Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Stina Dabrowski försvann från tv-rutan – det gör hon idag

05 feb, 2022 
Jessica Rådne
Fotograftt
stina dabrowski
90-talets stora intervjudrottning Stina Dabrowski försvann från tv-rutan och offentligheten. Så lever hon idag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Journalisten Stina Dabrowski, 71, slog igenom som programledare för SVT:s Nöjesmaskinen år 1982. Stina ledde programmet tillsammans med Sven Melander under fyra säsonger innan hon tog sin an nästa stora uppdrag på samma kanal, aktualitetsprogrammet 20:00. Sedan följde det egna intervjuprogrammet Dabrowski för vilket hon tilldelades Aftonbladets tv-pris 1991.

Se också: 5 kontroversiella omslag genom årenBrand logo
Se också: 5 kontroversiella omslag genom åren

Stina har även lett Stina om, ett format i vilket hon intervjuat världskändisar som Dolly Parton, Hilary Clinton, Nelson Mandela, Margret Tatcher och Madonna, för att nämna några. Men:

– Som kvinna får man inte bli så gammal på tv, menade Stina i Aftonbladet 2013.

stina dabrowski och sven melander
Stina Dabrowski och Sven Melander i Nöjesmaskinen 1983.

Inför sin 70-årsdag meddelade Stina att hon aldrig tänker intervjua någon någonsin igen. Detta gör hon istället!

Levde i bonusfamilj med sex barn

kjell och stina dabrowski
Stina och maken Kjell Dabrowski har gift sig två gånger.

År 1988 gifte sig Stina med radio- och tv-producenten Kjell Dabrowski… för första gången. Paret höll ihop fram till 1996 då de tog ut skilsmässa. Vid det laget hade de hunnit bli föräldrar till tvillingarna Sigge och Ewa, 34. Familjen bestod även av Stinas dotter Moa, 47, och son Ivan 46, från ett tidigare förhållande, samt Kjells barn Rebecka, 48, och Sebastian, 36.

Annons

– Vi var ganska koleriska med varandra förut och kunde rusa iväg eller till och med separera i ren ilska över någon bagatell. Nu lugnar vi ned oss och säger förlåt. Det tog typ 40 år att lära sig, har Stina tidigare förklarat i en intervju med Göteborgs-Posten.

Separerad och omgift med maken Kjell

Paret gifte dock om sig 2008 och har hållit ihop sedan dess. I en intervju med Aftonbladet från 2010 beskriver Stina skilsmässan som ”mitt livs största misstag”.

– Jag tillhör absolut inte dem som säger att de inte ångrar någonting. Jag ångrar väldigt mycket, privat är det skilsmässan jag ångrar mest, sa hon då.

stina dabrowski med hund
Stina Dabrowski njuter av pensionärsliv och hundpromenader.

Idag är Stina Dabrowski en glad pensionär som njuter av alla de hobbies som tidigare inte hunnits med, så som skogspromenader med hunden Sally, trädgårdsarbete och bakning.

Annons

– Jag tycker att jag lever den bästa tiden i livet just nu, pensionärstillvaron är klart underskattad. Man får göra precis som man vill och man gör bara det som är lustfyllt. Jag kan inte nog säga hur mycket jag njuter av att aldrig ha bråttom eller en tid att passa, konstaterar Stina för Aftonbladet 2020.

Stina Dabrowski om att få barnbarn

Ett av de stora intressen nu mer är att passa barnbarn. Stina menar att hon har mer ro till att vara med dem än hon hade till de egna barnen när de var små.

– Jag är mer närvarande med dem än jag var med mina barn. Som ung ska man manifestera sig i världen, göra avtryck. Sedan kommer barnen som kräver något helt annat av en. Jag ville nog alltid vara hemmafru men kunde inte, jag var för rastlös och hade för mycket äventyrsgener, säger Stina till Göteborgs-Posten.

Källa: Aftonbladet 2013, Aftonbladet 2020, Göteborgs-Posten, Expressen, Svensk Dam

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons