Turnéaktuella Sonja Aldén: Jag är perfektionist när det gäller julrim

Sonja Aldén är ute på julturné med Christmas Night och har släppt nya skivan En magisk juletid.

Sonja Aldén är aktuell med sin största julturné på många år, Christmas Night.

Foto: Peter Ericsson

Hon älskar att baka och pyssla med barnen och sätter en ära i att slå in klapparna fint. Julen är favorithögtid för artisten Sonja Aldén som aktuell med julturnén Christmas Night och skivan En magisk juletid.

Vilken som är Sonja Aldéns favorithögtid behöver vi inte ens fråga om och hon älskar att sjunga låtar som hör de sköna helgdagarna i december till – både klassiskt traditionella och nya, som hennes nysläppta En magisk juletid.

Gissa därför hur mycket hon trivs att fara landet runt med julshowen Christmas Night – 22 spelningar från 25 november till 22 december tillsammans med Wiktoria, Bruno Mitsogiannis och Johan Boding.

- Eftersom det inte blev några konserter alls förra året, så uppskattar jag det ännu mer den här gången. Pandemin har verkligen inneburit mycket eftertanke och reflektion - och det gäller att ta vara på den tiden man får. Det finns inget som är givet och kan gå väldigt snabbt, menar Sonja.

Hon är annars van att turnera vid den här tidpunkten varje år – men den pågående showen är den största sedan 2015.

– När jag gjorde turnén I Juletid ihop med Magnus Johansson och Marcos Ubeda var det helt galet, med runt 50 spelningar. Då var jag borta länge hemifrån, men eftersom sonen Teddy bara var 1,5 år så kunde han följa med. Jag hade en barnflicka som tog hand om honom när jag stod på scenen.

Nu när Teddy är tio år och går i skolan är det förstås inte aktuellt längre. Men han och femåriga lillasystern Ninni kan se i alla fall någon konsert ihop med pappa Jörgen – Sonjas make sedan 2014.

Johan Boding, Sonja Aldén, Wiktoria och Bruno Mitsogiannis gör julshowen Christmas Night ihop.

Johan Boding, Sonja Aldén, Wiktoria och Bruno Mitsogiannis gör julshowen Christmas Night ihop.

Foto: Kristofer Sandberg

– Barnen har en fantastiskt bra pappa, så jag behöver definitivt aldrig vara orolig för att åka i väg. Däremot vill jag förstås vara nära och saknar dem när jag är borta. Tur att det finns Facetime, som gör att vi även kan se varandra när vi pratar i mobilen.

I yngre åldrar kan det ju vara lite svårt med tidsuppfattningen. För att få en förståelse för när mamma reser och kommer hem har de tillsammans ritat upp en kalender med hela turnéns alla datum – som barnen kan titta på och kryssa över varefter.

Detta är Sonja Aldén

Född: 20 december 1977 i St Albans, utanför London i England.

Familj: Gift med Jörgen, sonen Teddy (10) och dottern Ninni (5).

Bor: Hus på Ekerö, Stockholm

Aktuell: Turnerar runtom i Sverige med julshowen Christmas Night – tillsammans med Wiktoria, Bruno Mitsogiannis och Johan Boding – fram till och med den 22 december.

– Där skriver jag var jag befinner mig dag för dag och vilka dagar jag är hemma. Något som besparar en massa ovisshet och även ökar deras känsla av kontroll och perspektiv, samt främjar längtan och förväntan. Vi pratar även mycket om olika tankar och känslor med barnen. Men jag är ändå inte borta så många dagar i sträck – denna turné spelar vi i huvudsak onsdagar till söndagar, med några undantag. Jag sover även hemma när konserten varit i någon stad som ligger upp till ett par timmar bort.

Sonja Aldén julpysslar med familjen

Dagarna hemma gäller det även att passa på att utföra lite julbestyr i huset på Ekerö.

– Jag tycker mycket om att baka och pyssla med barnen, vi brukar göra det tillsammans hela familjen. Lussekatter är så gott att det gjorde vi två–tre gånger i fjol och så måste det bli ett fint pepparkakshus förstås, ler Sonja.

