Sissel Kyrkjebø om att fylla 50: ”Nu har jag landat”

Porträtt av Sissel Kyrkjebo, nyligen 50 år fyllda
Redan som 16-åring blev Sissel Kyrkjebø ett stort namn i Skandinavien. Sedan dess har karriären rullat på i en rasande fart. Efter tjugo år i Danmark flyttade hon efter en skilsmässa hem till Norge igen för att komma närmare familjen. När hon nu fyller 50 år gör hon det med en insikt om vad som är viktigt i livet – och ett nytt album.

Hon lutar sig fram lite över bordet, och rummet känns plötsligt mindre när vi nu kommer närmare varandra.

– Vemod… det vemod som det innebär att bli äldre handlar egentligen inte så mycket om min egen ålder, mer om att ens föräldrar blir gamla.

För tre år sedan dog hennes pappa.

– Då kände jag plötsligt så tydligt att ingenting varar för evigt. Och däri ligger vemodet. Men samtidigt känner jag också stor tacksamhet för allt vi upplevt.

Det riktigt lyser om Sissel Kyrkjebø där hon sitter. Kanske är det en mognad. Kanske är det modet att våga vara sig själv.

Sissel Kyrkjebø har fyllt 50

I våras fyllde hon 50 år. Det uppmärksammade hon genom att ge ut det nya albumet Reflections. På skivan har hon valt ut 50 av sina favoritlåtar. Det är också ett album som hon valt att lansera på ett lite annorlunda sätt. En gång i veckan lägger hon ut en låt från skivan på sin hemsida, tillsammans med en musikvideo och en kort intervju, där hon berättar om de utvalda låtarna. Planen är att fortsätta året ut.

Vi sitter på Glyptoteket i Köpenhamn, Sissels favoritplats från tiden hon bodde i Danmark. Hon blev kvar i över 20 år innan hon flyttade hem till Norge igen efter skilsmässan med den danske artisten Eddie Skoller. De gick skilda vägar 2004 och 2011 reste hon hem tillsammans med döttrarna Ingrid och Sarah.

Sissel Kyrkjebø som 20-åring

Som 20-åring var Sissel redan en känd sångerska och gjorde då bland annat den svenska rösten som Ariel i Disneys Den lilla sjöjungfrun.

Ålder bara en siffra

I dag är henne äldsta dotter 21 och bor i London, medan den yngsta, som snart är 20, fortfarande bor hemma. Lord, protect my child, heter en av låtarna på Sissels nya album och handlar om att släppa taget om sina barn och låta dem gå vidare i livet på egen hand.

– Det tar jag egentligen med ro. Vi har ju inte direkt levt något ”normalt liv”, med tanke på att jag alltid haft ett arbete där jag rest mycket och varit tvungen att vara borta från barnen i perioder. Jag tror att det på ett sätt förberedde mig på det som håller på att hända nu.

Att fylla 50 tar hon också med ro, säger hon.

– Det är bara en siffra. Så ser jag på det. Och jag har haft så mycket att göra med mitt projekt att jag inte hunnit tänka på det. Det har kanske varit ganska bra…

Hon ler och förnekar att det skulle finnas något vemodigt med det jämna talet. För Sissel är känslan som sagt förknippad med föräldrarna.

– Jag hade ett starkt band till min pappa och jag är också nära min mamma. Men ja, jag var en ”pappas flicka”. Så självklart är det svårt att han inte finns med oss längre, men jag ser det också som en stor gåva att jag fick möjlighet att vara så nära honom de sista åren.

Sissel Kyrkjebø i Bergen 1989, där hon är född och uppvuxen.

Sissel Kyrkjebø i Bergen 1989, där hon är född och uppvuxen.

Sissel Kyrkjebøs pappa fick Alzheimers

Nästan precis när Sissel hade flyttat tillbaka till Oslo fick hon veta att pappan hade Alzheimers.

–För att kunna hjälpa och stötta mamma och få tid med pappa så föreslog jag att de skulle flytta till Oslo. Och det gjorde de. De var 80 och flyttade från Bergen, där de bott i hela sina liv, för att komma närmare mig.

– Jag känner stor tacksamhet över att vi fick tre fantastiska år tillsammans innan han gick bort. Han dog inte i sviterna av Alzherimer utan av cancer, och han visste vilka vi var in i det sista.

Under några år planerade Sissel sina jobb så att hon hade tid att ta hand om föräldrarna.

– Det var viktigt för mig. Jag hade ju bott i Danmark så länge. Och de har alltid ställt upp för mig. Nu kunde jag ställa upp för dem. Och jag kände inte att det var något jag borde göra eller var tvungen till. Det var för att jag ville det.

I dag bor Sissel två minuter ifrån sin mamma.

