Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Tv-kocken Susanne Jonsson på äventyr i bussen Hjördis

24 aug, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Birgitta Lindvall Wiik
Susanne Jonsson, tv-kock, tittar in i sin husbil Hjördis. I bakgrunden syns vackra vyer och en strålande sol.
Hjördis är 48 år, har runda former och klär i grönt. Hon är kocken Susannes bästa campingkompis. Folkabussen är hennes rullande stuga som har plats för goda vänner, skratt, sång och massor av mat!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hjördis är Susannes allra bästa sommarkompis. En bullig 48-åring som klär i grönt! Andra skulle kalla henne för en gammal Folkabuss, men för 44-åriga Susanne Jonsson i Umeå är hon äventyret självt.

– Jag hade letat efter en Folkabuss rätt länge när jag hittade henne. Eller det var egentligen en kompis som ringde och sa att han hittat min bil, säger Susanne och berättar att hon ville kunna ta sig ut i naturen och hon ville ha en bil som kunde funka både som sommarstuga, skafferi och fotostudio.

Susanne Jonsson är kock i Go’kväll

Det där med mat är viktigt för Susanne, som är kock. En del känner säkert igen henne från tv-programmet Go’kväll där hon står för den kulinariska delen av programmet.

Susanne Jonsson, tv-kock i Go
Så här är vi vana att se Susanne: som tv-kock i programmet Go’kväll.

Men de gamla folkabussarna är populära och det tog sin tid att hitta en. Det var när kompisen var på väg till jobbet som han en morgon cyklade förbi Hjördis.

Annons

Uppspelt ringde han Susanne för att berätta vad han sett. Susanne tog reda på vem som ägde bussen och ringde för att fråga om hon kanske kunde få hyra bilen. Och visst fick hon det!

– Det visade sig att bussen redan hette Hjördis. En favoritfaster hette just Hjördis så det kändes helt rätt. Jag hyrde henne en månad och sedan fick jag köpa henne. Vi hade redan börjat upptäcka alla pärlor i vår omgivning tillsammans och jag hade lärt mig bussens egenheter, som att vindrutetorkarna har en tendens att flyga av och växeln kan hoppa ur.

Susanne Jonssons bus Hjördis i vackra naturomgivningar
Susanne föll direkt för den charmiga bussen som hon nu susar landet runt med. Som längst har hon kört 70 mil – till Norge.

Det visade sig att bussen redan hette Hjördis – en favoritfaster hette just Hjördis så det kändes helt rätt

Susanne berättar att hon älskar att åka iväg helt planlöst och se var hon hamnar. Ofta lockar havet, ibland söker hon upp en härlig plats för att utöva yoga.

Annons

Susanne Jonsson är uppvuxen i Piteå

Men för det mesta bjuder Susanne med en god vän, någon hon längtat efter att umgås med, och så ger de sig i väg. Under en bilresa hinner man prata mycket och det finns ingenting som stör. Man hinner prata färdigt.

– Det är bara två personer som kan åka i Hjördis. Vi pratar och så sjunger vi karaoke så att vi nästan spräcker högtalarna, skrattar Susanne.

Tv-kocken Susanne Jonsson kör sin charmiga buss Hjördis
Tillsammans med Hjördis utforskar Susanne sina närområden. ”Det finns så mycket att upptäcka runt knuten!”

Hon är född och uppvuxen i Gällivare och Piteå men har hunnit bo utanför Lyon och i Stockholm och resa över hela världen innan hon flyttade till Umeå.

Annons

Här bor hon sedan några år i en lägenhet, samtidigt som hon letar efter en tomt vid havet att börja bygga upp något eget på, där Hjördis också får en plats. Hjördis bor idag i ett garage utanför stan hos Susannes kompis. Härifrån utgår hennes expeditioner.

– Istället för att dra till Thailand utforskar jag Hissjö och Tvärålund, mina närområden, tillsammans med Hjördis. Det känns väldigt bra ur ett klimatperspektiv och sedan finns det så mycket att upptäcka runt knuten. Livskvalité är att ha roligt och det enkla är ofta det roligaste, säger Susanne.

Jag klarar mig eftersom jag ju både har maten och sovplatsen med mig

När hon och kompisen för dagen hittat till ett nytt smultronställe hör det till att de ska laga mat. I Hjördis ryms såväl ett skafferi som en liten grill, ett gasolkök och farbror Bertils gamla picknickbord.

– Det går alltid att svänga ihop en god pasta, eller varför inte en svamprisotto. Ibland blir det en sallad eller något annat gott.

Annons

Sände Meny Norrlandsresan från bussen

Förra sommaren fick Hjördis spela ännu en roll när hon tog ut Susanne på ett radioäventyr i P1 programmet Meny Norrlandsresan.

Under åtta veckor åkte Susanne och programledaren Gerhard Stenlund runt och upptäckte nya platser och nya maträtter i såväl fjällvärld som skärgård.

