Tommy Nilsson om sin sambo: Linda har lyft mig

Tommys förra äktenskap kraschade på grund av hans missbruk. I dag har han inte druckit alkohol på många år och är både friskare och gladare. Han har redan friat till sambon Linda och ett nytt bröllop närmar sig.

Precis som förra sommaren drar Tommy Nilsson på turné med 22 spelningar runtom i Sverige med sommarshowen Diggiloo.

Den här sommaren är sambon och musikalartisten Linda Olsson ledig och kommer att följa med ännu mer tillsammans med parets gemensamme son Tim, 6 år.

– Tim tyckte att det var jätteroligt i fjol, även om vissa bussresor kunde bli långa. Men till vissa spelningar tar vi egen bil och då kan vi ju stanna till där vi vill längs vägen, ler Tommy.

Läs också: Tommy Nilsson efter Lotta Engbergs kupp: Vi har en härlig kemi

Även Tims tio år äldre bror Isak – som Tommy har tillsammans med Malin Berghagen – var med en hel del förra gången.

– Jag hoppas att han vill göra det igen, för de äldre barnen vill inte hänga med farsan längre, skrattar Tommy.

– Det är så mysigt att umgås med Isak, vi träffas ju inte så ofta eftersom han har bott med sin mamma i Palma på Mallorca. Men nu har han flyttat hem för att börja i gymnasiet i höst och det känns jättebra att vi kan ses mycket mer.

Därmed har Tommy alla sina barn hemma i Sverige igen. Fyra av dem bor i Stockholm och äldsta dottern Angelica bor på ganska nära avstånd i Arboga.

Morfar Tommy Nilsson

Tommy är även morfar till Robin, 18 år, och sedan ett drygt halvår även till lilla Elle.

– Det är jättekul, men jag väntar gärna lite till med att bli farfar, det låter ju mycket äldre, skämtar han.

– Vi har det ju lite speciellt i vår familj, där mitt barnbarn Robin kan vara barnvakt åt sin tolv år yngre morbror …

Tommy tycker om att leka och hitta på bus med de yngre barnen. Men det blir lite skillnad på rollen som pappa och morfar.

– Ja, jag lägger mig ju inte i hur min dotter uppfostrar sina barn. Eller uppfostrar förresten, det tycker jag är ett så fult ord. Jag säger hellre utbildar eller vägleder. Mitt yrke som artist gör att jag håller mig yngre och är lite mer barnslig och lekfull.

Läs också: Tommy Körbergs kritik mot skolan: Så rädda för att göra fel

Sonen Tim bryr sig inte särskilt mycket om att hans pappa är igenkänd i stort sett var han än kommer i Sverige. Det gör inte heller de andra barnen.

– Han ser det inte som något märkvärdigt att jag är med på tv eller så. Men det var rätt skönt att han inte hunnit börja skolan ännu när jag var med i ”Stjärnornas stjärna” på TV4 i våras då jag åkte ut. Annars kanske Tim hade fått höra: ”Din pappa är dålig”, och det hade ju inte varit så kul.

Tommys fem barn har fyra olika mammor. Men äldsta dottern Angelicas mamma var en ungdomskärlek som Tommy aldrig levde tillsammans med.

– Tyvärr var jag ingen närvarande pappa till Angelica, vilket jag ångrat mycket efteråt. När hon föddes i början av 1980-talet var jag popstjärna i Frankrike, där min första skiva såldes i över en miljon exemplar.

Tommy berättar att han fick säckar med beundrarpost och levde lyxliv på dyra hotell.

– Men vi har jobbat på vår relation genom åren och i dag står jag alla mina barn mycket nära, säger han.

Linda, Tommy och deras gemensamme son Tim.

Linda, Tommy och deras gemensamme son Tim.

Så möttes Tommy Nilsson och Linda Olsson

Han träffade sin nuvande sambo, Linda Olsson, 2008 – året efter sin skilsmässa från Malin Berghagen.

De blev ett par då Tommy spelade huvudrollen i musikalen ”Sound of Music” på teatern Göta Lejon i Stockholm.

Pjäsen spelades på lördagskvällarna samtidigt som Melodifestivalen gick på tv, så tv- programmet bandades och sedan bjöd skådespelarna in de andra Stockholmsteatrarna för att titta på det efter föreställningen.

