Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sanna Nielsen: Nu vågar jag ta mer plats

07 jan, 2019 
Sanna Nielsen egen show
En egen show eller Let's dance? Svaret var enkelt för Sanna Nielsen: Hon tänkte plocka fram modet och ta ett utrymme som bara var hennes. Våga ta mer plats. ”Jag har inte hittat det rätta självförtroendet förrän nu,” säger den folkkära artisten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns två frågor Sanna Nielsen är urless på – när hon ska gifta sig och när hon ska få barn.

Däremot pratar hon gärna om hur fantastiskt det är att leva och arbeta med sambon Joakim Ramsell, båda står på scenen i hennes nya solosatsning.

– En av förklaringarna till ett lyckligt förhållande är att fortsätta vara nyfikna på varandra och det är vi, säger artiststjärnan och förra årets kvinnliga programledare.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Det finns flera exempel på par som på ett framgångsrikt sätt genom åren lyckats kombinera kärleksliv med att arbeta tillsammans. Som Björn och Pernilla Skifs och Lasse och Eva Berghagen.

Eller Sanna Nielsen och Joakim Ramsell.

De träffades för ungefär elva år sedan, då gitarristen Joakim började spela i hennes band. Först blev de vänner – sedan gick det över till något mer. Det tycker Sanna är en fördel.

Annons

– Jag tror att det var väldigt bra att vi lärde känna varandra som yrkesmänniskor först. Vi har alltid haft högt i tak och vågar trampa varandra ordentligt på tårna när det behövs. Att vara rak och ärlig är viktigt för oss båda, i såväl förhållandet som när vi jobbar ihop, berättar Sanna.

Sanna och Joakim började med att jobba ihop och det har de fortsatt med sedan de blev ett par. Foto: Karin Törnblom/TT

Nyckeln till lycka

Sedan de träffades gör de det mesta tillsammans och Joakim spelar alltid på hennes turnéer. Det är nästan bara hennes uppdrag som programledare för Allsång på Skansen han inte är inblandad i alls.

Annons

– Jag kan faktiskt inte hitta någon nackdel med att vi träffas så ofta både privat och i arbetet. För oss passar det väldigt bra. Det gör ju också att båda är väldigt förstående för varandras yrke och man behöver inte ha dåligt samvete över att vara borta mycket från varandra under turnéer.

I en tid då många skiljer sig eller separerar har Sanna klart för sig vad hon tror är viktigt i ett lyckligt förhållande.

– Kommunikation och nyfikenhet. Jag har koll på det mesta vad gäller Joakim, men det finns fortfarande saker att lära sig mer om – vad han tycker och tänker om olika saker bland annat. Hur han skulle agera i vissa situationer. Det gäller att ha nyfikenheten och intresset kvar. Jag tycker att det är attraktivt att hela tiden få nya glimtar i vem personen är.

Även när hennes dröm går i uppfyllelse i form av den nya stora showen är Joakim i allra högsta grad delaktig som gitarrist.

Annons

– Han är förstås mest med för att han är en sådan grym gitarrist, men det känns även otroligt roligt och en stor förmån att få göra det här tillsammans.

I sommar blir det Sannas fjärde omgång som programledare för Allsång på Skansen. Foto: Mattias Hansson/IBL

Ett stänk av Broadway

Hon valde mellan en förfrågan att tävla i Let’s dance eller sätta upp en stor föreställning med orkester och en mullrande gospelkör. Svaret blev för henne givet.

Hon ville absolut satsa och göra sin första egna show, det har sannerligen dröjt. ”Mitt Sanna jag” får förmodligen ett stänk av Broadway. Sanna har spenderat en höstvecka i New York och fått inspiration.

Annons

– Jag har inte hittat det rätta självförtroendet förrän nu. Det här kommer bli det största jag någonsin har gjort, och jag lovar att öppna upp mitt inre och släppa ut mina känslor. Jag längtar verkligen efter att få bredda mitt register och berätta min musikaliska historia. Att det är så pass stort gör det både häftigt och lite nervöst. Men det ska det vara.

Något Sanna vill visa mer av är sin komiska ådra.

– Den tror jag inte så många känner till och blir säkert överraskade. Jag har fått visa lite mer av mig själv i Allsång på Skansen, men nu får jag chansen att göra det fullt ut på mitt eget sätt.

Senare i år fyller hon 35 år och känner sig redo för ett nytt steg i karriären.

– Jag har hållit på med musiken i över 20 år och känner mig mogen att få ta lite större plats.

Egna hitlåtar ska blandas med personliga tolkningar av hennes största idoler från uppväxtåren. Som Celine Dion, Michael Jackson och Diana Ross. Men också exempelvis det brittiska rockbandet Fleetwood Mac, soulsångerskan Dionne Warwick, discogruppen Bee Gees och 1960-talsbandet Crosby, Stills, Nash & Young.

