Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sju viktiga regler kungafamiljen måste följa

21 jul, 2022 
Ellinor Ekdahl
Till vänster: Prinsessan Madeleine på nobelfesten 2019. Till höger: Kronprinsessan Victoria på nobelfesten 2019.

Dessa regler ska kungligheterna följa...

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1. Tiara får endast bäras av brudar och gifta kvinnor

En tiara är en symbol för en gift kvinna som "lämnat singellivet" och som därmed blir en traditionell fru. Det är därför vanligt att se en tiara på en kunglighets bröllopsdag!

Otippade regler som världens kungligheter måste följaBrand logo
Otippade regler som världens kungligheter måste följa

2. Kungligheter ska inte visa för mycket hud

Det är gammal kutym att kungligheter inte ska ha för djup urringning eller visa mycket hud. Det har ett antal gånger lett till ramaskri, som den gång Madeleine hade en röd klänning med, enligt somliga alltför djup urringning. Den fick senare namnet Baywatch-klänningen.

3. Kunglighet får inte använda efternamn

Då de tillhör en ätt används bara tilltalsnamn och titlar. Svenska kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men det används alltså sällan när kungligheterna refereras till.

Till vänster: Prinsessan Madeleine i sin omtalade röda klänning. Till höger: Victoria och Daniel på sin bröllopsdag.
Det finns några regler som kungligheter bör följa...

4. Slå igen egna företaget – för att ta emot prinstitel

Ni kanske undrar varför inte Chris O´Neill har en prinstitel? Ja, det har helt enkelt att göra med att han inte ville ge upp sitt företagande för att ta emot prinstiteln. Det är alltså inte tillåtet att som en del av kungafamiljen bedriva egen verksamhet.

Annons

5. Kunglighet ska helst inte lämna bordet

Formella middagar kan var väldigt långa. Nobelbanketten är hela fyra timmar lång. Det finns en regel som säger att bordsgrannar absolut inte ska veta var en kunglighet ska hän om kungligheten ursäktar sig från bordet. Det är därför väldigt ovanligt att kungligheter avviker från dessa typer av tillställningar.

6. Kunglighet får inte konvertera

Sittande kung eller drottning säger ifrån sin religionsfrihet. Det går alltså inte att konvertera till en annan religion om tanken är att sitta på tronen. Kungligheterna ska alltså, enligt reglerna, bekänna landets religion.

7. Inte visas före kungaparet

När Sofia visade upp sin fina klänning på instagram innan en stor middag på kungliga slottet, bröt hon mot en viktig kod. Det är nämligen kungaparet, drottning Silvia och kung Carl Gustav som ska visas först när det gäller den här typen av tillställningar.

– Egentligen bryter prinsessan Sofia lite mot en kunglig kod här. Vid såna här pampiga middagar på slottet är det kungaparet som ska visa sig först, både när de tågar in genom slottsportarna och när det kommer till fotografering, det säger Svensk Damtidnings mångåriga reporter Ellen Myrgård.

Annons