Sanna Nielsen: ”Jag vill öppna upp, visa alla mina sidor”

Efter en lång karriär som sångerska, musikalartist och programledare går Sanna Nielsen vidare i karriären med en egen show. ”Jag vill att ”Mitt Sanna jag” ska bli en show med internationella influenser och hits, i fotspåren på mina internationella förebilder. Men allt i min egen tappning, säger Sanna.

Sanna Nielsen inledde karriären som så många andra. Genom att mima hits med ett hopprep som mikrofon framför spegeln i flickrummet. På väggarna satt affischer med Celine Dion, Michael Jackson och Lotta Engberg. Hon släppte debutsingeln ”Till en fågel”, 1986 vid elva års ålder och resten är, som det heter, nöjeshistoria.

Vid det här laget har Sanna Nielsen hunnit fira 20 år som artist. Många av drömmarna från barndomen är avbockade. Sanna Nielsen har representerat Sverige i Eurovision Song Contest med Undo, spelat Lara i musikalen ”Doktor Zjivago” och fått prestigeuppdraget att leda ”Allsången på Skansen” i SVT. Ett uppdrag som hon redan tackat ja till att fortsätta med nästa år.

Från Bromölla till New York

Nu förverkligar hon en annan dröm. En egen show på Hamburger börs i Stockholm. Den ska på ett sätt knyta ihop tjejen som sjöng i hopprepet och den vuxna Sanna.

– Det är ändå en resa på 20 år. Andemeningen är lite att visa den här resan från Bromölla till New York, säger Sanna Nielsen på telefon från inspirationsresan i just New York.

– Men jag har jobbat hårt för att nå hit och haft många äventyr på vägen.

Sanna Nielsen leder allsången i SVT-programmet "Allsång på Skansen" från Sollidens scen i Stockholm.

Sanna Nielsen har redan gjort klart för att leda allsången på Skansen även 2019. Bild: IBL Bildbyrå

I showen, men det förpliktande namnet ”Mitt Sanna jag”, ska Sanna Nielsen hylla favoriterna från flickrummet och artister som inspirerat henne sedan dess.

Hon vill åt känslan av en lyxig Broadway-show med stor drömorkester och gospelkör. På spellistan finns hits från till exempel Fleetwood Mac, Dionne Warwick, Bee Gees och Crosby, Stills, Nash and Young.

Hon är ju redan veteran i branschen men har som sagt breddat repertoaren undan för undan. Sångerskan visade en ny sida av sig själv som musikalartist och ännu en som programledare för melodifestivalen med Robin Paulsson.

Som folkkär allsångsledare på Skansen förenar hon det mesta av erfarenheterna hon samlat på sig.

Nu vill Sanna Nielsen visa att hon har ännu mer att bjuda på som entertainer.

Mäktig utmaning

Sanna Nielsen är medveten om att show-traditionen på Hamburger börs innebär att det är stora skor hon ska fylla. Sammy Davis, Liza Minelli och inte minst Lill-Babs har stått på samma scen.

Kraven sitter liksom i väggarna.

– Det är mäktigt. Det här är en jättestor utmaning för mig, säger Sanna Nielsen.

Den där tjejen med hopprepet ville bara ägna sig åt att sjunga. Och den vuxna Sanna kan konstatera att det blev som hon ville.

– Jag har aldrig haft någon backup-plan med utbildning eller något sådant, förutom gymnasiet. Det har bara rullat på.

Har du haft någon riktig motgång?

– Det är klart att det varit upp och ner för mig också. Jag har till exempel haft bidrag i Melodifestivalen som kommit nästan sist. Då tänker jag att ”jaha, vad lär jag mig av detta?”. Men jag har aldrig sett det som ett jobb. Jag lever för och njuter av att stå på scenen.

Arbetet med showen, som har premiär på Hamburger börs 25 januari 2019, kommer att dominera kalendern framöver. Besöket i New York, som visar sig vara Sanna Nielsens första i stan, är fullt av upplevelser ur entertainer-historien. Apollo Theater i Harlem och Radio City Music Hall är bara några av de givna besöken.

– Jag svävar på moln.

Läs också: Sanna Nielsen om hatmejlen: ”Skriver att jag är den sämsta”