Sanna har tävlat i melodifestivalen sju gånger och var programledare tillsammans med Robin Paulsson 2015. Foto: Karin Törnblom/TT

Småstadstjej i miljonstad

Sannas besök i New York var hennes första någonsin. Hon flög bland annat helikopter över Hudsonfloden, upplevde olika musikaler och såg föreställningen om Donna Summers liv. Hon hann även med att besöka en gospelkonsert och en klassisk jazzklubb.

Annons

Sanna är i grunden en småstadstjej, även om livet i en mångmiljonstad som New York också kan locka.

– Jag har bott många år i Stockholm nu och trivs jättebra. Men inom mig finns en riktig lantis också. Jag älskar att åka hem till Bromölla, där jag växte upp, och verkligen känna lugnet och tystnaden. Det var en härlig uppväxt i lilla Edenryd, utanför Bromölla, där vi kunde röra oss överallt utan att mamma och pappa behövde vara med.

I den lilla byn i nordöstra Skåne med bara ett par hundra invånare bodde hon med sin mamma Ingmarie, pappa Christer, samt tre år yngre lillebror Thimmy. Till familjen hör även de äldre halvsyskonen Pelle och Madde. Föräldrarna skilde sig senare, flera år efter att Sanna flyttat hemifrån, och det blev en stor sorg för henne. Det värsta hon upplevt i livet.

Ett tydligt bevis på att Sanna gärna vistas på landsbygden är att hon och sambon Joakim har ett eget torp i skogarna utanför Enköping.

Annons

– Det är så skönt att bara släppa allt annat och koppla av där. Att påta i jorden med bara händerna och gå runt i mysbyxor hela dagen, ler hon.

Kändisskapets baksida

Senare i vår är det dags att förbereda sig inför fjärde raka sommaren med Allsång på Skansen. Ett uppdrag hon är väldigt stolt och glad över. I fjol belönades Sanna med utmärkelsen som årets kvinnliga programledare på Kristallengalan.

– Hade någon frågat mig så sent som för fem–sex år sedan skulle jag aldrig kunnat tro att jag var aktuell för en sådan programledarroll. Att jag lett Melodifestivalen är kanske inte lika oväntat, det ligger mer nära till hands efter alla år jag själv deltagit.

Hon har även hunnit med att vara julvärd på SVT, julen 2016, och fått känna på kändisskapets baksida i form av en massa negativa kommentarer och näthat.

Annons

– Nästan alla kommentarer jag får via sociala medier är positiva så jag väljer att fokusera på det. Däremot har jag varit tvungen att markera på min blogg när det går för långt. På nätet kan klimatet ibland bli alldeles för hårt. Då är det viktigt att visa när gränsen är passerad.

Låten Till en fågel blev Sannas första hit när hon bara var 11 år. Foto: Lars S Andersson/TT

Träning bra för självkänslan

Sanna, som själv mobbades i skolan, brinner för frågor som rör barn och ungdomar. Inte minst genom att engagera sig i Bris (Barnens rätt i samhället).

– Det betyder mycket för dem som är utsatta att få höra att de inte är ensamma, att det inte är dem det är fel på och att det finns hjälp att få. Jag ställer gärna upp på de sätt jag kan stötta.

Annons

När det gäller Sannas inlägg och medverkan på sociala medier är hon eftertänksam och respektfull. Det hon lägger ut måste kännas bra.

– Jag vill alltid kunna stå för mina inlägg till hundra procent. Jag värnar om min integritet, så jag försöker alltid att ha en personlig men inte för privat ton.

För att må bra försöker Sanna träna en del på sin fritid, en löprunda runt Årstaviken i södra Stockholm eller ett pass på gymmet med styrketräning.

Det har inte bara gjort henne starkare utan också betytt en del för självkänslan.

– Jag har blivit mer vän med min egen kropp med åren. Det är väl inte direkt så att jag mått dåligt förut, men jag lever i en värld där folk tittar på mig hela tiden. Tidigare hade jag lite ont i ryggen och fick nackspärr ibland, men i dag är värken borta. Jag har fått både en bättre hållning och ork. Det är viktigt när man står på scenen så mycket, säger Sanna Nielsen.

Annons

Speciellt när man ska göra sitt livs show – där alla blickar riktas mot en.

Det här är Sanna Nielsen

Namn: Sanna Viktoria Nielsen.
Född: 27 november 1984 på BB i Kristianstad. Uppvuxen i Edenryd, utanför Bromölla.
Familj: Sambon Joakim Ramsell, mamma, pappa, tre syskon.
Bor: Lägenhet i Årsta, Stockholm och torp utanför Enköping.
Intressen: Musik, film, inredning, umgås med familj och vänner, ut och gå i skogen.
Karriär i urval: Slog igenom 1996 med Till en fågel. Har tävlat i melodifestivalen sju gånger och vann 2014 med Undo.
Aktuell: Med sin egen show ”Mitt Sanna jag” på Hamburger Börs i Stockholm, premiär den 25 januari 2019.

I sommar gör hon sin fjärde säsong som programledare för Allsång på Skansen.

Av Joakim Löwing

Annons