Tareq Taylor bröt nacken i otäck olycka: "Extremt tacksam"

Efter en kitesurfingolycka i helgen föll tv-kocken Tareq Taylor så olyckligt att han bröt nacken. Nu har han stelopererats och kommer troligtvis att bli helt återställd. "Jag har haft tur så in i helvete", säger han.
5 saker du inte visste om Tareq Taylor
Slå på ljud

Tv-kocken, kokboksförfattaren och SVT-profilen Tareq Taylor är en van kitesurfare. I 16 år har han hållit på med sin hobby, men i helgen hade det kunnat bli sista gången. Dagen, som började så bra, slutade i ett otäckt fall.

– Det var en fantastisk dag. Det var platt vatten och en riktig, riktigt fin dag. Jag hittade ett område med bra vind och sen så drog jag på ordentligt och laddade för ett jättehopp, säger Tareq Taylor som under torsdagen precis blivit utskriven från sjukhuset i Lund.

Tareq Taylor bröt nacken efter en kitesurfingolycka augusti 2019

Tareq Taylor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Mitt i hoppet går något fel och Tareq Taylor förlorar kontrollen över sin drake, det vill säga det segel som drar surfbrädan med vindens hjälp. Han faller baklänges.

– Jag ser inte vattnet, jag ser inte var draken är. Jag hinner tänka att det här kommer att gå snett och att det kommer göra ont som fan.

Tareq Taylor: ”Jag är ju en envis gubbe”

Tv-kocken dras med draken ner i vattnet och landar på rygg. Vattnet är bara 25 centimeter djupt och huvudet är det första som slår i.

– Det svartnar framför ögonen och jag förlorar medvetandet i någon sekund. När det ljusnar känner jag att mina armar inte lyder mig. Men sakta kommer känslan tillbaka och jag kopplar loss mig från säkerhetsanordningen så att inte draken ska dra iväg med mig igen.

Han får hjälp av en annan kitesurfare att ta sig in till stranden. Väl där packar han ihop sina grejer och cyklar hemåt. Efter en dusch lägger han sig i soffan och berättar för sin fru att han åkt på en ordentlig smäll och att han inte riktigt känner igen smärtan han upplever.

– Min fru sa att nu ringer du 1177. Jag är ju en envis gubbe som vill klara mig själv, men jag ringde sen i alla fall. Och där sa de att jag borde åka in akut med tanke på mina symptom.

Tareq Taylor fick ringa 112 som snabbt skickade ambulans för transport in till sjukhuset i Lund. Efter en skiktröntgen kunde läkaren konstatera att han brutit nacken. Mer specifikt hade benflisor från den femte kotan slitits loss. Tareq Taylor fick instruktioner om att ligga stilla i sin säng och inte vrida på huvudet. Några dagar senare opererades en titanplatta in och det är numera stelopererat mellan kota fem och sex.

Kunde ha blivit förlamad

Han konstaterar att han har haft tur i oturen och att det hela hade kunnat sluta betydligt värre.

– Jag har sett röntgenplåtarna och förstått att det hängde på några millimeter mellan att bli helt återställd och att helt tappa känseln i armar och ben. Jag har haft tur så in i helvete. Jag är en av de få procenten som tar sig igenom detta utan några men.

Insikten att han lika gärna kunde ha blivit förlamad gör att han känner sig enormt lyckligt lottad, säger han.

– Jag är extremt tacksam, jag tänker på det hela tiden och säger det högt säkert 20 gånger om dagen. Jag tar det inte för givet, för jag vet att andra som råkar ut för det här inte är i närheten av den här turen.

Berömmer vårdpersonalen

Tv-kocken vill också rikta ett stort tack till vårdpersonalen som hjälpte honom efter olyckan.

– Det var ett helt fantastiskt vårdteam. Hade inte varit för dem hade jag inte haft de här möjligheterna till ett framtida liv.

De kommande sex veckorna får han inte köra bil, göra tunga lyft eller ägna sig åt hushållssysslor. Det är vila som gäller och först om ungefär ett halvår kommer han att ha återfått all styrka. Men sluta kitesurfa, det har han inga planer på att göra.

– Fast jag surfar nog inte mer det här året. Det får bli nästa år, säger han.

Foto: TT/Instagram