Siwan: ”Jag har varit världens kaxigaste – nu är jag en räddhare”

Siw Malmkvist i Stockholms gatuliv.

Foto: Malin Lager

Hon var den första svenska artisten med en hit på den amerikanska Billboard-listan och nu är hon den äldsta deltagaren som medverkat i Så mycket bättre, som sänds i TV4 under hösten. Siw Malmkvist fyller 85 år på nyårsafton och rör sig med lätta steg genom livet, men tar ingenting för givet.

– Ibland går jag extra fort för gud vad jag är glad som fortfarande kan gå!

I klarröd kostym och med de ständigt glittrande ögonen strålar hon för publiken på Stadsteatern i Stockholm i den nyskrivna pjäsen I väntan på entré. Siw Malmkvist sjunger och dansar och har en fysik som kan få betydligt yngre människor att bli avundsjuka. När föreställningen är över tar hon tunnelbanan hem, men först ställer hon om hörapparaten.

– Det är så skönt att slippa höra stimmet på stan!

Hemma väntar livskamraten, skådespelaren Fredrik Ohlsson, som enligt Siw har full fart i skallen men svårt för att gå. Han använder rullator hemma och permobil när han ska ut på stan eller till Djurgården.

– Ibland går vi ut tillsammans och då måste jag hålla hans ”takt” och då jäklar får jag springa alltså!

Fredrik och Siw är inte gifta, men hade de varit det så hade de firat guldbröllop i år.

– Det är inte klokt! Fredrik sa det till mig igår och jag sa: Nämen 50 år, dra mig baklänges! Hur är det möjligt?!

Siw kan inte avslöja knepet för hur man håller ihop så länge för hon förstår det inte själv. De har sina upp- och nedgångar som alla andra par. Ibland vill hon slänga ut honom och han tänker väl likadant om henne emellanåt, men att dela på sig har då aldrig varit aktuellt.

– Nej, aldrig i livet! Skulle jag då börja om igen med nån ny gubbe?! Fy fasen! Nej, vi är inte gifta, jag har aldrig velat det. Jag tycker det är bra som det är.

Siw Malmkvist kommer gående längs Sergels torg efter att ha varit på teatern.

När föreställningen är slut tar Siwan tunnelbanan hem till livskamraten Fredrik Ohlsson.

Foto: Malin Lager

Siw Malmkvist glatt leende mot sin 90-årige livskamrat Fredrik Ohlsson i hemmiljö.

Siw och hennes Fredrik har varit ett par i 50 år.

Foto: Henrik Montgomery/TT

När man söker på Siw på nätet får man drygt 382 000 träffar, och det är inte så konstigt med tanke på att hon är en av våra mest folkkära artister med en drygt 60-årig karriär bakom sig. Ändå tvivlade hon på ifall de andra deltagarna i årets upplaga av Så mycket bättre visste vem hon var. Siw är den äldsta deltagaren som någonsin medverkat i programmet.

Alla var så unga! Jag kände ingen av deltagarna förutom Jöback

– Alla var så unga! Jag kände ingen av deltagarna förutom Jöback, men honom har jag känt sedan han var liten. Jag hade ingen koll på deras låtar och jag undrade om de ens visste vem jag var. Ja, namnet kanske de känner igen, men de lär ju inte känna till min repertoar, tänkte jag.

Deltagarna i höstens Så mycket bättre poserar framför en buss med havet i bakgrunden.

Så mycket bättre sänds i TV4 under hösten. Siw medverkar samtidigt som Thomas Stenström, Melissa Horn, Cherrie, Peter Jöback, Casper Janebrink och bröderna Gustaf & Viktor Norén.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

– Bröderna Norén hade jag hört talas om för de var ju med i Mando Diao. Melissa Horn är en trevlig och mysig tjej. Jag känner hennes mamma, Maritza Horn, för vi låg på samma skivbolag. Thomas Stenström och Cherrie hade jag aldrig hört talas om, men åh, vad jag blev förtjust i dem.

Siw sitter och lyssnar till synes hänförd under ett framträdande i Så mycket bättre.

– Det var helt otroligt kul att vara med i Så mycket bättre! Jag fick hänförande reaktioner, säger Siwan.

Foto: Mastiff/TV4

Siw tvingades tyvärr lämna inspelningarna tidigare för hon hade fått en halsinfektion.

