Tommy Körberg: Det finns alltid ett allvar

Tommy Körberg njuter av maten, samvaron och barnens lycka under julen. Men samtidigt tänker artisten på alla utsatta människor. "Jag provade att fira jul ensam en gång, det var väldigt ödsligt och en konstig känsla".

Säg den som inte får gåshud av att höra Tommy Körberg stämningsfullt sjunga O, helga natt.

Även om den är lika självskriven på en julkonsert som Anthem på en vanlig turné, har han en annan favorit: Jul, jul strålande jul.

– Texten är ju ganska förfärlig i O, helga natt, men det skulle antagligen bli världens liv om jag inte sjöng den, skrattar Tommy. Det ska bli väldigt kul med adventskonserterna och har ju även med Stad i ljus – som fått en delvis ny text.

Körberg ser julen som en lugn och fridfull tid med möjlighet att vara ledig och umgås med sina nära. Samvaron, den goda maten – och inte minst barnens förväntan är höjdpunkterna.

Läs också: Tommy Körbergs kritik mot skolan: Så rädda för att göra fel

Men det väcker också funderingar över annat.

– Julen är så motsägelsefull. Varför bara fira ett barns födelse, jag tycker man borde fira alla barns födelser, menar han.

Julen ger Tommy dubbla känslor

– Jag blir väldigt ambivalent när jag tänker på alla utsatta människor – allt missbruk och våld i familjer där barn far illa, hemlösa och ensamma där julen gör tillvaron ännu värre än vanligt. Jag provade att fira julafton själv i min lägenhet för omkring 45 år sedan och det var en väldigt konstig känsla och kändes mycket ödsligt.

Han fortsätter:

– Hela kommersen blir ju så omfattande. Då blir jag verkligen glad över initiativ som Julklappsvagnen i Göteborg, där Lasse Kronér med flera ställer upp och hjälper till att dela ut julklappar till stadens utsatta barn, unga och familjer.

Läs också: De vill att alla barn ska få julklapp

Tommy Körberg, 1971.

Placerades i fosterhem

Tommy hade en tuff barndom själv, där han placerades i fosterhem – men blev så misskött att hans morbröder hämtade honom därifrån.

Mamma Martha var ogift när hon blev gravid 1947 och fick inte föda barnet för sina föräldrar. Pappan hade försvunnit och hon rymde från hemmet i Odensala (nära Märsta) och födde Tommy i Norsjö, utanför Skellefteå.

– Av vad jag har förstått blev jag så misskött i fosterhemmet att jag höll på att stryka med. När mina snälla morbröder hämtade mig därifrån hade jag sår över hela kroppen. Sedan fick jag bo hos mormor och morfar tills mamma gift sig.

Familjen flyttade till Söder i Stockholm och sedan Ronneby i Blekinge. Sedan tog mammans äktenskap slut och hon blev ensamstående trebarnsmor.

Läs också: Tommy Körberg om fängelsestraffet: ”det var en räddning”

– Jag förstår hur jobbigt det är för alla barn med föräldrar som har missbruksproblem och att det ofta blir värre vid stora högtider. Jag har haft mycket supande runt mig. Under en period i livet tillät jag mig ha en alldeles överdriven självömkan och den skäms jag något otroligt över i dag. Då skyllde jag mitt okontrollerade drickande på att jag aldrig haft en far, vilket trams! Jag drack av eget val, även om det förstås kan ha förstärkts av en viss genetisk kod. Men det hade inget med min uppväxt att göra.

Tommy Körbergs möte med Anne-Charlotte

Sedan ungefär ett år tillbaka är Tommy numera nykterist.

– Det kanske låter lite konstigt att jag har kommit med två egna röda viner i sammanhanget, men jag är glad över beslutet att inte dricka alkohol. När jag var yngre kunde jag känna att bakfyllan skapade någon form av kreativ aura, men det försvann med åren. Jag tror min omgivning är glad att jag inte dricker längre, då säger jag inte så mycket dumheter ha, ha.

1978 skilde sig mamman igen – och två äktenskap har slutat på samma sätt för Tommy själv.

Tommy Körberg var först gift med engelskan Amanda Waring (1988), sedan norska Kristi Skavberg Roaldsen (1994), innan vigseln med nuvarande makan Anne-Charlotte Nilsson 2007.

Den 14 juli firade paret tio år som gifta.

