Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Vännen Krister Henrikssons hyllning till Bert-Åke Varg – efter hans död

02 jan, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Bert-Åke Varg och Krister Henriksson
Under söndagen kom det tragiska beskedet att Bert-Åke Varg gått bort, 90 år gammal.
Nu sörjs han av familj och vänner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den folkkäre skådespelaren och artisten Bert-Åke Varg föll under nyårsafton ihop när han och hustrun Julianna Varg var på väg till en konsert på Grand hôtel i Stockholm.

Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfallBrand logo
Kändisåret 2022: Bröllop, bebislycka och dödsfall

Ambulans tillkallades och återupplivningsförsök gjordes, men hans liv gick inte att rädda.

– Det känns oerhört sorgligt idag. Men man kan trösta sig med att farsan fick ett långt och rikt liv, fyllt av mycket kärlek och goda skratt – och att han hade möjligheten att jobba, ända upp i 90-årsåldern, med det han älskade mest – att underhålla andra. Han var oerhört pigg i huvudet, trots att kroppen var svag, sade sonen Pontus Varg till Hänt på nyårsdagen.

Annons

– Någonstans mitt i det här sorgliga så känns det på något sätt trösterikt att han fick lämna jordelivet i snygg smoking och glänsande lackskor, sade han också.

Julianna och Bert-Åke Varg.
Julianna och Bert-Åke Varg.

Rederiet-kollegans varma ord om Bert-Åke Varg

Bert-Åke Vargs karriär var lång och han slog igenom i mitten av 1950-talet som sångare med Kökspolkan. Han var också med i flera revyer och var röstskådespelare i bland annat Djungelboken, Tintin och Asterix.

Under många år var han dessutom starkt förknippad med rollen som Gustav Sjögren i Rederiet. En annan folkkär profil som också var med i den tv-serien var Krister Henriksson, som minns sin gamla kollega med värme och som en av de ”snällaste och roligaste personerna han stött på”.

Annons

– I den här branschen, som ofta innebär ett ganska pressat jobb, så var han otroligt bjussig, säger Krister Henriksson till Expressen.

Krister Henriksson: ”Jag älskade Bert-Åke Varg”

Han berättar också att han är tacksam över att ha fått jobba med Bert-Åke Varg så tidigt i sin karriär.

– Jag var ung och osäker och han var så berömmande och hade jättemycket humor. Jag älskade Bert-Åke Varg, berättar han för tidningen.

Krister Henriksson hyllar också sin vän som skådespelare och menar att det inte finns någon kvar av hans kaliber.

– Han var en väldigt icke tillgjord skådespelare – och det tillhör inte vanligheterna tycker jag, säger han avslutningsvis.

Bert-Åke Varg blev 90 år och lämnar efter sig hustrun Julianna, 75, sina tre barn Petronella, 60, Patrick, 57, och Pontus, 55, sex barnbarn och sju barnbarnsbarn, samt sin bror Theo.

Foto: TT

Annons