Susanne berättar om en minnesvärd inspelningsdag en vacker junidag, då de styrde kosan mot Vindeln för att träffa en samisk familj. Programledarkollegan fick köra bussen, medan Susanne läste in sig på ämnet, och trots Hjördis egenheter gick det bra.

Tv-kocken Susanne Jonsson lagar mat utanför sin buss Hjördis
Det går alltid att slänga i hop en god pasta eller en krämig risotto, menar Susanne.

– Bilen var packad med råvarukorg, kylväska och den utrustning vi behövde och jag satt där med fötterna på en vedklabbe och läste. När jag lyfte blicken slogs jag av de magiskt vackra omgivningarna med böljande åkrar och vindlande vatten. När jag satt där så överväldigades jag av känslan att alla bitar kom samman. Min utbildning, kunskaper, tidigare erfarenheter och min egen bakgrund med samiska rötter. Allt detta under Hjördis tak, säger Susanne lyriskt.

Annons

Att sedan skyarna öppnade sig och bjöd på världens ösregn mitt i ett samtal över nygrillade älgburgare, renköttsoppa och blåbärsyoghurtglass är sådant man får ta när naturen är den som bestämmer.

– Ja, det är priset för att ha fågelsång, sprakande brasor och porlande älvar istället för studio. Och det är just det där jag älskar. Elementen. Bar himmel. Levande, vilda bakgrundsljud. Samtalen som blir i det. Känslan i det.

Tv-kocken Susanne Jonsson letar bär i naturen
Susanne njuter av friheten och närheten till naturen.

Hjördis är hyfsat pålitlig

Hjördis innebär frihet för Susanne och trots att bussen är gammal är den hyfsat pålitlig. Även om de oftast håller sig i Västerbotten har de också varit på längre turer. Som längst har Susanne och Hjördis åkt 70 mil, ända till Trondheim i Norge. Det gick också bra.

Annons

När jag satt där så överväldigades jag av känslan att alla bitar kom samman

– Och skulle något hända längs vägen så är det ingen större fara. Jag klarar mig eftersom jag ju både har maten och sovplatsen med mig, skrattar Susanne, som nu ser fram emot nya äventyr – hon är ute på vägarna till och med oktober.

Fotnot: Här kan du följa Susanne: blogg.svt.se/susanne och på Instagram: @susannesskafferi.

Susannes tips på platser att besöka i Västerbotten

Virisen

Virisen ligger 5 mil sydost om Hemavan Tärnaby i fjällvärlden. Där bilvägen slutar börjar äventyret! Fantastiskt på så många sätt. Man kan bland annat fiska i den stora oreglerade sjön som bara innehåller röding och fjällöring.

Ulvön

Ulvön i Örnsköldsviks skärgård – med havet, klipporna och skogen – är vacker och intressant. Här finns röda sjöbodar, restauranger och kaféer, men framför allt en orörd skärgård.

Vindeln

Vindeln är en kyrkby i Degerfors socken, utanför Umeå. Den vindlande Vindelälven rinner här och naturen är vacker.

Annons

Ta en fika, promenera stigen över bron vid forsen, titta på konst. Förutom kyrka och prästgård finns här bland annat ett tingshus från 1800-talet.

Tvärålund

En mysig by utanför Umeå där två familjer odlar miljövänligt och ordnar gårdsbesök och skördemarknader några gånger per sommar. Bloggaren Underbara Clara är en av dem som håller i trådarna.

Salusand

Salusand är ett Natura 2000-område (områden vars natur är värdefull ur ett EU-perspektiv) som ligger i Örnsköldsviks kommun. Salusand består av en kilometerlång sandstrand med lättrörliga sanddyner. Testa att surfa på någon av Salusand soulsurfers kurser eller bara mys och kolla när andra surfar!

Tv-kockens Susannes recept på hajkbanan

4 port

4 bananer

100 g choklad (valfri sort)

2 dl nötter (valfritt)

2 dl minimarshmallows

Gör så här:

Skär snitt i bananerna längs med, men inte helt igenom. Lägg på halster eller folie. Fyll med choklad, nötter och marshmallows. Baka på glöden tills chokladen har smält.

Susanne Jonssons hajkbananer inlindade i folie
Hajkbananer – lika enkla att göra som goda att äta.

Susanne Jonssons recept på pinnbröd

Nybakade pinnbröd med smör som smälter ner över fingrarna. Om du vill ha en söt variant är det jättegott att smaksätta smör med socker och kanel och ta med ut.

Annons

4 port

5 dl vetemjöl

2 dl kallt vatten

1 tsk bakpulver

0,25 tsk salt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser. Är degen för kladdig tillsätter du mer mjöl. Forma bollar, rulla ut och vira degen runt pinnar. Grilla över glöd tills de är vackert gyllene och genomgräddade. Snurra pinnarna under gräddningen. Servera som de är eller med smör.

Tips: Köp färdig pizzadeg och använd på samma sätt!

Foto: Sofie Lantoo, Andreas Nilsson, Petra Älvstrand och privat

Annons