Tommy Nilsson om biografin, sambon och missbruket

Tommy Nilsson sitter I en fåtölj och berättar om sitt liv
Det är tre år sedan artisten Tommy 
Nilsson friade till sin sambo. Men något bröllop har ännu inte fått plats i kalendern. Nu är han aktuell med julturné och snart kommer självbiografin – där Tommy bland annat berättar om sitt alkoholmissbruk.

Inte ens tomten klarar nog av att hitta ett datum för Tommy Nilssons och Linda Olssons bröllop före den 11 mars nästa år då han fyller jämnt…

– Ska hon behöva gifta sig med en 60-åring, skrattar artiststjärnan inför den stundande turnén Christmas Night.

Tommy Nilsson träffade musikalartisten Linda Olsson 2008. De skaffade ett hus i Roslags-Kulla, fick sonen Tim – och sedan friade han för snart tre år sedan.

Problemet är att paret ännu inte hittat något datum för bröllopet i deras välspäckade kalendrar.

Den här hösten spelar exempelvis Linda i musikalen Häxorna i Eastwick på Cirkus i Stockholm – samtidigt som Tommy är i väg på stor turné med Christmas Night under november och december månad ända fram till jul.

– Det är ju sjutton att jag till och med hinner fylla 60 år innan. Hon får gifta sig med en gammal gubbe, skojar Tommy.

Fästmön Linda är 19 år yngre

Men att Linda är 19 år yngre – hon firade 40 år i augusti – är inget som stör.

– För att vara ärlig funderar jag inte särskilt mycket på åldersskillnaden längre. Har säkert frågat henne tusen gånger förut, men hon säger att det inte gör ett dugg, så då får jag väl lita på det, ha, ha.

Hon får gifta sig med en gammal gubbe

Någon ålderskris verkar inte vara i antågande.

– Nej, i huvudet känner jag mig som 35 år och det är ju det som räknas, skrattar Tommy. Det enda som kan vara lite jobbigt är lederna när jag kliver upp på morgonen. De vill inte alltid samma som jag.

– Vi hade först tänkt att ha en 100-årsfest tillsammans, men så blev det inte. Jag hade stora fester både när jag fyllde 40 och 50 år, därför gör det inget om det blir lugnare denna gång. Inget är klart ännu, vi får se vad som händer.

Tommy Nilsson med sambon Linda

Tommy Nilsson med sin sambo Linda Olsson. Foto: TT

Tommy menar att han håller sig yngre – både genom förhållandet med Linda och genom att arbeta med många unga artister.

I aktuella Christmas Night är han exempelvis klart äldst i gänget – Wiktoria är yngst med sina 23 år.

– Jag lär mig mycket av att jobba med yngre, de kommer med nya tankebanor och ger inspiration. Att vara artist i dag är ju något annat mot när jag slog igenom för över 40 år sedan. CD-skivan finns ju mer eller mindre inte längre och i stället för att släppa en hel platta ger man ut enstaka låtar då och då på nätet. Det gäller att hänga med och anamma hur unga musiker gör nuförtiden, bland annat för att marknadsföra sig.

Tommy Nilsson levde lyxliv som ung

Inför turnén besökte han Paris tillsammans med Wiktoria, Johan Lundvik och Elisa Lindström – som en första förberedelse.

Där väcktes gamla minnen till liv. I början av 1980-talet var ju Tommy stor popstjärna i Frankrike – där första skivan såldes i över en miljon exemplar. Han fick säckar med beundrarpost och levde lyxliv på dyra hotell.

– Det var inte så att de sprang efter mig på gatorna den här gången, tror inte jag blev igenkänd vid något endaste tillfälle. Men det var ju så länge sedan, även om jag kanske har något fan kvar som har mina gamla skivor, skrattar han.

I jul showar Tommy Nillson ihop med Elisa Lindström, John Lundvik och Wiktoria.

I jul showar Tommy Nillson ihop med Elisa Lindström, John Lundvik och Wiktoria. Foto: Kristofer Sandberg

Tommy har sjungit på många olika julshower genom åren – och där är hans största favoritlåtar två av de mest klassiska; Stilla natt och Oh, helga natt.

– Jag är ständigt besatt av spännande showprojekt. Att möta publiken är det allra viktigaste för mig. Formatet med konserthus passar mig perfekt. Där blir det lite mer intimt och man kan kommunicera med publiken på annat sätt.

Det var inte så att de sprang efter mig på gatorna

Tommy har en väldigt bra relation till julen.

– Det är en mysig högtid som man får lite extra tid att umgås med familjen. Det är så kul när de vuxna barnen kommer och hälsar på och jag har ju även tre barnbarn.

Favoriten på julbordet är skinka med en god senap – och julmust att dricka till.

– Senare på kvällen när alla har gått och lagt sig brukar jag även ta en hårdmacka med skinka och senap. Då är det så lugnt och skönt, berättar Tommy.

Har både barn och barnbarn

Han tycker det är kul att de fem barnen är i så pass olika åldrar – allt från 8 till 39 år. Äldsta barnbarnet Robin, 19, är ju dessutom äldre än de två yngsta barnen, Isak, 17, och Tim, 8.

