Snapsvisor till kräftskivan

Bästa snapsvisorna till kräftskivan.
Ingen kräftskiva utan snapsvisor! Här kan du skriva ut en fin PDF att lägga fram tillsammans med festkvällens dukning.

Snapsvisans historia i Sverige

Videon kunde inte hittas

De svenska visor som över tid blivit snapsvisor är något unikt svenskt. Snapsvisorna ska vara enkla, ha välkända melodier och gärna ha en stor dos humor.

Dessutom brukar våra snapsvisor vara riktade till snapsen – eller till effekterna av att man dricker den.

”Helan går”

”Helan går” är den äldsta snapsvisan som fortfarande sjungs över hela landet. Visan har hela 150 år på nacken! ”Helan” är ett gammalt svenskt uttryck för den första i en rad snapsar, och den ska inte ”bitas av”, då får du man inte heller dricka nästa snaps. Så om du inte helan tar – du heller inte halvan får.

Snapsvisan – unikt osvensk?

Bilden av Sverige internationellt är att vi är inåtvända och blyga människor. Så hur går det ihop med att vi sjunger om att bli fulla och ramla runt och svamla?

Många tror att vår långa, brokiga, historia med alkohol är att beskylla. Vi svenskar har länge haft lagar med restriktioner på hur mycket alkohol vi får dricka och vem som får sälja drycken. Detta lär ha spelat in i att få oss att sjunga ut i glädje innan vi dricker den ena snapsen efter den andra.

Snapsvisor till kräftskivan – skriv ut och spara

Det fina arket innehåller klassiska snapsvisor till kräftskivan som Helan går, Siffervisan, Kräftälskaren och En liten kräfta sa till sin syster.

Välkomna dina gäster och stäm upp i sång!

Klicka här för att skriva ut en fin PDF med snapsvisor till kräftskivan!

Källa: Spritmuseum.se