Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Vart tog du vägen – Lisa Ekdahl?

28 maj, 2020 
Cim Tjäderborn
Lisa Ekdahl fotograferad när Årets Grammisnomineringar tillkännagavs 2018
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Lisa Ekdahl är kanske mest känd för låten Vem vet. Men under sin karriär har hon totalt släppt tio album. Har du funderat på var hon tagit vägen? Här har du svaren!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lisa Ekdahl är född och uppvuxen i Mariefred med två systrar. Pappan var kärnfysiker och mamman var förskolelärare. Hennes musikintresse väcktes redan under gymnasiet och hon började på musiklinjen i Södertälje. Numera bor hon på Södermalm i Stockholm med musikern Mathias Blomdhal och hennes dotter. Hon har utöver det ett hus i Portugal som hon tillbringar mycket tid i.

11 udda kärlekspar: Här är kändisarna som varit ihopBrand logo
11 udda kärlekspar: Här är kändisarna som varit ihop

Lisa Ekdahl och låten vem vet

Lisa är känd för sin egensinniga och känslosamma musikstil och år 1994 släppte hon sitt första egna album Lisa Ekdhal, albumet innehöll hitlåten Vem vet som blev en stor succé och hamnade på en fjärdeplats på både de svenska och norska singellistorna. Låten höll sig också på Svensktoppen i hela tio veckor. För albumet, som låg etta i fem veckor på den svenska försäljningslistan, vann Lisa tre grammisar för bland annat Årets album samt en rockbjörn.

Annons

Efter att ha bott i New York ett tag bestämde hon sig för att göra ett engelskt album. Tillbaka i Sverige stängde hon in sig i sin hemmastudio och spelade in nio egenskrivna låtar som blev albumet Give me that slow knowing smile. Albumet lanserades i fjorton länder och under våren och sommaren 2009 turnerade hon Europa, turnén avslutades med en konsert hemma i Stockholm.

Vad gör Lisa Ekdahl nu?

Det var länge tyst kring Lisa Ekdahl, men 2016 hamnade hon åter i rampljuset när hon medverkade i det årets säsong av Så mycket bättre och 2017 släppte hon sitt senaste svenska album När alla vägar leder hem som hon även vann en grammis för.

År 2018 släppte hon det engelska albumet More of the good och under våren och sommaren ett år senare gav hon sig ut på turné. Sommaren 2020 finns planer på att spela på ett flertal ställen i vårat avlånga land samt i Norge, Finland och på jazzfestivalen Jazz au Phare i Frankrike. I februari 2020 släppte även en nyhet om sin nya show Allt jag gör i lönndom som är planerad att ha premiär den 22 oktober. Huruvida coronapandemin kommer sätta käppar i hjulen för Lisa Ekdahls inplanerade framträdanden är i skrivande stund oklart.

Lisa Ekdahl på Instagram

Lisa Ekdahl är en flitig Instagramanvändare och går där under namnet ekdahllisa. Den folkkära artisten delar med sig av både högt och lågt och ofta får vi ta del av reflektioner som här när hon uppmanar sina följare att vara extra snälla mot sig själva i coronatider.


Annons