Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

The Rockin Pots - kören som rör om i grytan

07 jun, 2022 
Louise Werner
The Rockin pots
I integrationskören The Rockin Pots är alla välkomna, sedan 2015 har kören spridit glädje bland både medlemmar och åhörare.
I integrationskören The Rockin Pots är alla välkomna. Sedan 2015 rockar körmedlemmar från hela världen loss tillsammans med svenska kändisar och på köpet har medlemmarna blivit både friskare och fått mer glädje i sina liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Talesättet ”ju fler kockar, desto sämre soppa” har vi alla hört. Det stämmer inte när det kommer till The Rockin Pots. Här ger kockar från världens alla hörn en både smakrik och rockig soppa.

Jonas Hagström och hans fru Rosmari startade kören i januari 2015 på flyktingförläggningen Grytan utanför Östersund.

Vad de inte visste då var hur stort projektet skulle komma att bli. Nu finns kören i fyra svenska städer och bara i Östersund har den över 70 medlemmar.

– Vi gjorde det för att vi ville bidra med en meningsfull aktivitet och friskvård för de boende på förläggningen, säger Jonas.

jonas rosmari
Jonas Hagström och Rosmari grundade kören 2015.

Edvard sådde fröet

Edvard från Uganda bodde på flyktingförläggningen Grytan och började under 2014 som praktikant på Jonas och Rosmaris musikskola som de sedan många år tillbaka driver i Östersund. Edvard blev en bra vän och en stor resurs för företaget.

Annons

Det var tack vare Edvard som Jonas och Rosmari åkte ut till flyktingförläggningen och insåg att det bodde 500 personer där, som alla hade olika bakgrund och historier, och som alla behövde en meningsfull fritid och ville försöka komma in i det svenska samhället. Det blev startskottet till vad som kom att bli glädjefyllda stunder för många människor i kören.

Kören är ett positivt inslag i mångas liv

– Man blir gladare och friskare av sång, det har visat sig många gånger, säger Jonas.

Han berättar att en man i kören till och med slutat med antidepressiva och att många av körmedlemmarna själva tycker att de har blivit gladare av att vara med.

– Vi märkte snabbt att folk började le mer och längta till nästa vecka när de skulle komma tillbaka och det var ett så positivt inslag i mångas liv, säger Jonas.

jeanett
Jeanett Kahindo (längst till höger), är väldigt glad att kunna sjunga med kören.

En körmedlem som vittnar om det är Jeanett Kahindo.

Hon är född i Kongo, men har bott i Uganda större delen av sitt liv. Hon har varit med i kören sedan hon kom till Sverige förra året tillsammans med delar av sin familj.

Annons

För henne betyder det otroligt mycket att kunna träffas med andra i samma situation.

– Att sjunga tillsammans gör mig glad, men också lite ledsen, för det påminner mig om hur det är att leva som flykting och hela tiden börja om på nya ställen, säger hon.

Se också: 6 saker du vill veta om Anna BrolinBrand logo
Se också: 6 saker du vill veta om Anna Brolin

Jeanett berättar att det bästa minnet hon har från tiden med kören är när hela kören åkte till Stockholm i buss för att vara med och sjunga på Tomas Ledins 70-årsdag i vintras.

– Det var otroligt fint att få dela den upplevelsen med kören, säger hon.

Annons

Dessutom har hon fått flera nya vänner genom kören och det har varit mycket positivt för henne.

Att kören fick just namnet ”The Rockin Pots” som ju på svenska blir ”De rockande grytorna” säger Jonas beror på att kören startades just i förläggningen med namnet Grythyttan.

– Namnet känns väldigt passande just på grund av det och dessutom säger det ju något om själva kören, säger han.

Medlemmarna är ju just rockiga, modiga och härliga människor tycker han.

Tomas Ledin förändrade körens historia

– Länge hade vi funderat vi över vilket språk som vi skulle sjunga på i kören, säger Jonas.

