Skandalen: Försökte Jerry Lee Lewis skjuta Elvis Presley?

Elvis Presley på 70-talet.

Elvis Presley och Jerry Lee Lewis var vänner, men Jerry Lee åkte ändå med en laddad pistol till Graceland.

Foto: TT

Polis tillkallades när en mycket berusad Jerry Lee Lewis hade kört in i grinden på Graceland. I hans bil fanns en laddad pistol. – Bura in honom, sa Elvis.

Jerry Lee Lewis och Elvis Presley lärde känna varandra och blev vänner på 1950-talet. De var två av den tidens största och mest framgångsrika artister som var med och revolutionerade musikvärlden. Tack vare dem fick den nya, och för många provocerande, rock’n’rollen ett enormt genomslag.

Elvis gjorde succé med sin utmanande stil på scenen och fick hitlåtar som Jailhouse Rock och Heartbreak Hotel. Han blev The King, kungen av rock’n’roll.

Jerrys intensivt hamrande pianospel och låtar som Great Balls of Fire och Whole Lotta Shakin’Goin’ On gjorde honom minst lika populär och han fick smeknamnet The Killer.

I mitten på 1950-talet var de två unga killar som ofta träffades och ibland också spelade ihop. De körde också gärna motorcykel tillsammans. Elvis ska ha sagt att om han hade varit lika bra på att spela piano som Jerry hade han slutat att sjunga. 1956 gjordes i hemlighet en inspelning i Sun Records studio i Memphis där Jerry och Elvis lirade ihop med Carl Perkins och Johnny Cash. Den blev sedan känd som The Million Dollar Quartet.

En ung Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis i yngre dar. Foto: TT

Jerry och Elvis hade en liknande bakgrund och säkert mycket gemensamt. De var båda födda 1935 och växte upp under fattiga förhållanden i djupt religiösa familjer i den amerikanska södern, Elvis i Tupelo i Mississippi och Jerry i Ferriday i Louisiana.

För Elvis fortsatte karriären spikrakt uppåt medan Jerrys framgångar fick ett abrupt slut 1958 när han gifte sig med 13-åriga Myra Gale Brown – Jerry påstod själv att hon var 15 år. Skandalen med den minderåriga frun gjorde att han svartlistades på radiostationerna och i tv, fick färre spelningar och sämre betalt. Men i slutet av 1960-talet gjorde han comeback som countryartist med flera låtar på topplistorna.

Berusad med en laddad pistol

I mitten på 1970-talet uppträdde Elvis mest i Las Vegas och stod fortfarande på toppen av sin karriär, trots att han var märkt av sjuklig övervikt och tablettmissbruk. Jerry var åter framgångsrik och efterfrågad, men missbrukade sedan länge både alkohol och droger. Det sades att han tog stora mängder amfetamin inför varje uppträdande.

Den 22 november 1976 när båda var 41 år ringde Elvis till Jerry och föreslog att han skulle komma och hälsa på honom på Graceland. Jerry svarade att han inte visste om han hade tid eftersom hans far hamnat i finkan och han skulle försöka få ut honom därifrån. Jerrys 78-årige pappa Elmo Lewis hade gripits för fortkörning och rattfylleri två dagar tidigare.

Senare samma kväll befann sig Jerry på nattklubben Vapors i Memphis där han satt och drack champagne och fick en pistol av klubbens ägare, Charles Feron.

– Det var en 38 derringer. Att jag var stupfull och att jag hade en pistol, det var inget konstigt, har han senare förklarat.

Kraftigt berusad och beväpnad med en laddad pistol och en flaska champagne under armen hoppade Jerry in i sin nya bil, en Lincoln Continental, vid tre på natten den 23 november. Då plötsligt kom han på att han ville hälsa på Elvis. En stund senare kraschade han in i grindarna till Graceland.

– Jag ska träffa Elvis, säg till honom att The Killer är här, ropade Jerry till vakten vid grinden sedan han kastat champagneflaskan genom vindrutan så att både flaska och ruta krossades.

Graceland, Elvis Presleys hem utanför Memphis.

Vid tre på natten kraschade den berusade jerry lee Lewis in i grinden på Graceland. Foto: TT

Elvis som hade sett vad som hänt via en övervakningskamera inne i huset bad vakten ringa polisen.

– Jag vill inte träffa den galningen, sa Elvis.

Misstänkt för flera brott

När polisen anlände hittade de den laddade pistolen i bilen och grep Jerry. Med handbojor togs han skrikande, svärande och hotande till arresten i Memphis.

– Poliserna frågade Elvis vad de skulle göra och han sa: ”Bura in honom!” Det sårade mig. Vi kände ju varandra och att han skulle vara rädd för mig var bara löjligt, sa Jerry som förnekade att han tänkt skjuta sin gamle vän.

Han åtalades sedan för olaga vapeninnehav och fylleri på allmän plats men släpptes mot en borgen på 250 dollar.

Åtta månader senare dog Elvis på Graceland, officiellt av hjärtfel men troligen var det hans långvariga missbruk som låg bakom dödsfallet.

Jerry fyller 85 år den 29 september i år och har fortsatt med sitt vilda rock’n’roll-liv. Han spelar in skivor och ger konserter. I fjol drabbades han av en stroke men återhämtade sig och spelade i januari 2020 in en ny skiva i Nashville.

Flera gånger har han också misstänkts för olika brott. Han har begått bigami vid två tillfällen då han gift om sig innan skilsmässan från den tidigare frun gått igenom. Jerry gifte sig för sjunde gången 2012 med Judith Brown. Han beskrivs som en våldsam äkta man som har misshandlat flera av sina fruar.

Två av dem har dött under mystiska omständigheter. Den fjärde frun Jaren Pate drunknade i en swimmingpool medan paret låg i skilsmässa 1982. Femte frun 25-åriga Shawn Stephens hann bara vara gift med Jerry i 77 dagar när hon hittades död i sängkammaren i augusti 1983. Det har spekulerats i om Jerry var inblandad i dödsfallet, men det blev ingen rättslig påföljd.

På sin 41-årsdag var han också nära att skjuta ihjäl sin basist Butch Owens när han oavsiktligt avfyrade en pistol.

Britta lurade staten på 168 miljoner

Prinsessan Christina skriver om farmor kronprinsessan Margareta