Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

SVT-kollegorna i sorg efter Lotta Bouvin-Sundbergs bortgång: “Kommer sakna henne enormt”

02 maj, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Lotta Bouvin-Sundberg
Under måndagen gick Lotta Bouvin-Sundberg bort efter en tids sjukdom.
Hon var mycket uppskattad av både tittare och kollegor på SVT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Lotta Bouvin-Sundberg började på SVT redan 1993 då hon kom till kanalen som programledare för Rapports morgonsändningar. Genom åren har hon lett bland mycket annat Aktuellt och Gomorron Sverige.

Under måndagen meddelade hennes make Bosse Sundberg att hon gått ur tiden, något som bland annat Expressen rapporterade om.

“Idag på morgonen den 1 maj har vår älskade Lotta Bouvin-Sundberg somnat in. Vi har så fina minnen med dig. Nu räcker tårarna inte till”, skriver maken på Facebook enligt tidningen och fortsätter:

“Tack alla ni kärleksfulla för allt stöd under Lottas sjukdom”.

Lotta Bouvin-Sundberg och maken Pelle Sundberg.

“Alltid påläst, tydlig och välformulerad”

Charlotta Friborg är ansvarig utgivare för Aktuellt, och i ett uttalande på SVT.se berättar hon om Lotta Bouvin-Sundbergs betydelse.

Annons

– När man jobbade med Lotta Bouvin-Sundberg blev man involverad i ett ständigt pågående livfullt samtal om journalistik, samhällsfrågor och livet i stort, säger hon och fortsätter:

– Lotta har betytt oerhört mycket för SVT:s samhällsjournalistik. Alltid påläst, tydlig och välformulerad. Och genuint nyfiken på dem hon intervjuade, och det märkte man som tittare, säger Charlotta Friborg.

Även SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar Bouvin-Sundbergs bortgång.

– Lotta Bouvin-Sundberg var ett tryggt och klokt ankare, både på redaktionen och i rutan. Hon hade en stor bredd som programledare, skarpa utfrågningar var lika självklara som varma och inkännande intervjuer. Vi sörjer en modig och omtänksam kollega, outtröttligt passionerad för sitt yrke och journalistiken, säger hon.

Vännen: “Kommer sakna henne enormt”

En av Lotta Bouvin-Sunbergs närmaste kollegor var Cecilia Gralde. De lärde känna varandra för mer än två decennium sen när de båda jobbade på Rapport och Gomorron Sverige.

Annons

Till Expressen berättar hon om vänskapen till den framlidne programledaren, och att de träffades så sent som förra veckan.

– Vi pratade om allt från den jävla cancern, till vardagen. Och in i det sista så tittade hon på vårt program. Hon brukade säga att ”jag har blivit lite mindre kritisk, nu tycker jag att det mesta ni gör är så himla bra. Ni är fantastiska”. Hon var en väldigt aktiv person med mycket vänner, kontakter, kunskap, förslag, och full av liv in i det sista. Jag kommer sakna henne enormt, det kommer bli tomt. Men det känns också som att jag lärt mig så mycket av henne.

Lotta Bouvin-Sundberg blev 63 år.

Foto: TT

Annons