakim Ramsell föräldrar för första gången i slutet av oktober.

”Denna lilla hand. Tack för att jag får hålla i den och för att jag får följa dig genom din resa i livet. Livet förändrades på en sekund när du kom till oss och vi njuter av varje ögonblick”, var hennes första inlägg på Instagram efter födseln med en svartvit bild på hur den lilla bebisen knöt sin hand runt hennes pekfinger.

Sanna Nielsen står bredvid sambon Joakim Ramsell och berättar om hur de blev ett par 2008 och efter 13 år som par blev de föräldrar till sitt första barn, Gibson.

Sanna Nielsen och Joakim Ramsell blev tillsammans 2008 och 2021 blev de föräldrar till sonen Gibson.

Foto: Karin Törnblom/TT

Med en gitarrist som pappa går det nog inte att döpas till ett mer hedrande namn än Gibson…

– Ha, ha, nej, det är ju det märket på gitarrer som Jocke använder. Och namnet kändes så rätt ända från början.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Sanna Nielsen älskar att vara mamma

Att få barn är det största Sanna har upplevt och en stor omställning i livet.

Vår son ger oss så mycket kärlek varje dag, det är bara att njuta.

– Jag har alltid gillat tanken att bli mamma och så plötsligt var vi där. Svårt att greppa i början och annorlunda mot innan – men samtidigt så självklart på något sätt. Jag älskar verkligen min nya roll och det är ännu bättre än förväntat. Visst kan småbarnstiden vara upp och ned med sömnlösa nätter, men ändå helt fantastisk och värd varenda sekund. Vår son ger oss så mycket kärlek varje dag, det är bara att njuta.

Eftersom många av Sannas vänner hade barn sedan tidigare kan hon bolla tankar och frågor med dem.

– Varken Joakim eller jag har ju varit med om det här tidigare, men vi är ett bra stöd till varandra och ett bra komplement. Fast det är ju ändå inte utan att vi ibland har en massa funderingar som är skönt att få svar på från någon som vet lite mer, så att man inte stressar upp sig en massa när Gibson har magknip eller annat. Det viktigaste är att han har det bra och vi lär oss nya saker hela tiden.

Sanna Nielsen och kärleken Joakim Ramsell

Sanna och Joakim blev tillsammans 2008, då han – precis som i dag då hon turnerar – var kapellmästare i bandet.

Quiz: Hur stor koll har du på Sanna Nielsen?

– Gibson fick följa med på sin första turné då han bara var en månad gammal och vi åkte runt i landet med Min Sanna jul i november och december. Det fungerade jättebra och att få visa honom att jag gillar mitt jobb och att ingenting är omöjligt känns viktigt för mig. När vi stod på scenen fick vi hjälp av min väninna Johanna. Många gånger ammade jag precis innan konserten började och det var så mysigt.

Hon fortsätter:

– Gibson älskar när vi spelar musik och är så söt med sina hörselkåpor. Men det är ju inte alltid det går bra. Vid ett tillfälle när vi skulle repa en låt hemma hann vi bara med en vers och en refräng, sedan fick han nog. Och då hade vi ju inget att säga till om, så vi fick komma rätt så oförberedda till studion (skratt).

Åker ut på turnén Min Sanna jul

Våren innehöll en del planering inför Min Sanna jul – som sticker ut på vägarna 17 november till 22 december igen. Det blir 24 spelningar i 22 olika städer.

– En del kanske tror att man är knäpp som spelar It´s beginning to look a lot like Christmas med Michael Bublé eller Oh Holy night med Celine Dion i april och maj, men sådant är jag ju så van vid (haha). Vi börjar att fundera på julrepetoaren under våren, tar sedan semester från den och fortsätter någon gång i september.

Sanna Nielsen i musikalen Funny girl

Sanna har tidigare berättat att hon även skulle vilja hålla på mer med skådespeleri framtiden och gärna vara med i en film.

I slutet av januari nästa år är det dags att medverka i en musikal igen – Funny Girl på Malmö Opera.

Sanna Nielsen i musikalen Funny Girl som spelas på Malmö Opera 2023.

Sanna Nielsen spelar rollen som Fanny Brice i musikalen Funny girl på Malmö opera.

Foto: Malin Arnesson

– Jag ska spela den halvdokumentära rollen som musikalstjärnan Fanny Brice – och säger som Barbra Streisand gjorde 1964; att det är en drömroll. Den gick ju egentligen upp redan hösten 2020, då vi på grund av restriktionerna bara fick ta in 50 åskådare. Vi hann köra en kort period innan den ställdes in helt – därför ska det bli jättekul att få spela inför förhoppningsvis fulla hus igen. Det är ett högt tempo och jag har 16–17 klädbyten att hinna med.

