Tommy Nilsson berättar om de svåra åren och sitt nya liv

Tommy Nilsson med Linda och sonen Tim
Tommy Nilsson är en av våra mest folkkära artister. Här bjuder vi på en intervju med Tommy Nilsson där han berättar om sina svåra år, sitt missbruk och sitt nya liv.

Sångaren Tommy Nilsson har börjat ett nytt liv. Sedan tre år tillbaka är han nykter alkoholist och vid sin sida har han sambon Linda och deras lille son Tim.

– Jag har jobbat hårt för att bli den jag vill vara, säger Tommy Nilsson.

Lämnades på barnhem

Blicken är allvarsam när han berättar att han alltid burit på en skräck för att bli övergiven. I sina ballader har han ofta målat upp en drömvärld samtidigt som han skyggat för det verkliga livet.

– Jag har gått i terapi och tagit den lille pojke jag en gång var i handen, berättar artisten Tommy Nilsson, som lämnades på ett barnhem i Stockholm när han var i tvåårsåldern.

Han berättar att hans mamma bara var arton år när han föddes och att hon var tvungen att ordna upp tillvaron för att kunna ta hand om honom. Sin biologiska pappa har han inget minne av, föräldrarna skildes när Tommy bara var ett år och sedan såg han honom aldrig mer. Tiden på barnhemmet blev inte så lång, han gissar på någon månad, och säger att han inte har några direkta minnen därifrån, varken bra eller dåliga. När han kommit hem till sin mamma i Solna talade de aldrig med varandra om barnhemstiden eller det som var före. Tommy konstaterar bara att de var en familj utan minnen.

Det har gått ett halvt sekel sedan dess och Tommy Nilsson har blivit en av våra mest folkkära artister. Nyligen kom han ut med en ny skiva som lanserades med en reklamkupp. Det påstods att Tommy bytt namn till Black och det blev nästintill folkstorm.

– Det var helt sanslöst, säger Tommy som snabbt fick avslöja att det bara var ett skämt.

Kärleken till sambon Linda Olsson

Han tycker att livet är väldigt gott nu och berättar om kärleken till musikalartisten Linda Olsson som också är mamma till hans yngsta barn, Tim, ett och ett halvt år.

– Linda kom in i mitt liv som en virvelvind, vacker som en blomma och med en sprudlande livsglädje, berättar han. Jag tror att jag har den bästa tiden framför mig.

Tommy säger ödmjukt att han tror det är bra att vara en hel människa då man är tillsammans med någon. Han har jobbat hårt för att bli den han vill. Hans unga mamma hade ingen att vända sig till för att få hjälp och Tommy berättar att det till en början bara var de två och att de stod varandra nära. Barndomens somrar tillbringade han hos en annan familj för att få komma ut på landet.

I samband med skilsmässan flyttade pappa Torne till Småland tillsammans med Tommys två år äldre bror Peter. Föräldrarna delade upp det så att de tog hand om var sitt barn. Det kom att dröja tio år innan bröderna återsågs och inte heller mamma Monica träffade sin äldste son på hela den långa tiden.

Pappan avslutade sitt liv

Så småningom mötte hon den man som Tommy kom att se som sin riktiga pappa och Tommy fick en halvbror som är sex år yngre. När Tommy var i tolvårsåldern tog hans biologiska pappa sitt liv.

– Han valde att gå den vägen själv, säger han och betonar att han inte klandrar honom. Vi bär alla på en påse verktyg genom livet och jag vet inte vilka hans var, säger Tommy.

Det finns inga fotografier från Tommy Nilssons barndom. Inte heller har han något kort på sin biologiska pappa. Men han är tacksam över att mamma fick vara med och glädja sig över hans framgångar. Redan i tonåren blev Tommy Nilsson sångare i rockbandet Horizont, innan han blev popstjärna i Frankrike under tidiga 1980-talet. Ett par år senare återvände han till Sverige och rocken för att så småningom slå igenom stort här hemma. Det var 1987 han sjöng Allt som jag känner med Tone Norum. Vid finalen i Eurovision Song Contest 1989 var mamma Monica med i Lausanne och såg honom komma på fjärde plats med En dag. Hon gick bort för tjugo år sedan och några år senare skrev Tommy balladen Till Monica, där han sjunger om sin längtan efter henne.

– Men livet rullar ju vidare, säger han. Jag var vuxen och hade mitt liv någon annanstans.

Har fem barn

Då hade Tommy Nilsson redan hittat till Hälsingland och berättar att det är på 1800-talsgården i Färila som han vill samla sina fem barn och barnbarnet Robin, som bor hos sin pappa strax intill. Tommy slår ut med armen och betonar att det här ska vara hemma för dem alla. Han är glad över att han har bra kontakt med sina barn men sörjer att han inte kan träffa dem mer. De två äldsta är vuxna och hans två barn med skådespelaren och yogainstruktören Malin Berghagen bor hos henne i Stockholm större delen av tiden. Tommy och Linda bor växelvis i Färila och i hennes lägenhet i Stockholm.

Skilsmässan från Malin Berghagen

Det har gått fem år sedan skilsmässan från Malin och Tommy betonar att det är en ganska lång tid. Han har tagit sig genom den sorg det innebar att bryta upp efter femton års äktenskap och konstaterar att slutresultatet är gott. Det är ingen hemlighet att hans alkoholism var en bidragande orsak till att äktenskapet tog slut och sedan tre år tillbaka är Tommy Nilsson nykter alkoholist. Han kom i kontakt med Anonyma Alkoholister, AA, av en slump.

Är nykter alkoholist

– En kompis skulle gå på sitt första möte och undrade om jag ville hänga med. Jag bestämde mig på en kvart och hamnade bland kollegor som hade samma problem. Min rädsla försvann när jag ställde mig upp och sa att jag heter Tommy och är alkoholist, berättar han och förklarar att redan då har man kommit längre än halva vägen till ett nyktert liv.

Sedan den dagen har han inte druckit en droppe, inte ens lättöl, och förklarar att för hans del finns ingen annan möjlighet – annars är han tillbaka på noll. Han mår bättre än någonsin och hans enda last är att han tjuvröker då och då. Nu går han inte längre på AA:s möten och har lite skuldkänslor för det eftersom det skulle kunna hjälpa andra.

Nya skivan på engelska

Med en liten hemma och allt slit med den nya plattan har det varit svårt att få tiden att räcka till. Han säger att Linda har dragit ett tungt lass men att han förhoppningsvis bidragit med sin erfarenhet. Tim är ju hans femte barn och hennes första.

Att han är tjugo år äldre än Linda står inte i vägen för deras kärlek, det finns en särskild energi mellan dem och de kompletterar varandra.

Tommy Nilssons nya platta handlar om sökande, kärlek och tro. Han berättar att han hittat ett nytt musikaliskt landskap genom att skriva på engelska och reflekterar över att det så lätt uppstår problem även i kärleksfulla relationer.

– Jag tror inte vi finns här utan anledning, säger han, och låter lika vemodig och romantisk som en ljus sommarnatt i Hälsingland.

Text: Kristina Svedell

Foto: Peder Andersson

Läs också:

Se Tommy Nilsson sjunga för sin dotter i Så mycket bättre