Svenska Hollywoodfrun Maria Montazamis bästa kärlekstips

Maria Montazami: Jag och Kamran har tummat på en sak.
Maria Montazami från tv-serien Svenska Hollywoodfruar är älskad av fansen för sitt varma, generösa sätt. Här berättar hon om familjelivet och om kärleken till Kamran!

Maria Montazami om äktenskapet: Jag och Kamran har tummat på en sak…

Solen slösar generöst med sina strålar över den vackra trädgården, även om Maria Montazami, 51, säger att det inte alls är samma blomsterprakt nu som förra sommaren. Hemmet ligger i Orange County, Kalifornien, högt beläget i ett fint villaområde omringat av murar, en så kallad gated community. För att komma in i bostadsområdet måste besökaren bli insläppt av en vakt.

– Förut släppte vakterna in folk lite hur som helst och det hände att en del fans dök upp oanmälda. En kväll när Kamran satt ute i pyjamasbyxorna och såg på tv och jag hade somnat i soffan så knackade det plötsligt på fönstret. Fyra fnittrande tjejer stod och kikade in hos oss, berättar Maria som älskar att träffa sina fans, men gärna under lite mer kontrollerade former.

En gång i månaden anordnar hon fikaträffar på ett närbeläget Starbuckskafé och hon säger aldrig nej till att bli fotograferad. Dessutom skickar hon videohälsningar efter önskemål till allt ifrån brudpar till hockeylag. Sedan flera år tillbaka har Maria en svensk assistent, Anna Wesselink, 28, som hjälper henne med allt från tekniken till att välja kläder.

Tv-serien Svenska Hollywoodfruar, fr v Elena Belle, Åsa Vesterlund, Maria Montazami, Gunilla Persson och Sofie Prydz.

Tv-serien Svenska Hollywoodfruar, fr v Elena Belle, Åsa Vesterlund, Maria Montazami, Gunilla Persson och Sofie Prydz.

Svenska Hollywoodfruar säsong 10

För dagen har Maria klätt sig i en blommig långklänning och spetsprydda, högklackade pumps. När hon sveper in i köket känns det precis som att hamna mitt i programmet Svenska Hollywoodfruar. Vovvarna Molly och Copper finns ständigt vid hennes sida. Vi känner igen miljöerna, Marias sätt att prata och vara, och ja – hon är precis lika trevlig som hon verkar vara i tv!

– Jag tycker att programmet gör mig rättvisa, jag är ju så här. Pratar långsamt och är spontan och generös. Jag skulle kunna ge bort vad som helst till vem som helst. Nu äger vi flera fastigheter och vi har åtta bilar, men jag har också varit student som levt på snabbmakaroner och rivost en gång i tiden. Jag vet hur det är att ha lite pengar, säger Maria.

Hon gör sin tionde säsong i programmet Svenska Hollywoodfruar och är den enda av fruarna som har varit med från första början.

– Det är fortfarande jättekul och jag har inga planer på att hoppa av. Jag har lika roligt nu som i början och jag och tv-teamet har blivit riktigt bra kompisar.

Genom säsongerna har tittarna fått följa Marias familj från barnaåren fram till dagens datum, då alla barnen flugit ur boet. Trots att Sara, 26, Hanna, 23, Emma, 19, och Nicholas, 18, inte längre bor hemma hälsar de gärna på hos sina föräldrar och familjen är ett tajt team.

– Jag och Kamran har ju aldrig haft någon släkt i närheten, vi har bara haft varandra och barnen. Det tror jag har stärkt oss som familj, säger Maria.

Maria Montazami framför ett porträtt av hela familjen.

Maken Kamran och barnen Sara, 26, Hanna, 23, Emma, 19, och Nicholas, 18, betyder allt för hemkära Maria.

Lanserar Montazami Brand

När Allers är på besök är alla fyra barnen hemma på lov och en efter en kommer de ner från övervåningen för att heja lite snabbt. Hanna och Sara, som tillsammans med mamma Maria nyligen lanserade klädmärket Montazami Brand, är på väg ut för att ta outfitbilder till webbutik och Instagramkonton.

Maria nickar mot tjejerna, ger några uppmuntrande kommentarer och säger att hon älskar att ha barnen omkring sig.