På Svensktoppen som 11-åring

I fjol firade Sanna 25 år som artist – hon var bara elva år när låten Till en fågel tog sig in på Svensktoppens andra plats. När den klättrade högst upp veckan därpå blev hon den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen.

Sedan dess har det blivit många hits – inte minst från de sju tillfällen då hon tävlat i Melodifestivalen och nått ända till finalen varje gång. 2014 blev det seger med Undo – som också placerade sig så högt upp som trea i Eurovision Song Contest.

Sanna Nielsen var 11 år när hon tog sig in på Svensktoppen med sin låt Till en fågel.

Sanna Nielsen var 11 år när hon tog sig in på Svensktoppen med sin låt Till en fågel.

Foto: Lars S Andersson

Gissa om det var lite pirrigt och nervöst att uppträda i det sistnämnda…

– Min sambo var med bakom scenen och följde mig en bit på väg upp innan med orden ”Försök att njuta, tänk inte på att det är över 200 miljoner tv-tittare”. Ha, ha, det gjorde mig inte mindre lugn i det läget kan jag säga.

Trots den stora framgången hade hon inga större planer för en internationell karriär.

– När jag var runt 16–17 år drömde jag om en internationell karriär – men jag har nog ändå alltid känt att jag vill fokusera på Sverige. Om man ska göra karriär i andra länder är det mycket man får offra kände jag, både i jobbet och privat. Det är ett tufft jobb som ligger bakom.

Sanna är dessutom väldigt hemmakär – och tycker att husköpet är bland det bästa hon och sambon gjort tillsammans.

Sanna Nielsen framför Undo i Eurovision 2014 och här berättar hon om hur hon kände när hon gick upp på scenen inför 200 miljoner tv-tittare.

Sanna Nielsen framför Undo i Eurovision 2014 och hon slutade på tredje plats i tävlingen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hösten 2019 byttes 57 kvadratmeter lägenhet i Årsta (Stockholm) ut mot en villa på sex rum och en stor tomt söder om Stockholm.

– Vi föll för stilen, som var lite lantlig – men också uppdaterad. Sedan var det skönt att det inte var något stort renoveringsobjekt. Vi byggde direkt vår efterlängtade musikstudio, som ju inte fanns någon chans att få plats med i lägenheten, och ett rum till walk in closet. Jocke är den klart mest händiga av oss, men jag gjorde i alla fall grundarbetet och grundmålningen i mitt walk in closet, ler hon.

Sanna har också gett sig på mer odlande i trädgården. Förra sommaren blev det både potatis, chili, paprika och en del annat.

– Gröna fingrar har jag aldrig haft, men nu är det de lite ljusgröna i alla fall, avslutar hon med ett skratt.

7 snabba frågor till Sanna Nielsen

Hur bra är du på en skala från 1 till 10 på att:

… vara en bra värd på en midsommarfest?

– Det är roligt med fest, men jag har lite svårt att slappna av eftersom jag vill att alla gäster ska ha det bra. Jag skulle nog säga en femma eller sexa.

… binda en midsommarkrans att ha på huvudet?

– Jag har försökt att göra en krans med bara grenar och löv, men det är jättesvårt. Där är jag nog inte mer än en trea. Men det går bättre om jag får använda ett diadem att binda runt, det kan jag tipsa andra om, haha.

… grilla?

– En fyra eller något sådant, jag överlåter det hellre till min sambo Joakim. Vi brukar grilla allt möjligt – men några favoriter är grönsaker som sparris, salladslök, tomater och citroner.

… baka en jordgubbstårta?

– Jag gillar att baka och är ganska duktig när det gäller exempelvis pajer och bullar. Jordgubbstårta kan jag inte påstå att jag gör så ofta, även om det är gott. En femma.

… spela kubb?

– Sådant vill jag gärna vara med på eftersom det är så kul. Är också rätt så pricksäker när det gäller just kubb, så det får bli en sjua. Men jag spelar bara för skojs skull och tar det aldrig på blodigt allvar. Brukar vara den som ser till att den andra har det bra.

… hålla i snapsvisorna/allsången?

– Haha, det passar ju mig perfekt och borde väl vara en tia? Jag brukar faktiskt ta tag i sångerna, kan det vara för att det blivit en vana kanske…

… vara romantisk?

– En sjua – jag gillar att göra det mysigt och gosigt.