Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Victoria Silvstedt har gått sin egen väg: ”Många saker i mitt liv har öppnat nya dörrar”

29 sep, 2022 
Text: Joakim Löwing Foto: TT
Victoria Silvstedt i Stockholm
Som tonåring drömde Victoria Silvstedt om ett liv i ett hus på landet med hästar och andra djur. I stället blev hon supermodell i Kalifornien, programledare, sångare och skådespelare – som fick självaste Roger Moore att ringa upp hennes mamma.– Hon kunde inte tro att det var sant, skrattar Victoria inför boksläppet av sin självbiografi.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Victoria Silvstedt var visserligen en stor talang inom alpin skidåkning – där hon i ungdoms-SM 1989 blev fyra efter den blivande OS-guldmedaljören Pernilla Wiberg.

Men privat var hon väldigt blyg, tystlåten och led ofta av ett dåligt självförtroende under tonåren.

Som om inte det vore nog retade tjejer i parallellklassen henne.

I självbiografin Att resa sig upp och gå berättar Victoria om sin osannolika resa från lilla Bollnäs till livet som supermodell i Kalifornien med hela världen som arbetsfält.

Se också: Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilenBrand logo
Se också: Victoria Silvstedt – 7 saker du inte visste om profilen

– När jag växte upp i Hälsingland, i ett Sverige med sin jantelag att man inte ska tro att man är något, fanns det inte i min vildaste fantasi att jag skulle få uppleva det jag har gjort. Boken handlar om att kämpa för att gå sin egen väg och leva det liv man vill leva. Ibland har det gått snett, men det har aldrig varit tråkigt, berättar hon.

Annons

En otäck krasch under ett störtlopp – där Victoria drabbades av hjärnskakning och en spricka i axeln – gjorde att hon slutade med skidåkningen.

Ungefär i samma veva, som 15-åring, väcktes hennes modellkarriär under en semesterresa med familjen till Florida. I en kassakö i Fort Lauderdale kom den italienska fotografen Charles Bertonazzi fram – och fick efter en lång övertalning lov av Victorias mamma att fotografera dottern.

Därefter ville både han och modellagenturen Ford Models att Victoria skulle stanna kvar och jobba – men det satte hennes mamma stopp för. Först skulle hon gå ut skolan.

Levde på frukt och vatten

1993 kom Victoria på andra plats i Fröken Sverige och på topp tio då hon representerade Sverige i Miss World. Något som gav ett perfekt läge att sticka i väg till Paris för att försöka försörja sig på modellyrket.

Men modellbranschen var varken så lätt eller glamourös som hon först trodde.

– Efter mina framgångar i skönhetstävlingar föreställde jag mig att jag skulle få en massa olika modell- uppdrag. Men i början blev det nej nästan varje gång jag gick på en casting. Jag var alldeles för naiv och godtrogen.

Annons

På den tiden skulle modellerna i Paris vara trådsmala. Och Victoria hade alldeles för mycket muskler efter sitt idrottande.

Miss World 1993 i Sydafrika, Victoria Silvstedt
Miss World 1993 hölls i Sydafrika.

– Jag levde på frukt och vatten under en period och blev väldigt smal. Mamma fick en chock när de kom och hälsade på mig. Hon tyckte att jag skulle komma hem igen. Men trots att jag knappt fick några uppdrag och dessutom hade blivit så mager att jag tappade mensen vägrade jag att ge upp. Jag satt och tjöt ibland, men bestämde mig för att kämpa.

Något hon gjorde tillsammans med sin rumskompis – Melanija Knavs, från Slovenien, som också drömde om en modellkarriär.

Det namnet kanske inte säger något – men det gör säkerligen Melania Trump. 2005 gifte hon sig nämligen med Donald Trump – och var under hans fyra år som president (2017 till 2021) USA:s första dam.

Annons

– En fantastisk människa som jag trivdes jättebra med – väldigt snäll, trevlig och rolig. Vi stöttade var-andra under det knappa året vi bodde tillsammans. Vi lagade tonfisksallad ihop och sprang upp och ned i trapphuset för att hålla vikten. Att hon skulle gifta sig med USA:s blivande president drygt tio år senare hade förstås ingen av oss någon aning om då, haha.

