Sarah Dawn Finers svåra beslut – efter stora sorgen med dottern

Sarah Dawn Finer under galan "Don't Stop the Music" 2021 på Hamburger Börs i Stockholm. Kvällen arrangerades av Insamlingsstiftelsen Svenska Musikfonden som arbetar för att stötta alla i musikbranschen som på olika sätt drabbats av pandemin.

Sarah Dawn Finer berättar i sin podd Talk to me för gästen Frida Boisen om de jobbiga tankarna och känslorna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sarah Dawn Finer kände att hon inte orkade leva längre.
Efter att ha fött sitt första barn åkte hon till USA och gick i tung terapi.
– Jag vill inte någonsin känna igen att det är bättre att jag inte är här, säger sångerskan i senaste avsnittet av sin podd Talk to me där författarinnan och trolljägaren Frida Boisen gästar.

Det är i sin egen podd Talk to me som Sarah Dawn Finer blir privat och berättar om sina jobbiga perioder i livet. Sångerskan frågar gästen Frida Boisen, som bland annat är programledare och skrivit hyllade boken Berätta aldrig det här – om sin egen mammas självmord – om hon någon gång övervägde att ta sitt eget liv.

Se Frida Boisen berätta om mammans självmord här:

Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"
6:13

Efter reklamen: Frida Boisens mamma tog sitt liv: "För att hämnas på mig"

(6:13)

Slå på ljud

– Nej, jag tror faktiskt inte det. Nej, verkligen inte. Jag kände att jag aldrig i livet kan göra så mot min dotter. Men de flesta som har de här mörka hemska tankarna vill inte dö, de orkar bara inte leva längre, de tror att de gör andra en tjänst. Ingen som vill ha mig, jag är ett besvär för min familj. Det är bättre för alla om jag försvinner, svarar Frida Boisen.

Sarah Dawn Finer berättar i sin podd Talk to me för gästen Frida Boisen, som är aktuell med hyllade boken Berätta aldrig det här, att hon gått i tung terapi i USA.

Dawn Finer berättar att hon kände att hon inte orkade leva

Då säger Sarah Dawn Finer:

– Så har jag känt många gånger. En inte så konstig följeslagare i livet att i de mörkaste stunder känna, inte att jag vill dö, men att jag inte orkar leva.

– Jag tor jag blivit bekväm i den tanken fram till dess jag fick barn. När jag kände det då, blev det väldigt tydligt att såhär vill jag inte känna nu. Jag vill inte någonsin känna att det är bättre att jag inte är här.

Sarah Dawn Finers stora bebislycka – så ska sonen heta

Sarah Dawn Finer har idag två barn. Hon har sedan tidigare Annie Grace, 4, och födde nyligen lillebror Benji.

– Jag har kompisar som har tagit livet av sig, kompisar vars anhöriga tagit livet av sig. För mig blev det en jättebra klocka. Det handlade om hormoner, diagnoser, psykisk ohälsa, sånt jag inte riktigt förstod själv. Överhuvudtaget hur man mår efter att ha förlöst ett barn. Ganska dåligt kan man må, säger Sarah Dawn Finer vidare.

Sarah Dawn Finer berättar i senaste avsnittet av sin egen podd Talk to me att hon känt att hon inte orkar leva längre.

Sarah Dawn Finer gick i tung terapi i USA

Gästen Frida Boisen frågar vad artisten gjorde då.

– Jag pratade. Åkte till USA, gick på en ganska tung terapikurs. Tänkte det här måste jag lösa, jag hittade en kvinna och en bok.

Frida Boisen undrar när Sarah Dawn Finer gjorde det här.

– Det var ju nu. När jag blev mamma första gången. Jag har provat en massa grejer. Det handlade om att inte tro på sina egna tankar, då ger man dom en makt. Lär man sig ifrågasätta dem, så tar man bort den makten från tanken.

– Det är jättesvårt. Det var jättebra när jag kom hem, men man måste göra övningarna hela tiden. Och det gjorde jag ju inte. Terapi för mig, självledarskap, handlar om att gör du det funkar det, gör du det inte spelar det ingen roll att du vet om hur det fungerar.

Sarah Dawn Finers stora bebislycka – så ska sonen heta