Vad betyder namnet Avicii?

Hela världen sörjer Tim "Avicii" Bergling och all den musik han aldrig kommer att få göra. Men varför kallade han sig Avicii? Och vad betyder artistnamnet?

Musikproducenten och DJ:n Tim Bergling, mer känd under artistnamnet Avicii, dog i Muskat i Oman den 20 april 2018, endast 28 år gammal. Men varför kallade han sig Avicii? Och vad betyder artistnamnet?

Tim "Avicii" Bergling på en spelning.

Tim ”Avicii” Bergling. Foto: IBL Bildbyrå

Här är svaret: Avici är den lägsta nivån i Naraka, buddhismens helvete. På de gamla indiska språken sanskrit och pali betyder ordet ”utan vågor”, och innebörden är något som är oändligt och utan slut. Enligt buddhismen kan de som hamnar i Avici återfödas.

Extra i i Avicii

Tim Berglings namn var redan upptaget på nätgemenskapen MySpace, främst en sajt för musiker, och så nämnde en kompis namnet Avici för Tim. Men även det var redan taget. Så han tog namnet Avicii, alltså med två i:n, istället för Avici.

Tim ”Avicii” Bergling började skapa housemusik som en hobby 2006. Det stora genombrottet kom 2011, då han släppte låten ”Levels” som han bland annat vann en Grammis för. Efter det gick karriären spikrakt uppåt och Avicii samarbetade med en rad stora artister, som exempelvis Madonna, Robbie Williams och David Guetta.

Tim ”Avicii” Bergling slutade turnera 2016. I intervjuer berättade han att han mådde för dåligt för att fortsätta det hektiska turnélivet, och att hans hälsa sviktade.

Skulle ge ut ny musik

Den sista tiden innan sin död jobbade Tim ”Avicii” Bergling med ny musik. Enligt den tyska tidningen Bild var han inbokad på en comebackturné under 2018 – en turné som han sedermera ska ha dragit sig ur. Enligt tidningen ska turnén ha ställts in eftersom artisten var rädd för att ”fastna i övermänskliga förväntningar igen”, rapporterar Expressen.

Den 26 april publicerade Tim Berglings familj ett öppet brev via sin presskontakt:

”Vår älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existentiella frågor. En överpresterande perfektionist som reste och jobbade hårt i ett tempo som ledde till extremt svår stress. När han slutat turnera ville han hitta en balans i livet för att må bra och kunna göra det han älskade mest – musik. Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan. Nu orkade han inte längre. Han ville få frid. Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset. Tim, du kommer för alltid att vara älskad och saknad. Den du var och din musik kommer att bära minnet av dig vidare.
Vi älskar dig, Familjen.”

Tack för musiken, Tim Bergling. Du är saknad. Och hoppas buddhisterna har rätt om återfödelsen.

För den som mår psykiskt dåligt finns hjälp att få. Hos 1177 Vårdguiden hittar du kontaktuppgifter till organisationer och andra som kan ge stöd och hjälp.

Läs också:

Tommy Körbergs stöd till sonen Anton i sorgen efter Avicii

Så ska Tim ”Avicii” Bergling hyllas i Let’s dance