Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tomas Ledin om musiken och filmen ”En del av mitt hjärta”

11 dec, 2019 
Amanda Taawo
Porträtt av Tomas Ledin som just nu är aktuell med filmen En del av mitt hjärta.
Att den blyga Tomas Ledin, som kände sig obekväm på scenen, skulle bli artist kändes kanske inte självklart. Men i 50 år har han producerat hit efter hit och blivit en av våra mest folkkära sångare. Nu blir hans låtar musikalfilm!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Han vet att det är en klyscha men han säger det ändå:

– Jag får nästan nypa mig i armen.

Artisten Tomas Ledin, 67, döljer inte alls att han är mäkta stolt att delar av hans låtskatt nu blivit den romantiska musikalfilmen En del av mitt hjärta.

Det är en påkostad film, med svenska mått mätt och förmodligen var det inte det Tomas Ledin hade i tankarna när han började sin karriär på 70-talet.

Tomas Ledin tävlar i Melodifestivalen 1978.
Tomas har varit med i Melodifestivalen flera gånger. Bilden är från 1978 då han tävlade med Mademoiselle. 1980 vann han med låten Just nu.

Då var han en ganska blyg viol med rockdrömmar men livrädd att stå på scen och möta en publik.

”Trivdes inte på scenen”

När jag började som artist var det lite vingligt. Jag trivdes inte på scenen till exempel

– När jag började som artist var det lite vingligt. Jag trivdes inte på scenen till exempel. Jag kände mig väldigt obekväm och bortkommen, hade svårt att titta publiken i ögonen. Så till den grad att det var musiker i mitt band som sa till mig "nu får du skärpa dig, det är ju du som är artisten för sjutton. Säg något mellan låtarna, titta på publiken."

Annons

Han tog kritiken på allvar:

– Jag började gå på konserter och titta på hur andra artister gjorde. Det fanns ju ingen skola egentligen för pop- och rocksångare, i alla fall inte på den tiden. Jag gick på väldigt, väldigt många konserter. Och tittade metodiskt på hur gör den där artisten för att skapa kontakt med publiken, hur bygger de sin föreställning och konserten.

Han tittade på dramaturgin, hur banden jobbade med snabba och lugna låtar. Det fick han stor nytta av, säger han.

– Så från att tycka att det var jobbigt att gå upp på scenen är det nu tvärtom. I dag är det min livsluft att stå på scenen, jag älskar det, är en cirkushäst.

Så skapade Tomas Ledin låten En del av mitt hjärta

Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"Brand logo
Så skapade Tomas Ledin "En del av mitt hjärta"

Som ung hade han kanske tänkt sig att bli bildkonstnär eller arkitekt, även om musiken hela tiden fanns där.

– Jag kände väldigt tidigt att musik, det var det jag skulle syssla med. Så när musiken verkligen tog tag i mig försvann alla andra alternativ. Då fanns inget eller.

Annons

– Så här i efterhand är jag helt fascinerad över hur besatt jag var, säger han och skrattar.

Vann Melodifestivalen

Men den besattheten blev också en del av hur han kunde dryga ut kassan under året som utbytesstudent i USA. Då fick han betalt för att spela på olika coffe houses och klubbar.

Sedan kom han tillbaka till Sverige, fortsatte gymnasiet och året före studenten spelade han in sitt första album.

Samma år, 1971, var han med i Melodifestivalen med låten Då ska jag spela. Och året därpå, efter studenten, var han plötsligt på folkparksturné med Jerry Williams.

Jag kände väldigt tidigt att musik, det var det jag skulle syssla med. Så när musiken verkligen tog tag i mig försvann alla andra alternativ. Då fanns inget eller

– Då gick det ganska bra. Låten i Melodifestivalen hade gått upp på tio-i-topp-listan. Första albumet kom ut. Jag fick åka i folkparkerna med Jerry Williams. Det var ett jättelyft för en gymnasist från Sandviken.

– Det var ju en svindlande upplevelse att bara några månader tidigare suttit i skolbänken på Hammargymnasiet i Sandviken.

Bioaktuella Tomas Ledin blickar ut över vattnet.
Tomas har tidigare tackat nej till förslag på musikaler med hans låtar men nu blir det äntligen av.

På hösten, innan Melodifestivalen var Tomas med i tv-programmet Spotlight. Det var första gången han var med i tv. Men, den idag legendariske, konsertarrangören Thomas Johansson gillade vad han såg.

Annons

– Han ringde hem till oss och min mamma svarade. Han presenterade sig men min mamma var inte så intresserad av vad han erbjöd för hon vill att jag skulle gå ut gymnasiet och studera vidare. Så hon var ganska kort i tonen mot herr Johansson.

