Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Systerns svåra sorg över Josefin Nilsson: "Försöker leva"

28 okt, 2020 
AvAINO OXBLOD
Josefin Nilsson med systern Marie Nilsson Lind
Josefin Nilsson med systern Marie Nilsson Lind 2002
Folkkära sångerskan Josefin Nilsson gick tragiskt bort i februari 2016. Systern Marie Nilsson Lind var på plats i huset, och har svårt att gå vidare från sin älskade systers död, berättar hon i Framgångspodden. – Det är så mycket känslor som pågår i mig och jag går fortfarande i terapi en gång i veckan, säger Marie Nilsson Lind.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det var den 29 februari 2016 som Josefin Nilsson hittades död i sitt hem på Gotland, bara 46 år gammal. Hon hittades av systern och bästa vännen Marie Nilsson Lind, som sovit i samma hus, och vaknat upp av att hunden betett sig konstigt. Hon gick då upp och fann systern livlös i sängen.

4,5 år har gått sedan Ainbusk-sångerskans tragiska bortgång, och Marie Nilsson Lind har både varit med i en dokumentär om Josefin Nilssons liv, och släppt en bok baserad på systerns brev och dagboksanteckningar, Josas bok.

Nu berättar Marie om den fortsatt konstanta sorgen i Alexander Pärleros podcast Framgångspodden, och menar att det var hennes man och vänner som fått henne att fortsätta orka leva.

– Först orkade jag inte ens tänka på att leva vidare. Men jag har många nära och kära, en fantastisk man och mycket i livet som pågår. Jag försöker leva, säger hon i podcasten.

Annons

Marie Nilsson Lind, som även hon sjöng i Ainbusk, får fortfarande psykologhjälp för att lära sig hantera alla sina känslor.

– Det är så mycket känslor som pågår i mig och jag går fortfarande i terapi en gång i veckan. Det är mycket hur jag ska hantera mitt eget driv, mina egna känslor och min egen sorg. Det pågår dagligen: Livet.

Hör Marie Nilsson om sorgen efter Josefin: ”Jag blev halv när hon inte fanns längre"Brand logo
Hör Marie Nilsson om sorgen efter Josefin: ”Jag blev halv när hon inte fanns längre"

Josefin Nilsson lyfte Marie Nilsson Lind från mörka tiden

58-åringen, som nu håller på att sätta upp en vinterföreställning i Domkyrkan på Gotland där hon bor, säger att det var hennes yngre syster som hjälpte henne ur mörka tider även som tonåring. Genom musikprojektet Ainbusk, som startade när Josefin Nilsson fortfarande var tonåring, kunde Marie Nilsson Lind känna sin systers kärlek för henne.

– När Josa växte ikapp och vi hittade det här med Ainbusk så lyfte hon mig på ett sätt som gjorde att jag började tycka om mig själv. Jag kunde inte älska mig själv, men jag fick känna att Josa älskade mig, säger hon till Expressen.

Annons