Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sanningen om Alba Augusts relation med Pernilla August: ”Massa känslor och besvikelse”

28 maj, 2021 
Sebastian Mattsson
Pernilla August är mamma till Alba August.
Alba August berättar sanningen om sin relation med mamma Pernilla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alba August är ett av våra hetaste stjärnskott just nu. Hon är både skådespelare och musiker, en spännande kombination för en ung konstnär.

Men Alba har goda förutsättningar från början. Hon är resultatet av äktenskapet mellan två av Nordens största profiler inom filmen: Bille August och Pernilla August.

Se också: 6 fakta om Pernilla August

6 saker om Pernilla AugustBrand logo
6 saker om Pernilla August

Men Alba och systern Asta hade en splittrad uppväxt. Bille och Pernilla separerade 1997, när Alba bara var fyra år gammal.

Alba August om mamma Pernilla August

I en intervju med Café har Alba berättat om hur hennes allt annan än konventionella barndom såg ut.

Annons

– Vi åkte och besökte pappa ibland på helgerna i Danmark. Vi har alltid pratat mycket skådespeleri, men vi satt inte och diskuterade gamla filmer hemma vid matbordet direkt. Jag och min syster Asta satte ofta upp föreställningar som barn. Vi kunde förbereda oss i månader och sydde upp kostymer och köpte rekvisita. Ur det tror jag att självförtroendet och drömmen att själv bli skådis växte fram, berättade Alba för Café.

Samtidigt var Alba ingen typisk "kändisdotter".

– Jag märkte inte av det så mycket i vardagen. Mamma var inte asball bland tonåringar. Det var några på högstadiet som visste att hon spelade Anakin Skywalkers morsa i Star Wars, då blev jag Anakins syrra och kallades Albakin. Men det var mest fyndigt. Först när jag började på scenskolan i Köpenhamn insåg jag hur känd min pappa faktiskt är, att han är en symbol för dansk film, har hon berättat.

Annons

”Tänkte aldrig att han svek”

Alba och Asta borde majoriteten av tiden i Stockholm med Pernilla. Det innebar att de utvecklade olika slags relationer med mamman jämfört med pappan.

– Det är konstigt men jag accepterade ganska fort att pappa inte bodde med oss. Jag tänkte aldrig då att han svek. Jag tänkte snarare: han är dansk, han vill så klart bo och jobba i Danmark. Men när mamma ibland åkte i väg på jobb var det en massa känslor och besvikelse. Så sjukt orättvist ändå. Men det handlar väl om att vi hade en närmare relation till mamma. När hon valde något annat än oss visste vi vad vi gick miste om av kärlek, sa Asta i en intervju med DN.

Annons