– Jag hade taggtråd i halsen alltså. Åh, det gjorde så ont, så ont! Vi kom överens om att skippa mig för tänk om jag skulle smitta allihop! Då blir det ju ingenting av programmet! Jag åkte bara en halv dag i förväg, men det innebar att jag inte fick sjunga min sista tolkning så den får ingen vare sig se eller höra.

Vilken låt det var får Siw inte avslöja än, inte heller vilka artister som tolkade hennes älskade pärlor.

Se också: Så mycket bättre 2021 – Här är alla artister

1:27

Efter reklamen: Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

(1:27)

– Det var helt otroligt kul att vara med! Jag fick hänförande reaktioner. En av killarna erkände till och med att han var ”starstruck”. Alla var så positiva och glada att jag kände mig lite generad.

Det här är Siw Malmkvist

Född: 31 december 1936 i Landskrona.
Bor: Lägenhet i centrala Stockholm.
Gör: Artist, skådespelare.
Familj: Livskamraten Fredrik Ohlsson, 90, skådespelare. Barnen Tove, 57 (med ex-maken Lars Mårtenson) och Henrik, 48 (med Fredrik). Barnbarn.
Aktuell: I årets upplaga av Så mycket bättre på TV4 samt i föreställningen I väntan på entré på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Siw Malmkvist under en scen i pjäsen I väntan på entré.

Under hösten spelar Siw i Soppteater-föreställningen I väntan på entré på Stockholms Stadsteater.

Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteatern

Råd till dagens unga

1955 vann 18-åriga Siw en talangtävling, och det stora genombrottet skedde några år senare när hon som värdinna i Lennart Hylands program Stora famnen sjöng i Sveriges då enda existerande tv-kanal.

Vilka råd skulle du ge till en ung artist?

Ta bort de förbenade lösögonfransarna! Det ser inte klokt ut

– För det första skulle jag säga: Ta bort de förbenade lösögonfransarna! Det ser inte klokt ut! Jag tycker ni är vackra som ni är! Sen undrar jag över det här med läpparna, varför vill man ha så stora läppar idag? Cecilia Hagen skrev i Expressen om hur vissa tjejer ser ut som om de har en babianrumpa i ansiktet. Det kanske var lite överdrivet, men jag undrar verkligen hur man kan låta sticka sig i läppen?

Siw plutar med munnen och drar i läpparna för att visa hur stora de kan bli med hjälp av injektioner.

En 23-årig Siw Malmkvist ler mot kameran.

Siw anno 1959, året då hon fick sitt genombrott.

Foto: Sydsvenskan/TT

– Vissa ser ut som Kalle Anka! Det syns så tydligt att det är onaturligt. Jag tycker det är synd att förstöra. Ta väck det för fasen! Ni behöver inte det, och det gäller alla ungdomar oavsett vad ni jobbar med.

Siwan i siffror

383 000 träffar på Google!
94 000 lyssnare i månaden på Spotify!
600 låtar på tio olika språk har Siw sjungit in.
1959 – genombrottet som värdinna i Stora Famnen.
40 låtar på Svensktoppen.
1959 vann hon Melodifestivalen med låten Augustin.
97 000 exemplar av Tunna skivor vilket är Siws största succé i Sverige.
1964 blev Siw den första svenska artisten på Billboard-listan med Sole Sole Sole som hon sjöng med Umberto Marcato.
2016 invald i Swedish Music Hall of Fame.

När det gäller nya artister är Siws uppmaning att skynda långsamt.

– Men det finns inte idag. Allt ska ske direkt! säger Siw och knäpper med fingrarna.

– Det är bra om man börjar långsamt och får växa in i det. Min manager var väldigt noga med det, så vi byggde karriären med lite sång, en roll här, spela lite revy där. Han sa att jag skulle ha kul under tiden jag lärde mig. Idag går det så jäkla fort och ungdomarna blir ju stjärnor och idoler direkt. De slår igenom från en dag till en annan. Och efter ett par år är det ingen som kommer ihåg dem ens.

Siw funderar och inser att ibland är det någon helt annan än segraren som man minns, till exempel Clara Klingenström som sjöng Behöver inte dig idag i Mello.

– Sicken fin låt! Åh, jag fick gåshud när hon sjöng. Den texten är tydligen självupplevd?! Vilken seger i såna fall! Ha ha, vilken personlig seger för Clara!