– Jag trivs jättebra med att vara morfar. Får se hur det känns när jag blir farfar, det låter ju mycket äldre!

– Jag blev ju pappa när jag var 20 och Angelica mamma när hon var 20 år. Om äldsta barnbarnet Robin följer den traditionen skulle jag bli gammelmorfar nästa år. En sådan tänker man sig ju ofta en väldigt gammal farbror med långt skägg.

Knappast en artist som fortfarande rockar loss ordentligt på scenen.

Att få ihop både karriärer och familjeliv är inte det allra enklaste, speciellt inte då båda är i artistbranschen – med spelningar på kvällar och helger.

– Jag är väldigt glad över att vi har Tims mormor, som ofta ställer upp när det krockar. Men vi försöker så gott det går att planera så att inte båda har det som mest intensivt samtidigt.

Ibland händer det att Linda är i väg på andra orter med föreställningar – som exempelvis Malmö Opera eller Göteborgsoperan. Eller som nu då Tommy drar i väg runtom i landet på turné.

– Då är det inte säkert att man ses på ett tag. Men vi får väl se det positiva i det hela, att vi inte tröttnar på varandra, ler Tommy.

Aktuell med biografi

Nästa år är det även tänkt att han ska släppa nya låtar och ge ut en biografi.

– Publiken vill ofta höra de gamla hitlåtarna, men jag vill gärna komma framåt och göra ny musik också. När det gäller biografin känns det väldigt spännande. Jag har hållit på med den i några års tid och har en spökskrivare som hjälper mig. Annars skulle det ta alldeles för lång tid.

Jag berättar om hela livet på gott och ont

Boken kommer att handla om Tommys hela resa från han var liten och fram till i dag.

– Jag berättar om hela livet på gott och ont. Bland annat hur jag tog mig ur mitt alkoholmissbruk och mår väldigt bra, det har inte alltid varit så. När jag slutade dricka började jag må bättre både fysiskt och psykiskt. Min lust och energi kom tillbaka.

Tommy Nilsson Melodifestivalen 1989.

Tommy Nilsson framför vinnarlåten En dag i Melodifestivalen 1989. Foto: TT

Mest stolt i karriären är han över att ha lyckats hålla på så länge. Debutskivan med rockbandet Horizont kom ju redan 1978.

– Jag är väldigt glad över att folk fortfarande vill lyssna på mig och att jag genom åren utvecklats till en bred artist. Under de senaste åren har jag bland annat varit med i Diggiloo två gånger, gjort en kyrkoturné och spelat på Sweden Rock Festival. Väldigt blandat med andra ord.

– Under en period satt jag och väntade på att få kredd av någon, att jag skulle vara med i vissa sammanhang och att journalister skulle tycka att jag gjorde något bra. Men till slut kom jag till en punkt, då jag tänkte: ”Folk i stugorna tycker om det jag gör, jag är ju för fasen folklig. Min uppgift är kanske att uppträda på Bingolotto och spelas på P4, som folkliga artister gör.” Någonstans där hittade jag mig själv, avslutar Tommy.

Tommy Nilsson om julen

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… baka pepparkakor och lussekatter?

– En sjua kanske. Jag vet egentligen inte om jag är så duktig på det, men gör det gärna med barnen.

… hitta rätt julklappar?

– Jag är ofta i väg på turné månaden innan jul och det brukar ofta sluta med att det blir stressigt på slutet. Jag tycker om julen, men gillar inte delen med att det blir lite för mycket hysteri. En etta bara.

… slå in julklappar?

– Där är jag nog en sjua i alla fall. Jag brukar lägga ganska mycket jobb på att det ska bli fint och är inte något jag bara hafsar ihop.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– Vi har sista julkonserten i år den 22 december, så jag är inte hemma så mycket innan direkt. Men vi åker ganska ofta i väg till någon släkting och firar jul så därför behöver vi inte fixa så mycket. Med tanke på det smarta valet får vi en tia tycker jag (ha, ha).

… griljera skinkan?

– Det är mitt jobb och den brukar jag alltid få till bra. En tia.

… agera jultomte?

– Kanske inte min favoritsysselsättning direkt, men har ändå gjort det ett antal gånger genom åren. Är ju en form av uppträdande och underhållning så jag gör det rätt bra tror jag. En sjua.

Vem är Tommy Nilsson?

  • Född: 11 mars 1960 i Stockholm.
  • Familj: Sambon Linda (40), barnen Angelica (39), Kalle (28), Linn (24), Isak (17), Tim (8). Har även tre barnbarn.
  • Bor: Hus i Roslagskulla – mellan Norrtälje och Åkersberga.
  • Intressen: Musik, sport och umgås med familjen.
  • Aktuell med: Turné med Christmas Night, 26 shower mellan 21 november och 22 december. Övriga artister är Wiktoria, John Lundvik och Elisa Lindström.

Av  Joakim Löwing

Foto:  TT, Kristofer Sandberg