Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Vännernas starka ord efter Sven-Bertil Taubes död

14 nov, 2022 
Sven-Bertil Taube lämnade jordelivet i fredags vid 87 års ålder.
Under helgen är det många kollegor och vänner, som uttryckt sin sorg och hyllat artistens enorma arv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i lördags, den 12 november, som kultursverige stannade efter att ännu en musiklegend gått ur tiden: viskungen Sven-Bertil Taube.

Se också: Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Se också: Kändisar som lämnat oss 2022

Sven-Bertil lämnade jordelivet vid 87 års ålder under fredagen. Nyhetsbyrån TT var först med att rapportera dödsbeskedet.

– Åldern har tagit ut sin rätt, sade hans manager Anders Ramstedt till sajten.

Under helgen är det många kollegor och vänner som berörts av nyheten. Många har valt att hylla hans storhet och arv offentligt med en sista varm hälsning.

Sven-Bertil Taubes långa och betydelsefulla karriär

Sven-Bertil Taube, son till Astri och Evert Taube, föddes in i en musikalisk familj på 30-talet.

På 50-talet kom första skivan Swedish folk songs & ballads och nästkommande årtionde kom hans uppmärksammade nytolkningar av Bellman. Även skivan med faderns visor släpptes omkring den här tiden.

Annons

Han hade en imponerande karriär som både artist och skådespelare. Ett arv som underhållare som spände över hela sju decennier.

Trots en vacklande hälsa var han aktiv som artist in i det sista. År 2021 kom sista albumet Sånger ur havet. Många minns säkert också hans medverkan i TV4:s populära tv-program Så mycket bättre år 2015.

Större delen av det vuxna livet levde han i London, Storbritannien. Det var också i den här staden som han tog de sista andetagen.

Vännernas starka ord efter Sven-Bertil Taubes död

Efter det tragiska dödsbeskedet var det många branschkollegor och vänner som ville hylla Svent-Bertils livsgärning. Hans bidrag och betydelse för den svenska musikkulturen nämns i hög utsträckning, men det finns även många vittnesmål som lyfter hans personliga egenskaper.

Ann Zacharias

Tidigare hustrun Ann Zacharias, som även är mamma till dottern Sasha, beskrev honom så här i en kommentar till Aftonbladet:

– Sven-Bertil var en fantastisk artist och liksom sin pappa jobbade han hårt. Han var en arbetshäst. När vi träffades så var det svåra tider, men så är det för konstnärer, sade hon till tidningen. Hon fortsatte:

Annons

– Sven-Bertil var en stor kärlek och det är så jag minns honom.

Björn Ulvaeus

Musikern och textförfattaren Björn Ulvaeus minns honom som en ödmjuk storhet.

– Han har betytt så oerhört mycket för svensk viskonst. Mycket mer än han själv förstod, han var väldigt blygsam, sade Björn till DN.

Niklas Strömstedt

Artistkollegan Niklas Strömstedt uttrycker sin saknad efter vännen på sociala medier.

”Historierna, språket och ditt alldeles egna sätt att formulera dig kring både smått och stort. Vänlig och nyfiken, humoristisk och snabb i tanke och replik. Du kommer alltid att vara saknad. Segla fint! Vi ses längre fram Sven-Bertil!”, skrev Strömstedt på Twitter.

Carola Häggkvist

”Tårarna rinner. Men du kämpade länge och kommer alltid att finnas med oss! Din elegans saknade motstycke och din konstform likaså”, skrev Carola i ett inlägg på Instagram.

Rickard Hobert

Filmregissören Richard Hobert, vittnar om artistens känslomässiga dualitet; både ljus och mörker.

Annons

– Han har levt ett oerhört rikt och äventyrligt liv på många sätt. Men som kamrat på filminspelningar så var han en ek, stadig och med djupa rötter, förklarade han för SVT. Han fortsatte:

– Han hade sina mörker men han belastade ingen annan med det. Det var underbart att arbeta med honom. Sven-Bertil var en skådespelare av den ytterst generösa stammen som alltid gav lika mycket oavsett om han var i bild eller inte. Han stöttade sina skådespelarkollegor.

Carl XVI Gustaf

Svenska kungahuset, kung Carl XVI Gustaf, lät även han meddela sin sorg i ett inlägg på sociala medier, via hovets Instagram:

”Med Sven-Bertil Taubes bortgång har Sverige mist en stor och folkkär kulturpersonlighet. Han hade en ovanlig närvaro i sina framträdanden, vilket bidrog till att han nådde fram till och fann en plats i hjärtat hos många generationer av svenskar. Min familj och jag sänder våra kondoleanser till Sven-Bertil Taubes närstående”, skrev han.

Annons