– Det är fint att bo så nära varandra tycker jag, och mamma känner likadant. Det har också inneburit att min mamma och mina döttrar har fått en väldigt stark relation. Det gör mig glad att se att mina döttrar tycker så mycket om henne.

Planerar ett år i taget

I samma veva som Sissel flyttade hem till Norge bestämde hon sig också för att dra ner på arbetstakten för att ha mer tid över för döttrarna.

–Jag tog beslutet att bara planera ett år i taget. Och så gick två och ett halvt år. Och jag tyckte om det. Inte för en sekund saknade jag att resa runt och sjunga. Men självklart visste jag också att jag nog skulle komma igång igen.

Det var under den perioden som hon började pyssla med vad hon kallar för sitt ”vinstdrivande projekt”, men som hon då kallade för ”mitt lilla hemliga projekt”.

– Någon gång under 2012 tänkte jag: ”Okej, nu går jag här hemma och det är nu jag ska göra det jag annars aldrig har tid med.” Och det var att lyssna på musik. Så jag satte mig helt enkelt och lyssnade på musik. Jag gick tillbaka till innan 1920-talet och lyssnade kronologiskt framåt i tiden.

– Listan med låtar jag ville spela in blev längre och längre och tiden bara gick. Till slut närmade sig 50-årsdagen utan att jag ägnat det en tanke. Men plötsligt en dag slog det mig: ”Sissel, du fyller 50 och här sitter du med 50 låtar. Ja men, hallå!”

Sissel gjorde succé när hon som 16-åring sjöng under pausen i <em>Melodi Grand Prix</em> i Bergen 1986.

Sissel gjorde succé när hon som 16-åring sjöng under pausen i Melodi Grand Prix i Bergen 1986.

Flyttade från Danmark till Norge

När Sissel ser tillbaka på de senaste tio åren är de av naturliga skäl präglade av flytten från Danmark till Norge.

– Under mina år som 40 plus fick jag landa. Det är så jag känner det. Jag flyttade tillbaka till mina rötter och fokuserade på min familj. Jag ville inte börja jobba heltid innan jag visste att mina döttrar hade det bra. Och nu vet jag att vi alla har landat, inte bara jag.

Åren mellan 20 och 30 då, hur ser hon på dem? Då var hon redan känd efter att hon som 16-åring hamnade i rampljuset efter att ha intagit scenen i Grieghallen hemma i Bergen under pausen i Melodi Grand Prix, Norges uttagning till Eurovision Song Contest. Hon sjöng så överjordiskt vackert att närapå alla förstod att en ny stjärna hade fötts. Senare samma år, 1986, släpptes hennes första skiva.

– Sedan dess har det bara rullat på. Tåget gick och det gällde att kasta sig ombord. Men jag höll fast vid att jag ville ha Bergen som bas och så ville jag gå klart gymnasiet. Jag ville leva ett så normalt liv som möjligt.

Redan 1991 flyttade Sissel till Danmark.

Se också: 5 saker om Jill Johnson som du kanske inte visste

5 saker om Jill Johnson som du kanske inte visste
0:57

Efter reklamen: 5 saker om Jill Johnson som du kanske inte visste

(0:57)

Slå på ljud

– Det är det som är så märkligt med ålder. Jag hade redan gjort och upplevt så mycket innan jag ens hade fyllt 20. Så för mig var Danmark vad jag behövde just då. Jag kunde slappna av, ingen visste vem jag var. Det var skönt.

Men det höll knappast i sig när Sissel gifte sig med Eddie Skoller, som dessutom var 25 år äldre. Sissel ler.

– Nej, inte direkt kanske. Men jag blev mer avslappnad i förhållande till det. Och så fick jag ju mina barn. Jag var 26 när min äldsta dotter föddes. I det avseendet var åren mellan 20 och 30 ett extremt decennium, även om jag inte arbetade lika mycket som jag hade gjort om jag bott kvar i Norge. För rent arbetsmässigt har min bas alltid varit i Norge.

Och åren efter 30 då?

– Som jag minns det präglades de av mina tidiga erfarenheter, men samtidigt kände jag ett lugn, ett väldigt starkt självförtroende och jag hade massor av energi. Jag har hört andra kvinnor säga samma sak om åren mellan 30 och 40. Finns det en eller flera guldåldrar så är 30 plus en av dem.

Sissel i duett med Sanna Nielsen i <em>Allsång på Skansen</em>. 

Sissel i duett med Sanna Nielsen i Allsång på Skansen.

Ett avgörande val

När hon ser tillbaka på sitt liv och sin karriär i helhet gör hon det med tillfredsställelse och utan ånger.

– Jag är nöjd över de beslut jag tagit. Jag är till exempel glad att jag inte satsade på en internationell karriär när jag stod inför det valet, för då hade min familjesituation sett annorlunda ut. Mina barn hade haft ett helt annat liv.

Och just det beslutet minns hon exakt när hon tog. Det var 1997 och hennes äldsta dotter var ett och ett halvt år. Uppmärksamheten kring Sissel var enorm och hennes popularitet växte ytterligare när hon uppträdde vid öppnings- och avslutningsceremonierna vid vinter-OS i Lillehammer 1994, vilket kan ha varit anledningen till att hon sedan samarbetade med James Horner som gjorde musiken till filmen Titanic. I varje fall medverkade hon på soundtracket 1997. Celine Dion sjöng hitlåten My heart will go on, men det är Sissels röst som skapar den speciella atmosfären på nästan alla andra låtar.

– Jag reste mycket till USA vid den tiden. Det som följde i kölvattnet av Titanic var helt otroligt. Jag var där så mycket att jag fick ett green card. Vi diskuterade alternativet att flytta till USA men kom fram till att, nej, det skulle vi inte. För USA är inte bara ett land, det är en kontinent. Jag skulle behöva turnera från stat till stat och allt skulle komma att handla om mig. Nej, det ville jag inte!

– Det är heller ingenting jag ångrar. Vad skulle jag ångra? Jag har det så bra! Jag är lyckligt över att ha kunnat ge mina döttrar de möjligheter de har och att de har kunnat bygga en stark relation till både deras danska och norska släktingar. Det hade nog inte gått, åtminstone inte i samma utsträckning, om vi hade bott i USA.

Har gift om sig

I dag lever Sissel Kyrkjebø med Ernst Ravnaas som hon känt i 10 år och gifte sig med 2013. Sin tidigare skilsmässa pratar hon helst inte om, men säger:

– När man har levt ett helt liv går man igenom sorger och svåra stunder. En skilsmässa är ingenting man önskar sig. Förluster är svåra. Jag har förlorat min far, och jag förlorade även en av mina bröder när jag var 30. Det är klart att det sätter spår. Men jag har alltid varit medveten om att sånt är livet.

Sissel Kyrkjebø släpper ny skiva och åker på turné. Här är hon fotograferad med massor av grönt i bakgrunden.

Sissel Kyrkjebø släpper ny skiva och åker på turné.

– Livet handlar inte bara om att åka runt och sjunga på stora scener och låtsas som om allt är bra och i sin ordning. Livet handlar också om att ta sig igenom sådant som är svårt. Och att ta livet som det kommer och att göra det bästa av det.

På vilket sätt är din man bra för dig?

– Det är svårt att beskriva, men jag tycker att det är en klar fördel att vi båda är vuxna och har levt våra liv. Man formas ju av de erfarenheter man samlat på sig längs vägen. När man möter en ny kärlekspartner möter man på ett sätt också sig själv. Och eftersom man varit med om det tidigare så tänker man också till lite extra på vad den nya kärleken har för plats, vad han står för, vem han är och vad man gillar med honom.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att ge varandra utrymme. Och som en vän sa till mig en gång: ”Man ska tävla om att hylla varandra.” Man ska inte slåss om det, men nästan konkurrera om att säga fina saker till varandra. Konkurrens är kanske fel ord, men det är otroligt viktigt att komma ihåg att visa varandra uppskattning.

Vem är Sissel Kyrkjebø?

 • Född den 24 juni 1969 i norska Bergen. Kom som sladdbarn efter två bröder som var sex och nio år äldre.
 • Har sjungit i kör sedan hon var liten och vann som 11-åring en lokal sångtävling.
 • Var gift med den danske artisten Eddie Skoller från 1993 till 2004. De har två döttrar tillsammans, Ingrid och Sarah.
 • Gifte sig med skatteadvokaten Ernst Ravnaas 2013.
 • Tar med jämna mellanrum sånglektioner hos den danska sångpedagogen Susanna Eken sedan flera år tillbaka.
 • Aktuell med albumet Reflections med 50 av sina favoritlåtar.

När kommer Sissel Kyrkjebø till Sverige?

I november ger sig Sissel Kyrkjebø ut på julturné i Skandinavien och Tyskland. I Sverige uppträder hon på följande platser och datum:

 • 21/11: Stockholm, Göta Lejon
 • 22/11: Kalmar, KalmarSalen
 • 23/11: Malmö, Malmö Live
 • 24/11: Växjö, Konserthuset
 • 25/11: Göteborg, Konserthuset, Stora Salen
 • 27/11: Jönköping, Spira

Av Britta Bjerre

Foto: Heidi Maxmiling, Britt Lindemann, Janerik Henriksson/TT, Inge Gjellesvik/TT

Svensk bearbetning: Elin Samuelsson