Pippi vid 45, på Astrids begäran

Efter inspelningarna i Burgsvik åkte Siw och dottern Tove runt på Gotland, och Siw njöt av allt det vackra medan halsen läkte. Både Tove och Toves dotter med familj bor på Gotland, och hade det inte varit för att Siw blivit så rädd för att både flyga och åka båt så hade hon hälsat på dem mycket oftare.

– Tänk, jag som har flugit så mycket. Jag har varit världens kaxigaste, aldrig varit rädd för nånting och vågat precis allt! Och så är jag en sån jäkla räddhare nu. Tove brukar fråga mig: ”Kommer dina katastroftankar nu, mamma?” Ja usch, jag ser katastrofer i så mycket.

Tove brukar fråga mig: 'Kommer dina katastroftankar nu, mamma?'

Siwan som Pippi i början av 80-talet, här med Pernilla Wahlgren och Bengt Stenberg, som då var barn, samt Ulf Brunnberg och Sune Mangs.

Som Pippi i början av 80-talet, här med Pernilla Wahlgren, Bengt Stenberg, Ulf Brunnberg och Sune Mangs.

Foto: Kenneth Thorén/TT

Det är dock allt annat än katastrofer man förknippar med Siw Malmkvist. Hon är ju så sprudlande glad och full av energi. Siw skrattar ofta och sprider glädje, inte enbart med sina glada låtar utan även med sitt sätt att vara. Hela hennes personlighet utstrålar nyfikenhet och livslust. När föreställningen om Pippi Långstrump skulle sättas upp på Folkan i Stockholm var det Astrid Lindgren själv som krävde att Siw skulle spela Pippi, trots att hon var 45 år gammal.

– Jag sprang som en ekorre på scenen och lyfte barnen (Pernilla Wahlgren och Bengt Stenberg, Reds anm.) så mycket att jag gick upp i vikt! Läkaren sa att jag hade fått så mycket muskler bara av att spela Pippi.

När Siw ser tillbaka på sin långa karriär minns hon många milstolpar, inte bara genom musiken utan även på scenerna:

Ernst-Hugo Järegård kramar om Siw Malmkvist och Maj Lindström, utanför Oscarsteatern 1983, där de spelade i musikalen Nine.

Siw till höger tillsammans med Ernst-Hugo Järegård och Maj Lindström, utanför Oscarsteatern 1983, där de spelade i musikalen Nine.

Foto: Börje Thuresson/TT

– Cabaré på Stockholms Stadsteater med Sven Wollter var en sån där fantastisk grej, och när jag spelade i musikalen Nine på Oscarsteatern med Ernst-Hugo Järegård. Alltså det var underbart! Jag var ju nervös för att spela mot Ernst-Hugo, åh herregud! Men han var så fin och sa: ”Lilla Siwan, du ska inte va rädd. Vi ska hjälpas åt. Du är en sån bra skådespelerska!”

Ibland förstår hon inte själv hur hon har hunnit med allt. Hennes CV är oändligt. Dessutom har hon fått två barn och sex barnbarn. Siw har alltid älskat barn.

– Jag minns när min menstruation började och min första tanke var: Nu kan jag få barn! Hurra! Tack och lov blev jag inte med barn för jag var lååångt ifrån killar. Men två utav mina kompisar blev med barn när vi var 16–17 år. Och då yvdes jag och var lite stolt över att ”jag blir minsann inte med barn. Jag håller dem (pojkarna) långt ifrån mig, jag håller dem stången”.

Med tanke på allt som Siw åstadkommit både i Sverige och utomlands kan man fråga sig om hon har något kvar på sin bucket list, alltså en sådan lista där folk skriver ned vad de vill göra innan de dör. Siw har redan hoppat bungy jump och kan egentligen inte komma på något som skulle stå på den listan.

– Det skulle i så fall vara att göra det där Vita arkivet (där fyller du i din sista önskan ang. din begravning, dina tillhörigheter, husdjur osv. Reds. Anm). Jag tycker det verkar bra men också svårt. Tove frågade vad jag ville ha för musik på min begravning, men jag hade inga tankar om det. Jag är ju död då, så det märker ju inte jag. Fast en gång var jag på en begravning som slutade med en slags feststämning. Det var som i New Orleans! Hur underbart som helst!

Relaterade artiklar

Så mycket bättre 2021 – här är alla artisterna

Siw Malmkvists kamp: "Jag fick panik"