Han berättar att svenska ju egentligen var det enda språket som många inte kunde i kören. Men just därför skulle det visa sig bli extra bra. De valde att sjunga låtar med den folkkära svenska artisten Tomas Ledin.

– Den första låten blev Vi är på gång.

Annons

Jonas berättar att en man i kören hade telefonnumret till Tomas Ledin och körledaren ringde upp honom för att höra om de kunde få sjunga med honom.

– Han sa ja!

Plötsligt skulle kören stå på scenen inför 20 000 personer. Det var sommaren 2015 som det första uppträdandet med Tomas Ledin gjordes. Sedan har det blivit flera.

– Vi har sjungit med Ledin i Globen två gånger de senaste åren. Nu senast på hans 70 års kalas i februari, säger Jonas.

Förutfattade meningar har suddats ut

Att resa tillsammans gör väldigt mycket för sammanhållningen i kören.

– Det blir liksom en annan grej när man sitter i en buss i många timmar ihop och många har fått vänner för livet, säger han.

Kören öppnar upp livet och man lär sig en massa av varandra.

– Det är verkligen ett tvåvägsutbyte, där alla hjälper varandra, säger Jonas.

Annons

Många vill engagera sig, men vet inte riktigt hur de ska göra. Kören har blivit ett sätt för människor att bidra och förutfattade meningar har suddats ut, berättar Jonas.

Folk umgås över gränserna. Under fikat i kören uppstår nätverk. Vissa har hittat jobb genom kören.

– Det är så mycket glädje och positivt på en gång, säger Jonas.

Varje vecka tränar kören inne i Östersund och den senaste tiden har de tränat mycket. Den 4 juni höll kören nämligen en stor konsert på Oscars teatern i Stockholm.

Föreställningen Vi är vårt land samlade över 180 personer från alla fyra körerna på scenen.

– Det blev en fantastisk show, där jag delade med sig av historien bakom kören och även berättelser och hjärtgripande historier från körmedlemmar delades med publiken, berättar Jonas.

Konsert
Amena Alsameai och körerna i The Rockin Pots med låten En stund på jorden.

Gästartister för kvällen var bland annat Tomas Ledin, Albin Lee Meldau och Amena Alsameai, som framförde låtar tillsammans med körerna. Tomas Ledin sjöng Vi är på gång, Albin Lee Meldau framförde Jag hade en gång en båt och Amena Alsameai sjöng En stund på jorden.

Annons

Gnistan tänder eldar

Förutom kören är Jonas också engagerad i projektet med fonden Gnistan. Genom fonden kan privatpersoner och företag som vill göra något för att skapa möten mellan svenskar och nyanlända flyktingar få pengar till olika projekt.

– Hittills har vi gett bort 750 000 kronor till ca 70 eldsjälar som i sin tur har skapat möten med 7500 deltagare i landet, säger Jonas.

Tomas Ledin har också bidragit med en stor del av inkomsterna från sitt 70-årskalas till fonden.

– Det kan vara allt från att vandra i naturen, till att plocka svamp eller lära sig Taekwando. Så länge det så att säga rör om i grytan och skapar möten som annars inte skulle ägt rum, säger Jonas.

Svenska Postkodstiftelsen

Är en ideell organisation som årligen får dela på Svenska Postkodlotteriets överskott och därmed kan stödja projekt som främjar en positiv samhällsutveckling eller söker långsiktiga lösningar på globala utmaningar.

Gav vid The Rockin Pots uppstart år 2015 ett litet stöd till kören genom det som då kallades Kulturstiftelsen. Från år 2018 till maj 2022 fick projektet ”The Rockin Pots” 2 430 000 kronor av Svenska Postkodstiftelsen.

Tack vare projektet finns integrationskörer nu i Stockholm, Norrköping, Göteborg och Sundsvall.

Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet genererat mer än 13 miljarder kronor till ideella organisationer.

Annons