– Hanna och Sara delar lägenhet i Santa Monica. Jag gillar att skämma bort dem med god mat när de kommer hem, säger Maria och berättar att lägenheterna i Los Angeles-området är jättedyra – döttrarnas hyra ligger på runt 30 000 kronor i månaden, så de behöver lite sponsring hemifrån.

Sonen Nicholas pluggar på college och har tidigare siktat på att bli läkare precis som sin farfar, men har nu börjat vela om yrkesvalet. Emma, som vill bli veterinär och går på college, har precis bytt till en skola närmare hemmet och det är en lättnad för Maria och Kamran. Nu slipper dottern ligga ute på vägarna med sin bil.

– Emma hade så mycket hemlängtan när hon pluggade i Arizona att hon körde de många milen hem väldigt ofta, och hon har varit med om bilolyckor och fått flera böter.

Maria sänker rösten lite och tillägger:

– Den senaste boten har vi inte berättat något om för Kamran ännu, Emma har precis varit och betalat den.

Hon säger att barnen vet att deras föräldrar alltid står bakom dem vad som än händer, men att det är viktigt att de är ärliga.

– Har de ställt till med något dumt får de lov att ta den där halvtimmen när vi är jättearga och stå för vad de gjort.

Maria bjuder på hembakat fika och kaffe när hon berättar om sin uppväxt i Västerås och Skåne.

– Jag kan prata skånska! Men det var i Västerås som jag upplevde ungdomen, då man var ute och dansade och så där. Vi åkte också ofta till mormor och morfar i Hälsingland. De var mycket enkla och snälla människor och jag älskade att vara hos dem, säger Maria och berättar att hon och systern Catharina, 48, i många år fostrades av enbart mamma Anita, 72.

När mamman träffade en ny man, som så småningom blev pappa till lillebror Christian, 29, valde Maria att flytta hemifrån.

– Det blev så rörigt och jag gillar att ha lugn och ro. Så jag skaffade ett litet krypin där jag inredde och möblerade med det lilla jag hade – jag har alltid älskat inredning! Jag jobbade extra vid sidan om skolan, gjorde bland annat räkmackor på en bensinmack och jobbade som bingoutropare. Jag fick räkna varje öre för att få ekonomin att gå ihop, säger Maria och berättar att hon inom sig alltid burit på en dröm om att få leva som i tv-serien Lilla huset på prärien, att själv få en sådan familj.

– Och det har jag ju nu, men Kamran spelar inte banjo, haha.

Maria Montazami var au pair i Los Angeles

Det var syrran Catharina som åkte till Los Angeles som utbytesstudent först, och när Maria hälsade på henne blev hon också sugen på att flytta till Amerika. Hon skaffade sig jobb som au pair i Kalifornien och skrev ”Nu åker jag till USA för att bli rik” på en lapp till sin mamma.

– Men det dröjde inte länge förrän jag upptäckte att familjen jag bodde hos höll på med något fuffens, och när jag förstod att det rörde sig om knarkhandel sa jag upp mig på en gång. Jag gillar inte konstigheter och skumraskaffärer. Jag är rädd för sådant. Jag glömmer aldrig när mamman och pappan bråkade och mamman sprutade ner pappans fina kostym med en senapsflaska.

Maria skakar på huvudet och berättar att familjens äldste son, pojken hon brukade skjutsa till skolan, många år senare blev mördad i samband med knarkaffärer.

– Jag kontaktade mamman för att beklaga förlusten, men annars undviker jag att blanda mig med konstiga människor. Drogpersoner är oberäkneliga och det jag är mest rädd för av allt är att bli mördad. Att dö utan att vara förberedd på det och utan mina nära och kära omkring mig, utan att hinna säga hej då.

Maria och Kamran träffades i samband med en jobbintervju.

Maria och Kamran träffades i samband med en jobbintervju.

Så mötte Maria Montazami Kamran

Trots det abrupta avslutet på au-pairjobbet ledde händelserna henne rakt i armarna på Kamran. Men de där armarna var nog så håriga för hennes smak.

– Haha, Kamran intervjuade mig för ett servitrisjobb på en restaurang, han var chef där då. Det enda jag kunde tänka på var hans håriga armar och händer. Men det där var före laserns tid. Nu är hårigheten åtgärdad, skrattar Maria och konstaterar att kärleken trots allt övervann allt hår.