– Men han lyckades charma henne och menade att visst, självklart ska vi ta hänsyn till Tomas studier och naturligtvis ska han ta studenten. Men la till att "det är ju bra att ha någon som sköter hans artistkarriär i framtiden”. Så det var sedan via Thomas Johansson som sommarturnén med Jerry Williams blev till.

Men snart började det bli kämpigare, det hände liksom inget i karriären under några år.

– Det gick inte så bra. De gick ganska knackigt för mig under några år, inga större framgångar direkt.

Berättar om tuffa åren

Några större summor pengar hade musiken inte hunnit generera heller.

Tomas Ledin med hustrun Marie på röda mattan.
Marie och Tomas har varit gifta sedan 1983.

– Jag hade få spelningar då och bodde i Uppsala. Där lyckades vi i bandet hitta en restaurang, Domtrappkällaren i Uppsala, där det var några gamla damer som serverade luncher och där kunde vi äta på krita under veckorna.

Annons

– Vi sa att vi hade spelningar på fredag och lördag och så kan vi betala på måndag. Så då fick vi äta dagens rätt där.

Det var rätt tuffa år, säger han.

– Vi var fem man som turnerade. Hade vi två spelningar då hade vi ekonomi att ta in på hotell en natt, ett fyrabäddsrum med extra säng. De andra nätterna var det till att sova i bilen eller om man hade tur att träffa någon tjej som kunde förbarma sig.

Han skrattar gott åt sina minnen. För även om det var tufft så var det detta Tomas längtat efter.

– Så här i efterhand kan det låta ganska kul, och det var faktiskt kul även då. Det var underbart, vi fick spela!

Skeptisk till musikalfilmen

Sedan dess har det gått nästan 50 år av artistliv för Tomas. Och genom åren har han förgyllt livet för många svenskar med låtar som I natt är jag din och En dag på stranden. Bara för att nämna ett par av kanske 250 låtar han skrivit, för att höfta lite. Inte att förglömma Sommaren är kort som kom på tredje plats av mest populära midsommarlåtar på svenskarnas spellistor förra året – fortfarande aktuell.

Annons

När han fick frågan för några år sedan av producenten som ville göra musikalfilm av hans låtar var han skeptisk. Men han gick med på ett möte för att höra deras tankar:

Vem är Tomas Folke Jonas Ledin?

  • Namn: Tomas Folke Jonas Ledin.
  • Ålder: 67.
  • Bor: I Stockholm.
  • Familj: Hustrun Marie Ledin, 62, bland annat vd för Polar Music Prize. Sönerna John, 31, och Theo, 27.
  • Gör: Musiker, låtskrivare, musikproducent.
  • Bakgrund i urval: Restless mind hette Tomas debutalbum, 1972. Turnerade med ABBA i kören under världsturnén 1979-1980. Vann Melodifestivalen 1980 med Just nu. Svenska hits som Sommaren är kort, Hon gör allt för att göra mig lycklig m.fl. 2014 fick han Grammis för albumet Höga kusten. Krogshowen Skarpt läge 2017-2018.
  • Aktuell: Med musikalfilmen En del av mitt hjärta som bygger på Tomas Ledins låtar.

– Jag har fått förslag tidigare där man velat göra musikal på mina låtar men då tackade jag nej för jag tyckte det var undermåligt manus. Det är en sak att ha en idé men genomförandet är något helt annat.

Nu presenterades en idé om en romantisk musikalkomedi baserad på några av Tomas sånger. Det får ni absolut göra, sa han. Men han ville också ha rätten att tacka nej om han inte tyckte manuset höll.

Annons

– Jag skulle välja ut runt 40 låtar som jag trodde kunde passa. Sen blev det tyst i åtta, nio månader. Så jag tänkte att det där blev väl inget.

Men så plötsligt damp det ner ett manus på 140 sidor:

– Det läste jag naturligtvis med stort intresse, det var ett väldigt spännande manus. Jag blev engagerad i karaktärerna och ville veta hur det skulle gå för dem.

– Samtidigt tänkte jag att jag säkert bara var smickrad av att mina låtar skulle ligga till grund. Det är kanske inte ett så bra manus egentligen. Men då bad jag min fru Marie att läsa. Och hon sträckläste det, hon kunde inte lägga det ifrån sig.

Stökig bransch

Efter en rådfrågan bland vänner i branschen som fick läsa blev han övertygad om att tacka ja:

– Det här är bara att tacka ja till Tomas, sa de. Det är helt fantastiskt.

– Men därifrån är det också en lång resa, det ska finansieras och rollbesättas, jag tänkte att det blir nog ingen film. Jag var ganska luttrad och krass där i mitt tankesätt.