Jag pratar med min mamma varje dag

När Victoria var på ett modelluppdrag i Palm Springs, Kalifor-nien, träffade hon Jennifer Driver – en fotomodell som nyligen varit på omslaget av herrtidningen Playboy.

Silvstedts karriär hos Playboy

– Hon sa till mig att Hugh Hefner, som ju grundade och ägde tidningen, skulle älska mig. Jennifer ville visa mina bilder och ha mitt telefonnummer så att hon kunde ringa tillbaka. Det dröjde en månad och jag hade slutat fundera över det, men så plötsligt ringde de från Playboy och undrade om jag kunde komma till Playboy Mansion i Los Angeles där Hugh bodde.

Något som blev starten på en fantastisk karriär – där Victoria i december 1996 blev omslagsflicka som Playmate of the Month. 1997 valdes hon till Playmate of the year i Playboy. Dessutom till årets modell för badklädesföretaget Panos Empario.

Annons

– Då fick jag betalt flera gånger om för allt slit jag hade lagt ned innan och jag behövde inte längre ständigt banta – eftersom de tyckte om lite mer kurvor. Jag hade plötsligt så mycket pengar att jag inte visste var jag skulle göra av dem. Därför blev det onödigt mycket slösande. Men en sak som är jag glad och stolt över är att jag bjöd hela familjen på en lyxresa till Hawaii i två veckor när mamma fyllde 50 år.

Familjen har alltid varit viktigast för henne. Hon pratar fortfarande med sin mamma i telefon varje dag och hälsar så ofta som möjligt på föräldrarna – som sedan flera år tillbaka lämnat Bollnäs och bor i Stockholm.

Ett samtal var extra minnesvärt för hennes mor. Men just den gången var det inte dottern som ringde – utan den brittiske skådespelaren Roger Moore. En av hennes mammas största favoriter.

– Många saker i mitt liv har öppnat nya dörrar – som till bland annat skådespeleriet, där jag fick vara med i olika tv-serier och filmer. 2002 spelade jag i komedin Boat trip tillsammans med Roger Moore, det var förstås väldigt häftigt och kul. Roger var en underbar man, mycket rolig och charmig. Eftersom jag visste hur mycket mamma gillade honom bad jag att han skulle ringa till henne och prata lite. Gissa om hon blev förvånad, haha. Hon kunde inte tro att det var sant.

Annons

Gav ut album

I slutet av 1990-talet fick hon även frågan om att spela in en skiva – och varför inte? Victoria hade varit med i olika körer i skolan och varit Boll-näs lucia – samtidigt som hon hela tiden lockas av nya utmaningar.

Victoria Silvstedt tillsammans med mamma Ulla.
Tillsammans med mamma Ulla, som Victoria ringer varje dag.

Det blev ett album 1999, där hit-låtarna Hello Hey och Rocksteady Love sålde guld.

– Jag tog en del sånglektioner innan och det gjorde jag även inför min medverkan i Masked singer på TV4 2021, där jag uppträdde utklädd till Isvargen. Det var fantastiskt roligt och till slut lyckades ju panelen knäcka att det var jag. De gissade på Izabella Scorupco och alla möjliga.

På frågan om vad Victoria är mest stolt över i karriären svarar hon att ha lärt sig tre språk flytande – engelska, italienska och franska – samt lett tv-shower och spelat in filmer i både Italien och Frankrike. Men också att ha kämpat sig igenom de tuffa tiderna. Då låg inte precis den röda mattan utrullad framför henne…

Annons

På ett sätt har jag länge längtat efter att få barn

Hon utgår sedan flera år tillbaka från lägenheten i Monaco – mitt emellan Italien och Frankrike – och har även lägenheter i New York och Miami. Det blir en hel del resande.

Victoria Silvstedt lever ihop med Maurice Dabbah.
Victoria Silvstedt lever ihop med Maurice Dabbah.

