Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

TV2 fyller 50 år – här är programmen vi aldrig glömmer

06 dec, 2019 
Maud Holmberg Klyft
Kollage av Fräcka fredag och Fem myror är fler än fyra elefanter.
Före 1969 hade vi inget val. Då fick den tv-sugne snällt titta på Tekniskt magasin, Hylands hörna, Sportspegeln, Pellepennan & Suddagumman eller vad som erbjöds av televisionen för stunden. Men för 50 år sedan skedde det en stor förändring när TV2 såg dagens ljus.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fredagen den 5 december fick svenska tv-tittarna valmöjlighet och de som hade skaffat ny tv-apparat, eller lyckats installera en tillsats, kunde titta på den officiella invigningen, ett kort tal av radiochefen och barnprogrammet Babar. Premiärprogrammet följdes av bland annat Rapport, Mumintrollet och Veckan som gick.

Allra först ut var dock testprataren Carl-Uno Sjöblom, som bland annat har arbetar som expert och korsordskonstruktör för Hemmets Veckotidning.

– Carl-Uno spelade skivor, talade med tittarna, besvarade TV2-frågor och visade testfilmer från klockan sex på morgonen fram till 18 på kvällen. Men redan under våren hade kanalen tjuvstartat med testsändningar där man hade fått igång TV2-sändare. Regionalt sände man sedan egenproducerade program och filmer under flera olika tillfällen och perioder fram till starten, berättar Anders E Lundin på SVT:s publikdialog.

Annons

– Efter en blygsam start på 50-talet innebar 60-talet det stora intåget av tv i det svenska folkhemmet. 70-talet blev decenniet för etableringen av två kanaler och därtill färg-tv.

TV2 föddes precis före decennieskiftet, efter många och långa diskussioner, och har gått till historien som ”kanalklyvningen”. Detta blev också den officiella starten för TV1, som tidigare bara kallats televisionen.

Inga program dagtid

– Ursprungstanken var att de båda skulle existera ”i ädel tävlan och konkurrens med varandra” och i början var de inte så profilerade, berättar Anders E Lundin.

Bortsett från skol-tv visades program oftast inte på dagtid i början. Det var seneftermiddag – kvällstid som gällde.

1979 grundades Sveriges television, SVT, både radio och tv hade dittills sänts av Sveriges Radio.

1987, efter tio års diskussioner, kom beslutet att de två kanalerna skulle profileras. Ettan fick stå för de stora, allomfattande programmen och TV2 blev Sverigekanalen som skulle producera och sända sina program utanför Stockholm.

Annons

Den här tiden nåddes vi av allt fler kommersiella kanaler via satellit och parabol. TV3 lanserades på nyårsafton 1987 och marksända TV4 föddes den 15 september 1990.

– Det började ses som överflödigt och kontraproduktivt att SVT:s kanaler skulle konkurrera med varandra. Den 8 januari 1996 genomfördes därför en förändring då Kanal 1 och TV2 Sverigekanalen upphörde. Regionala, distriktproducerade program kunde börja sändas i båda kanalerna, och Aktuellt flyttades över till tvåan. SVT1 och SVT2 blev de nya namnen, som gäller än idag.

2001 kom nästa förändring. SVT1 blev större och bredare och SVT2 mer nischad och Rapport flyttades över till ettan.

– Kanalerna har profilerats allt mer och tvåan har fått en tydligare inriktning på kultur, samhälle och fakta, säger Anders E Lundin.

8 TV2-program vi aldrig glömmer

Helt apropå

Elizabeth Banke, Fritte Friberg, Cecilia Haglund, Kryddan Peterson, Stellan Sundahl och Lotta Thorell i Helt apropå gjorde träffsäker satirhumor i TV2 mellan 1985 och 1992. Korta sketcher i nyhetsformat om aktuella händelser gjorde succé.

Annons
Helt apropå

Fem myror är fler än fyra elefanter

I Fem myror är fler än fyra elefanter visade Magnus, Brasse och Eva vad kombinerad underhållning och undervisning i toppklass är. Ursprungligen sändes korta avsnitt 1973-75 i TV2. Sketcher och sånger om siffror och bokstäver med massor av varm humor gjorde att alla åldrar älskade programmen. Och gör så än idag!

Fem myror är fler än fyra elefanter

Nöjesmaskinen

Nöjesmaskinen sändes på fredagskvällar i TV2 mellan 1982 och 1984. Sven Melander och Stina Lundberg/Dabrowski underhöll med starka artistintervjuer, musikinslag och sketcher. Ballongdansen och pingvinerna återkom varje vecka till tittarnas glädje. Sven Melander, Bosse Larsson och Lasse Åberg gjorde en egen vågad version av ballongdansen som blev en riktig snackis.

Annons
Ballongdansen med Sven Melander, Lasse Åberg och Bosse Larsson.

Godnattstund

En skäggig man i nattsärk som ligger och samtalar med djup underton med sina dockor? Trygge Beppe Wolgers blev mångas favoritfarbror när han höll Godnattstund i TV2 1968–74, en sorts föregångare till radions Karlavagnen fast för barn.

Godnattstund med Beppe Wolgers

Razzel

Razzel med Lennart Swahn, Tommy Engstrand, Pelle Berglund och Gun Hägglund var helkvällsunderhållning under flera år, från 1983. Spänningen steg när lottosiffrorna drogs i direktsändning! Razzel sändes mellan t ex Gäster med gester och Pang i bygget.

Annons
Razzel med Lennart Swahn och Tommy Engstrand

Antikrundan

Störst är inte alltid mest värdefullt! Älskade Antikrundan startade en gång i TV2, 1988, och då med Jesper Aspegren. Några av dagens experter, som Knut Knutson, var med redan från starten.

Antikrundan med Jesper Aspegren och Knut Knutson.

Fräcka fredag

Fräcka fredag med sexologen Malena Ivarsson och erotisk kortfilm sändes 1988. Alla hade en åsikt, de flesta tyckte det var för vågat. Trots att det bara blev sex program minns många det än idag…

Annons
Fräcka fredag med Malena Ivarsson.

Party hos Parnevik

I Party hos Parnevik 1978-79 och -82 varvades imitationer med sketcher, gäster och musik. Många av busringningarna blev klassiker.

Party hos Parnevik med Bosse Parnevik
Annons