Läs också: Tommy Körberg om första mötet med frun: Ett fyllo ställde sig framför

– Om det finns någon hemlighet till att få ett förhållande att hålla? Nja, det handlar nog mest om att jobba på det bara. Jag tror inte att det så ofta är brist på kärlek, utan mer brist på vänskap. Det är lika viktigt att vara nära vänner, att kunna skratta och ha roligt tillsammans. Dessutom tycker jag att man ska sänka ribban, att allt inte måste vara så himla perfekt hela tiden. Man måste som sagt hela tiden jobba på sitt förhållande.

Tommy träffade Anne-Charlotte – som är 21 år yngre än han själv – när hon satt i publiken då han uppträdde.

”Anne-Charlotte hade ett leende som jag inte kunde slita mig från. Jag tittade på henne vid varje fras som handlade om kärlek” har Tommy berättat i en tidigare intervju.

De gifte sig alltså 2007 och fick dottern Elvira 2009 – lillasyster till Anton (som Tommy fick tillsammans med Anki Lidén 1977) och Erlend (i sitt andra äktenskap med Kristi Skavberg Roaldsen 1996).

Läs också: Tommy Körberg om papparollen: Skäms över att man inte räckte till

Att bli pappa igen, vid 61 års ålder, var inget han hade räknat med. Och nu blir det garanterat inga fler barn. Han har nämligen steriliserat sig.

– Jag knipsade mig under lokalbedövning för några år sedan och är glad att jag gjorde det, det får räcka för min del nu. Att sterilisera sig borde många göra med tanke på hur illa många barn far.

Tommy Körberg med frun Anne-Charlotte och  dottern Elvira. Tommy Körberg med frun Anne-Charlotte och  dottern Elvira.

Slog igen med Tom & Mick & Maniacs

Nästa år fyller inte bara Tommy 70 år – han firar också 50 år sedan solodebutskivan Nature boy gavs ut och gav honom en Grammis som ”Årets nykomling”. Han kommer att stå på scenen i Varberg på födelsedagen och gör ingen större grej av det utan firar med nära och kära.

– Min fru brukar skoja lite om min åldersnoja ibland, hon är ju 21 år yngre. Det enda jag brukar säga är att jag inte längre är 60 år när jag går i trappor.

Läs också: Tommy Körberg om 70-årsfirandet: Blir nervös

Någon ålderskris är det i alla fall inte tal om och har aldrig varit för honom.

– Tommy Berggren sa en gång att han samlar på kriser. Det ger ju möjligheter att utvecklas. Det är som med demoner, det gäller att bli vän med dem innan man säger adjö till dem. Mår man dåligt är det ju bara att gå på terapi, det kan jag verkligen rekommendera. Alla behöver det någon gång. Den enda fördelen med förnekelse är att det är billigare ha, ha.

Man kan lugnt påstå att det har hänt en del sedan artistdebuten som femåring på Brunnskvittret i Ronneby. Tommy sjöng Gunde Johanssons Torparvisan och fick två askar Tutti-Frutti som gage…

Genombrottet kom med Tom & Mick & Maniacs 1967, på cv:t finns också två segrar i Melodifestivalen (Judy min vän och Stad i ljus), en karriär som musikalartist i bland annat Chess i London och Sound of Music samt en filmroll i Ronja Rövardotter. På senare år har vi sett honom i bland annat Gåsmamman och Finaste familjen, förutom ett antal album har han också gett ut självbiografiboken Sjung tills du stupar.

Läs också: Tommy Körberg om att sjunga på vännernas begravning

– Tänk att jag har stått ut så många år, skrattar Tommy. Jag tror att förklaringarna till att jag kunnat hålla på så länge är att jag alltid är så noggrann i det jag gör – samt en kombination av kunnande och tur. Det gäller att träffa rätt människor vid rätt tidpunkt. Sedan måste man ha något att säga också.

Tommy har ofta beskrivit sig själv som något av en dysterkvist.

– Ja, jag är ju ingen hurtigbullegamäng direkt. Det finns alltid ett allvar.

Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Knutson, IBL

Läs också:

Björn Skifs och Tommy Körberg på scen – tog 50 år att få ihop

Brolle har slutat att kompromissa: Magkänslan har aldrig svikit mig

Lasse Lönndahl, 89: Jag har inte hittat någon som passar mig

Monica Z – ett naturbarn som inte ville bli vuxen