Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Socialminister Lena Hallengren tar av peruken efter cancerbehandlingen

22 feb, 2022 
Jessica Rådne
Fotograftt, Instagram
lena hallengren
Socialminister Lena Hallengrens bröstcancer har behandlats med cellgifter och strålning. Nu berättar hon om beslutet att sluta bära peruk.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
bild från lena hallengrens instagram story
Mot riksdagen! Sveriges socialminister på väg till jobbet utan peruk.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Den socialdemokratiska ministern Lena Hallengren, 48, gav i april 2021 besked om att hon nyligen hade opererats för bröstcancer.

– Jag har fått diagnosen bröstcancer. Jag har opererats för bröstcancer och ska efterbehandlas, och eftersom cellgiftsbehandling är det som gäller under våren så vill jag gärna berätta om det, sa hon i Nyhetsmorgon på TV4.

Annons

Lena berättade att hon mådde bra under omständigheterna, men att den kommande behandlingen med cellgifter och strålning säkerligen blir en påfrestning för kroppen.

– Även om man har en mental inställning så vet jag inte exakt hur jag kommer att reagera fysiskt. Det är väldigt individuellt.

Behandlats med cellgifter och strålning

I samband med att Lena offentliggjorde cancerbeskedet, slog hon också fast att hon tänker fortsätta vara i tjänst.

– Jag bangar inte mitt jobb, för det är fantastiskt. Det kommer finnas dagar då jag är svagare, att nu orkar jag inte den här dagen, nu måste vi ta det lite lugnare och inte känna att jag har så många måsten, sa hon då, och påpekade:

– Det är klart att hälsan går före om jag måste välja. Min uppfattning är att det går att kombinera, men skulle det behövas får jag fundera om jag måste bli sjukskriven.

Under året har vi sett henne i otaliga presskonferenser, inte minst kopplade till coronapandemin. I offentliga sammanhang har Lena burit en blond peruk som efterliknat den frisyr hon bar innan cellgifterna och strålningen. Nu är behandlingarna avslutade och hon visar upp en bild på sitt hår som även har börjat växa tillbaka. Hon meddelar samtidigt att hon kommer sluta bära peruk.

Annons

Går till jobbet utan peruk

På Instagram postar Lena Hallengren två bilder i bildspel; ett porträtt på henne själv i en kort, mörkblond frisyr, och en bild på en blonda långhåriga peruken som ligger inlindad i hårnät i en låda.

Lena skriver: ”Nu får peruken ligga i lådan”.

I kommentarerna väller kärlek och lyckönskningar in. Regeringskollegan Ardalan Shekarabi, Sveriges socialförsäkringsminister, postar emojis föreställande ett rött hjärta och en röd ros. Anna Ekström, socialdemokratisk utbildningsminister, skickar ett rött hjärta som svar till inlägget. Veronica Magnusson, ordförande för facket Vision, skriver ”Skönt” och postar ett rött hjärta.

I ett inlägg på Instagram story visar Lena Hallengren även hur hon går till jobbet utan peruk, i sällskap av sonen Olle och Amanda Runsiö, politiskt sakkunnig hos socialministern.

Annons