Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sofia Helin öppnar upp om den psykiska ohälsan och ärret

15 mar, 2021 
Lina Hekkli
Bjørn Haakon Nilsen
Skådespelerskan Sofia Helin i kappa och vantar.
Ända sedan hon var 12 år har skådespelerskan Sofia Helin gått i terapi för att tackla sina dåliga tankar efter skilsmässan och uppväxten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tv-stjärnan Sofia Helin, 48 år, är mitt uppe i en fantastisk karriär, med roller bland annat i Bron och Arn och räknas som en av Skandinaviens mest populära skådespelare.

Se också: Intervju med Oscar som spelar Magnus i Tunna blå linjen

Intervju med Oscar Töringe från Tunna blå linjenBrand logo
Intervju med Oscar Töringe från Tunna blå linjen

Men även om det har gått väldigt bra för Sofia Helin både när det gäller jobb och privatliv är hon öppen med att hon kämpar med mörka tankar.

– Jag kämpar med dålig hälsa i perioder, i form av depression, berättade hon när hon var med i Skavlan 2018.

Psykisk ohälsa i släkten

Tungsinnet Sofia Helin lider av ligger i familjen. Hennes farmor brottades periodvis med psykiska problem hela sitt vuxna liv.

Annons

– Hon försökte ta sitt liv flera gånger. Jag har sett hur tystnaden, skammen och skulden kring den här sortens problematik har gått från generation till generation. Det är helt onödigt och det är på tiden att vi sätter stopp för det, sade Sofia när hon gästade Skavlan.

I över 20 år har Sofia gått i terapi. Första gången var redan 1994 när hon fick hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin i hemstaden Linköping.

– Jag var 12 år när jag började gå i terapi. Jag spenderade mycket tid på sjukhuset på grund av min astma och kände mig trygg i sjukhusmiljön. Där var det undantagstillstånd, jag var någon, om än någon med problem, och mina känslor blev tagna på allvar, har Sofia berättat i Sommar i P1.

Tryggheten som terapeuterna gav Sofia gjorde att hon började simulera sjukdom. Hon rökte till och med cigaretter för att eskalera astman, även om det gav henne stora problem att andas.

Annons

– Jag trivdes där. Livet sattes på paus. Jag tog medicinerna när jag kände att jag behövde det och orkade inte riktigt tackla mitt liv. Jag skäms för att jag simulerade att jag var sjuk. Jag fick nästan inte luft men höll ut för att undkomma verkligheten, berättar hon.

"Min pappa var alkoholist"

Den då 12-åriga Sofia slet med att tackla en svår barndom. Föräldrarna skilde sig när hon bara var fyra år gammal, något som ledde till att Sofia fick ta mycket ansvar tidigt i livet.

– Min pappa var alkoholist. När du har en förälder som inte fungerar finns det ett mörkt rum som du går in och ut från, men det finns där hela tiden. Jag var väldigt präglad av att min pappa var ensam och inte hade det bra. Och av att det inte var något vi pratade om. Vi levde bara med det, och med tiden blockerade jag mina känslor och upplevelser mer och mer och höll dem för mig själv, säger Sofia till den norska tidningen KK.

Annons

Först när Sofia började på teaterhögskolan började hon ta tag i gamla sår och använde sina dåliga erfarenheter i scenkonsten.

TV-serien Bron.
Sofia Helin gjorde succé som Saga Norén i Bron.

– Inuti mig fanns det ett mörk rum som var hermetiskt tillslutet. Jag visste inte att det gick att öppna det rummet förrän jag började spela teater, säger Sofia i SVT:s program 30 liv i veckan.

Sofia Helins ärr i ansiktet

Bara en kort tid efter att Sofia började på teaterhögskolan hände något som skulle förändra hennes liv för alltid. Den lovande skådespelerskan cyklade ner för en backe när dynamon fastnade i hjulet. Cykeln välte och Sofia ramlade ner i asfalten med huvudet först. Hon skadade både tänder, käke och läppar och fick genomgå flera operationer.

Annons

– Alla sade till mig att jag hade haft tur i oturen, och det hade jag verkligen haft. Men när man är ung är det ju väldigt viktigt med utseendet så jag var trött på att höra det. Samtidigt var det en slags ”wake-up-call” för mig. Jag tror det är vanligt, att man förstår hur mycket livet är värt när man är på väg att förlora det, säger Sofia till KK.

Så småningom lärde sig Sofia Helin att leva med ärren, och de blev en viktig del av henne.

– Efter ett tag kom i alla fall känslan av att detta utseende passar mig som person, att jag var mer jag med ärr än utan. Ärret säger mer om vem jag verkligen är, har hon sagt till den norska tidningen Dagbladet.

Sofia Helin förlorade sitt barn

På teaterskolan mötte Sofia sin man, prästen Daniel Gotschenhjelm, 51 år. Tillsammans har de barnen Ossian, 14 år, och Nike, 8 år. Men egentligen skulle familjen bestått av fem personer. Sofia förlorade ett barn i magen, något hon varit öppen med.

Annons

– Att få veta att hjärtat hos det lilla barnet du är gravid med inte längre slår är som att försvinna. Det blev ju vardag igen till slut, men en annan vardag. Med en grav att gå till och ett namn som är inristat i mitt hjärta för alltid, säger hon i Sommar i P1.

Med i Atlantic Crossing

Sofia Helin har tagit sig genom olyckor, förluster och sjukdomar. Nu försöker hon använda sina erfarenheter för att hjälpa andra. Och senaste projektet som vi kan ta del av är i NRK-serien Atlantic Crossing, där hon spelar Norges svenskfödda kronprinsessa Märta.

– Det är en ära att spela en sådan ikonisk person. Intressant och spännande och en dröm för en skådespelare, säger hon till Se og Hør.

Serien Atlantic Crossing handlar om kronprins Olavs frus resa till USA, där hon utvecklade en vänskap med president Franklin D. Roosevelt.

– Under kriget blev Märta mer aktiv. Jag uppfattar henne som en väldigt empatisk person. Hon gick utanför ramarna och gjorde saker man egentligen inte skulle göra, som att bjuda in hemlösa sjömän att bo hos henne under kriget. Det var ganska ovanligt för en kunglighet att göra så, säger Sofia Helin.

Annons