– En av dem som dök upp framför vår storbildsskärm var Linda, som då spelade med i föreställningen ”Rivierans guldgossar” på Oscarsteatern. Vi hade setts tidigare, men det var först den kvällen som vi på allvar började prata och lärde känna varandra lite bättre, berättar Tommy och fortsätter:

– Linda har lyft mig på ett otroligt sätt och har en energi som gör att man känner sig glad och uppskattad. Åldersskillnaden är inget som stör, vi kompletterar varandra på ett bra sätt och har roligt tillsammans.

Läs också: Tommy Nilsson: Det är klart att jag tänkte på henne

När de träffades hade Tommy en gård i Färila och Linda hade en lägenhet i Gamla Enskede. Numera bor de i ett hus i Roslags-Kulla mellan Åkersberga och Norrtälje.

– Jag vill ha nära till skogen och Linda vill bo nära stan. Det tar ungefär 45 minuter till Stockholm city. Vi har en vanlig villa och en härlig tomt med gräsmatta och fina träd. Vi trivs jättebra, säger han.

Friade till sambon Linda Olsson

När Tommy deltog i ”Så mycket bättre” på TV4 berättade han om sitt tidigare alkoholmissbruk, som var en bidragande orsak till skilsmässan med Malin Berghagen.

År 2010 hamnade han hos organisationen Anonyma Alkoholister (AA) efter att ha följt med en producent som skulle gå på sitt första möte där.

– Jag har inte druckit en droppe på åtta år och är väldigt stolt över det. Alkoholen ska inte få förstöra ett förhållande till. Dessutom mår jag mycket bättre och tjänar kanske tio år i livet på det.

Läs också: Tommy Nilsson om sockersuget och erbjudandet från supergruppen

För ett par år sedan friade han, men än så länge har han och Linda inte hunnit gifta sig.

– Det kommer att bli ett bröllop ganska snart, men vi vet ännu inte när. Vi har båda haft fullt upp med våra karriärer och det har inte funnits någon anledning att stressa på.

Att de i år firar tio år som par är något Tommy är väldigt glad över. Två viktiga punkter för ett långt förhållande är att se varandra och ställa upp för varandra, menar han.

– Det gäller att båda får chansen att försöka uppfylla sina drömmar och se hur långt man kan nå i sin karriär vad det än handlar om. Ibland är det tufft att få det att gå ihop, särskilt när man har små barn, men man ska inte hindra den andra, säger han.

Tommy i fåtöljen hemma.

Bästa platsen är hemma, tycker Tommy.

Tommy Nilsson fyller 60

Tommy börjar närma sig 60 år, men någon ålderskris i antågande säger han sig inte ha.

Däremot är det jobbigt då många äldre kollegor har gått bort, som Jerry Williams och Barbro ”Lill-Babs” Svensson – som ju var mormor åt två av Tommys barn. Båda artisterna dog i cancer.

– Den eländiga sjukdomen gör sig påmind hela tiden och kan slå till när som helst i åldern. Men för egen del är jag inte rädd för att dö, det är inget som skrämmer mig.

I fjol var det 40 år sedan hans första platta gavs ut med bandet Horizont.

– Jag ser inget slut på karriären, utan vill fortsätta jobba med musik så länge som möjligt. Nu ska det bli fantastiskt roligt att ge sig iväg med Diggiloo igen.

– Jag skulle aldrig locka en så stor publik själv och tycker mycket om kombinationen att sjunga mina egna låtar, vara med på vissa av de andra artisternas låtar och sjunga covers tillsammans.

Årets uppsättning är en blandning av artister som Tommy jobbat med tidigare och en del nya bekantskaper.

– Ola Salo och jag är ganska nära varandra. Vi har en hel del likheter, där vi tycker och tänker ungefär på samma sätt. Mellan oss blir det säkert en hel del intressanta diskussioner i sommar, skulle jag tro.

– Men jag ser också fram emot att lära känna alla de andra, ler Tommy.

Gänget från Diggilooo-turnén.

Snart drar hela gänget ut på Diggilooo-turné.

Det här är Tommy Nilsson

Namn: Tommy Nilsson.
Född: 11 mars 1960 i Stockholm.
Yrke: Artist, låtskrivare och skådespelare.
Familj: Sambo Linda, 38, barnen Angelica, 37, Kalle, 26, Linn, 23, Isak, 16, och Tim, 6. Har även två barnbarn.
Bor: Hus i Roslags-Kulla.
Intressen: Musik, sport och att umgås med familjen.
Aktuell med: Turné med Diggiloo under sommaren.

Text: Joakim Löwing
Foto: IBL och Kristofer Sandberg

Läs också:

Fembarnspappan Tommy Nilsson: “Hela dagen går åt till att handla mat och laga den”