Stenkoll på ekonomin

– Jag gör en del programledaruppdrag i framför allt Frankrike och Italien, jobbar med smink-märket Base of Sweden och har varit med och producerat två amerikanska dokumentärer på sistone. Den ena om Dalai Lama och den andra om kvinnliga rättigheter i världen. Det är med andra ord väldigt varierande uppdrag, så det finns ingen risk att jag tröttnar på mitt arbete.

Victoria är i dag en slipad affärskvinna med stenkoll på sin ekonomi. Till skillnad mot när hon slog igenom som modell.

– Pappa tyckte att jag skulle sluta slösa och börja spara på ett smart sätt. Men det var först 2008 mitt intresse för aktier och fonder väcktes på allvar. Efter att ha förlorat en hel del pengar på en börskrasch bestämde jag mig för att lära mig mer om aktiehandeln.

Victoria Silvstedt med hund.
Victoria Silvstedt lever ett lyxigt liv med hem i både Monaco, New York och Miami.

Intresset för trading är stort och hon följer noga vad som händer inom världsekonomin.

– Det blev ju en rejäl dipp efter pandemin och kriget i Ukraina, men jag hann sälja av mycket i tid. I dag förlitar jag mig inte på andra, utan tar alla beslut själv när det gäller både vad som ska säljas och köpas.

Annons

Victoria lever tillsammans med sin pojkvän och sambo, som har tre barn sedan tidigare. Själv har hon inte blivit mamma – ännu.

– Det är lite delade känslor. På ett sätt har jag länge längtat efter att få barn, samtidigt som det är skönt att ha min frihet. Men jag älskar att vara med familjen, min syster har två barn som jag gärna hälsar på, säger Victoria Silvstedt.

Snabba frågor till Victoria Silvstedt!

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… laga mat och baka?

– Jag tycker att båda delarna är roliga. När det gäller mat skulle jag säga en sjua – jag är rätt bra på att slänga ihop något av det som finns hemma, utan att följa recept. Bakar gör jag mest med mamma när jag är hemma i Sverige – gärna muffins, bullar eller pajer. En sexa.

… vara händig i hemmet?

– Jag flyttade hemifrån redan som 18-åring och har tvingats lära mig en massa olika saker varefter. En åtta.

… betala räkningar i tid?

– Även om det kan se rörigt ut bland mina papper vet jag var jag har allting, det är en organiserad röra. Och jag är väldigt noga med att betala fakturor i tid. En nia.

Annons

… överraska och vara romantisk?

– Jag väljer att dela upp dem och säger en femma på att överraska, har nämligen svårt för att hålla tyst (haha). Men jag kan absolut vara romantisk, en sjua i alla fall.

… hålla kontakten med släkt och vänner?

– Jag pratar med min mamma varje dag, så med den närmaste familjen får det bli en tia. Däremot är det lite olika med vänner. Det beror på hur mycket jag har att göra och var jag befinner mig. En femma.

… hålla dig i form/motionera?

– Förr tränade jag stenhårt, men nu har jag insett vad som räcker för mig. Och det är powerwalk, yoga och pilates några gånger i veckan. Jag är en hälsosam person, som tänker på vad jag stoppar i mig. Men eftersom det också blir en del festande säger jag en åtta totalt.

… inte fastna för ofta och för länge med mobilen?

– Oj, det där är jag säker på att många har problem med eftersom man gör så myc- ket med sin telefon i dag. Jag brukar sitta länge i samband med resor och inte minst sent på kvällarna. Kanske inte helt optimalt precis innan jag ska sova, men sådan är jag (skratt)

Det här är Victoria Silvstedt!

Född: 19 september 1974 i Skelleftehamn – men uppvuxen i Bollnäs.

Familj: Sambo. Mamma Ulla, pappa Bo, syster Veronica och bror Daniel.

Bor: Är skriven i Monaco, men har också lägenheter i New York och Miami.

Yrke: Entreprenör, fotomodell, programledare, skådespelare, artist.

Aktuell med: Sin självbiografi Att resa sig upp och gå, som släpps den 25 oktober.

Victoria tillsammans med Donald Trump och Melanie Knauss (senare Trump) 2003.
Victoria tillsammans med Donald Trump och Melanie Knauss (senare Trump) 2003.
Annons