Fira jul med Mandelmanns – traditioner och julklappstips

Hon gillar även att köpa och slå in julklappar. Något tiden ibland kan bli lite för knapp till…

– Jag får ofta handla i lite olika städer under turnéns gång eller så beställer jag från nätet. I vilket fall är det viktigt för mig att det blir bra, att alla får något som de önskar. Men också att vi talar om vikten av tacksamhet. Är ju även en perfektionist när det gäller att slå in paketen och att skriva rim på den. Det är något jag lägger tid och vikt vid.

Sonja har alltid haft en mycket positiv relation till julen.

– Jag har turen att få ha glada barndomsminnen därifrån – med trygga och roliga jular där vi umgåtts, ätit god mat och fått julklappar. Även om visst mått av stress och tjafs alltid förekommit också. Har alltid tyckt synd om ungar som av någon anledning inte längtar till julen – utan i stället mår dåligt, är rädda och oroliga och helst av allt vill ha den överstökad så fort som möjligt.

Njuter av ledigheten

Precis allt det hon aldrig vill att hennes egna barn ska behöva känna, med andra ord. Som mamma beskriver hon sig som pedagogisk, kärleksfull och ganska bestämd.

– Det mest betydelsefulla för mig är att få njuta av ledigheten med mina nära och kära efter en lång turné. Vi brukar fira med mina föräldrar och min systers familj.

När det gäller maken blev de ett par 2008 – och gifte sig alltså sex år senare.

Sonja Aldén står bredvid maken Jörgen som hon blev tillsammans med 2008.

Sonja Aldén och maken Jörgen har varit ett par sedan 2008.

Foto: Cecilia Liljeton/TT

De träffades när Sonja bestämt sig för att skaffa en personlig tränare. Han visade sig heta Jörgen Karlsson och även driva gymmet i fråga.

Först uppstod vänskap, som sedan utvecklades till något annat…

– Jag har ofta fått höra att jag gjorde en ”Vickan”, skrattar Sonja och tänker på Kronprinsessan Victoria – som ju träffade sin Prins Daniel på samma sätt.

Sonja Aldén föddes i London

Sonja är uppvuxen i Huddinge och har bott större delen av sitt liv i Stockholm – frånsett att hon föddes i St Albans, norr om London, och arbetade två år på Wallmans Salonger i Malmö.

– Jag föddes under en period när mina föräldrar arbetade i England. Men vi flyttade tillbaka till Sverige redan när jag var åtta månader så man kan inte påstå att jag minns så mycket av den tiden...

Mamma Estelle är annars från Ungern, medan pappa Ingemar är svensk. Estelle är konstnär och Ingemar konsult inom läkemedelsbranschen.

Båda föräldrarna spelade piano, mamman sjöng mycket och familjen lyssnade nästan jämt på musik hemma. Sonja började tidigt att sjunga och uppträda.

Se också: Fem snabba med skådespelaren Gustaf Skarsgård:

5 snabba med skådespelaren Gustaf Skarsgård
0:41

Efter reklamen: 5 snabba med skådespelaren Gustaf Skarsgård

(0:41)

Slå på ljud

Efter att ha gått i Adolf Fredriks musikklasser bestämde sig Sonja först för att studera ekonomi på gymnasiet. Men längtan till musiken blev för stor och efter två år ångrade hon sig, sökte till Södra Latins yrkesmusikerlinje och kom in. Då fanns inget att tveka på och hon började om gymnasiet från början.

Sonja föredrar att skriva och framföra sina egna låtar, gärna personliga sådana med en speciell innebörd. Låten Du är allt skrev hon till en av sina bästa vänners bröllop 2003.

Den tyckte Shirley Clamp var så fin att hon ville ta med på sitt debutalbum. Och det gjorde även Sonja själv, då hon släppte första skivan Till Dig.

Slog igenom med För att du finns

Men det var För att du finns som blev hennes stora genombrott 2007. Den placerade sig sexa i finalen av Melodifestivalen – och låg sedan etta på Svensktoppen i hela 26 veckor i rad. Albumet sålde guld och hon vann ”Rockbjörnen” i kategorin ”Årets Kvinnliga Artist”.