Annons

Men förvånansvärt snabbt var allt klart för att sätta igång hela produktionen. Och när de talade om vilka skådespelare som tackat ja, som Johan Rheborg, Jonas Karlsson, Marie Richardson och Malin Åkerman. Då var Tomas Ledin helt såld på projektet

– Alla dessa fantastiska skådespelare som tackat ja, en efter en. Då började jag förstå att ja, det kanske blir något i alla fall.

Malin Åkerman om Tomas Ledin:

Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"Brand logo
Malin Åkerman om Tomas Ledin inför "En del av mitt hjärta"

Slog igenom med Just nu

Så det är kanske inte så konstigt att han känner att han vill nypa sig i armen. Långt ifrån känslan där i mitten på 70-talet när det såg ganska mörkt ut i karriären. Fast inte helt mörkt på alla plan – för det var då han träffade sin blivande fru.

Samtidigt hade det börjat lätta i karriären och Tomas hade haft hits som I natt är jag din och Det ligger i luften.

Några år senare skulle han slå igenom på riktigt med Just nu och Sommaren är kort.

Malin Åkerman i en scen ur filmen En del av mitt hjärta.
Malin Åkerman spelar rollen som Isabella i En del av mitt hjärta.

Hustrun Marie träffade han ute i nattlivet i Stockholm. I dag har de sönerna John, 31 och Theo, 27.

– Jag var ute en hel del på den tiden, och det var även en tjej med namnet Marie. Första gången såg jag henne på en konsert, då stod hon 20 meter bort och jag tänkte "oj, vilken sötnos". Men hon stod där tillsammans med en kille så jag drog slutsatsen att det var pojkvännen. Men det var det inte fick jag veta senare, utan en arbetskollega. Lite senare träffades vi ute och det ena ledde till det andra.

Jonas Karlsson i en scen ur En del av mitt hjärta.
Jonas Karlsson är en av alla duktiga skådespelare i filmen En del av mitt hjärta. ”Alla dessa fantastiska skådespelare som tackat ja, en efter en. Då började jag förstå att ja, det kanske blir något i alla fall”, säger Tomas Ledin.

– Jag blev tokförälskad helt enkelt. Och det blev ju bra. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad. Vi lever ändå i en stökig bransch där det är ganska hårt slitage på relationer, man jobbar hårt och oregelbundet.

Annons

Videon kunde inte hittas

Att Marie var dotter till skivbolagsdirektören och ABBAs manager Stikkan Andersson visste inte Tomas när de först träffades.

Låtar av Tomas Ledin

  • Det ligger i luften
  • Vi ska gömma oss i varandra
  • Just nu
  • Sensuella Isabella
  • Sommaren är kort
  • Det finns inget finare än kärleken
  • En del av mitt hjärta
  • Hon gör allt för att göra mig lycklig
  • Snart tystnar musiken
  • En dag på stranden
  • Du kan lita på mig
  • Lika hopplöst förälskad
  • Vi är på gång

– Jag har haft turen att träffa en tjej som vuxit upp i en sådan miljö, som har förståelse för hur musikbranschen fungerar, och tycker till och med att det är helt naturligt. Det tänkte jag inte på då. Men såhär i efterhand har jag förstått att det har vi nog haft nytta av båda två, att hon hade just den bakgrunden.

Bakgrunden till En del av mitt hjärta

Ett bevis på det är säkert hennes tålmodighet med en låtskrivande man. Så här kom filmens titel, låten En del av mitt hjärta till:

– Ibland när jag skriver kan jag få tag i en fras eller melodislinga. I det här fallet var det "Du ska veta att jag saknar dig…" Den melodin kom till mig och även textfraserna men jag fick inte till det, såg inte berättelsen. Jag satt och skrev en kväll när Marie och jag skulle gå på en fest. Som så många gånger förr stod Marie färdig att gå och jag satt fortfarande och spelade. Jag sa att gå du, jag kommer senare.

Annons

Någon timme senare var han på plats:

– När jag kommer till festen träffade jag ett par vänner som jag inte träffat på länge. Och det första den ena kvinnan sa till mig var "Men Tomas, vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för länge sedan vi sågs". Direkt tänkte jag att men herregud, det är ju öppningsraderna på låten!

Och så blev det ännu en svensk klassiker av Tomas Ledin.

När har En del av mitt hjärta premiär?

Filmen En del av mitt hjärta har biopremiär den 25 december 2019. I rollerna syns bland annat Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Pernilla August, Johan Rheborg, Shima Niavarani, Marie Richardson och Johan Ulveson. Regi står Edward af Sillén för.

Annons