Ganska snabbt började hon och Kamran, som kommit ensam till USA från Iran redan som 16-åring, att dejta. När Kamran startade en mäklarfirma som snabbt blev framgångsrik fick Maria jobb som mäklarassistent.

– Men det var inte jättekul att jobba så nära varandra, så jag tog en egen mäklarexamen. Men nej, jag hann aldrig börja jobba förrän jag blev gravid med Sara och – oss emellan – så var det jätteskönt, säger Maria med glimten i ögat och berättar att amerikaner sällan skaffar barn före giftermålet.

Själva hann hon och Kamran få Sara innan de gav sig iväg till Las Vegas för att vigas.

– Länge ljög jag för Sara att hon föddes efter att vi gifte oss, skrattar Maria som i många år var hemmafru, något som hon är stolt över.

Superkändis i Sverige – okänd i USA

– Jag har tillbringat många dagar i barnens klasser, jag jobbade som volontär. Men jag var en rätt omogen mamma de där första åren. Om någon ens var det minsta dum mot mina barn vaknade lejonmamman i mig. Det behövdes verkligen inte mycket… Alla våra barn har spelat fotboll och jag minns våra råd till barnen: ”Skit i att passa bollen, skjut bara i mål!”, säger Maria och himlar med ögonen åt minnet.

Med tiden blev Maria Kamrans stylist. Hon piffade till hus som skulle säljas och det var ungefär där hon var i livet när tv:s castingpersonal kontaktade henne. Resten är historia.

Maria Montazami med hundarna Molly och Copper.

Vovvarna Molly och Copper är jämt vid mattes sida.

I dag är Maria superkändis i Sverige, men helt okänd i USA. Hon är numera en driven affärskvinna som hunnit med att ta fram en egen väskkollektion, innan hon tillsammans med döttrarna lanserade klädmärket Montazami Brand. Hon har också tagit fram en egen servis och nu senast en doft, Montazami Brand White Label.

Eftersom det är Sverige som är marknaden blir jobbresorna många och långa. Med nio timmars tidsskillnad kan man anta att jetlagen blir rätt jobbig?

– Nej det är inte mycket som är problem för mig, jag är inte den som gnäller. ”I just suck it up”, säger Maria som tycker att det är viktigt att vara en snäll, positiv och omtänksam människa.

– Jag har med mig bra grundvärderingar från min uppväxt hemma i Sverige och har samtidigt anammat det bästa av amerikanernas sätt att vara.

Allers reporter Birgitta Lindvall Wiik mötte Maria Montazami i hennes prunkande trädgård i Orange County.

Allers reporter Birgitta Lindvall Wiik mötte Maria Montazami i hennes prunkande trädgård i Orange County.

Maria Montazamis bästa kärleksråd

Men allt är såklart inte en dans på rosor. Maria berättar att flera av deras vänner i grannskapet tvingats sälja sina hus och flytta efter den ekonomiska kraschen i USA för några år sedan. De spontana besöken har blivit färre.

På det privata planet säger Maria att hon och Kamran är dåliga på att hantera kriser, men de jobbar på det och håller regelbundna familjeråd för att prata om viktiga saker.

Maria berättar att hon och Kamran tummat på att aldrig skiljas och hennes råd för en hållbar kärlek är: skippa svartsjukan!

– När jag och Kamran var unga och kanske hade sett fram emot en rolig fest jättelänge, så kunde hela festen bli förstörd för att vi tjafsade och var svartsjuka. Mitt bästa tips är därför: lägg svartsjukan på hyllan så fort som möjligt. Det har jag sagt till Sara, som har en pojkvän i Australien som hon kan bli lite sur på.

Sara får över huvud taget ta emot många goda råd av sin mamma. De har en alldeles speciell relation och Maria säger skämtsamt att Kamran brukar fasa för när hon och Sara ”gaddar ihop sig”.

Medan solen fortsätter att lysa över Marias trädgård tar vi lite bilder innan det är dags att säga hej då. Maria och hennes assistent Anna laddar inför dagens fotosession. Bloggen ska också ha sitt och den här gången planerar duon att åka runt och fota trädgårdsdekorationer.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Birgitta Lindvall Wiik, TV3