Sonja Aldén framför För att du finns på Melodifestivalen 2007.

Sonja Aldén tävlade med låten För att du finns i Melodifestivalen 2007. Hon kom sexa i tävlingen.

Foto: Karin Törnblom/TT

– Jag skrev För att du finns tillsammans med Bobby Ljunggren och vi har gjort många låtar tillsammans genom åren. Både till mig och till andra. Ofta brukar jag åka i väg några dagar, exempelvis en helg, och skriva. Antingen själv eller ihop med någon annan. Då får jag en helt annan ro än om jag skulle sitta hemma.

Men det gäller att inte sätta för mycket press på sig själv i produktiviteten…

Sju snabba frågor om julen till Sonja Aldén

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… baka pepparkakor och lussekatter?

– Jag tycker att det är roligt att baka och är hyfsat bra på det också, om jag får säga det själv, haha. Om jag hade gjort pepparkaksdegen från scratch också hade det blivit en tia. Men det får bli en nia, då vi ändå brukar dekorera pepparkakor och pepparkakshus med stor omsorg.

… hitta rätt julklappar?

– En sjua. Jag är bra på att ta reda på vad alla vill ha, men ibland är jag lite sent ute och få göra snabbare köp. Beror ju mycket på att jag ofta turnerar hela december.

… slå in julklappar?

– Jag har faktiskt jobbat i en inredningsbutik och fått lära mig att slå in snyggt. Dessutom är det något jag gillar och är väldigt noggrann. Har en stor låda fylld av olika papper och snören. Min man brukar be mig snällt att slå in åt honom också, haha. En tia.

… skriva julrim på klapparna?

– Det har jag fått från min pappa att alltid göra. Och det ska inte vara vilket som helst, utan fyndigt, roligt och inte avslöja för mycket. Blir en tia igen.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– Där har jag avancerat på senare år, kanske ända till en sjua. Tidigare blev det mycket stress och har hänt att jag slagit in de sista julklapparna på julaftonens morgon…

… griljera skinkan?

– Det brukar min man Jörgen sköta – och han gör det så bra att det blir en nia. Mer dekor hade gett en tia. Men jag är inte så förtjust i skinka, brukar sällan äta det från julbordet.

… agera jultomte?

– Som tomtemor hade jag säkert varit en trevlig åtta. Men jultomten ska nog helst ageras av en man. Vi anlitade en firma en gång som skickade en ung tjej som tomte. Då blev vi lite lätt besvikna. Barnen hörde direkt på hennes röst att det inte kunde vara tomten…

– Det kan bli tre rader eller tre hela låtar… eller tre låtar kanske vore att ta i, haha. Men jag är glad om det blir en hel text på dessa dagar. Det är viktigt att inte tänka för mycket om det inte riktigt lossnar, utan ha tålamod och tillit. Annars blir det lätt som när man vet att man måste somna, men inte gör det och börjar stressa över det, vilket såklart ger motsatt effekt.

Sonja Aldén i Att angöra en brygga

Nästa år blir det inte bara sånguppträdanden för Sonja – utan även teater.

– Jag har alltid tyckt om att agera och hade teater som tillval på gymnasiet. Men jag har inte praktiserat det så mycket efteråt genom åren, i alla fall inte i offentliga sammanhang. Därför ska det bli jättekul att göra Monica Zetterlunds roll i Hasse och Tages klassiska film ”Att angöra en brygga” – som vi ska spela på Djurgården vid Galärparken i Stockholm nästa sommar. Vi kommer att ha en levande orkester och publiken får sitta med flytvästar på en ponton ute i vattnet.

I slutet av den pågående turnén fyller Sonja år, närmare bestämt 44 år den 20 december.

– Förra året vaknade jag för en gångs skulle hemma i min egen säng på födelsedagen, vilket var väldigt mysigt. Annars brukar jag nästan alltid vara i väg någonstans då. Vi spelar i Borås den kvällen, så vi får ta hemmafirandet en annan dag. Jag gillar att fira, även min egen födelsedag. Man får ju vara glad över förmånen att få bli äldre, säger Sonja Aldén.